Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtman Půta: Spravedlnost je sice nekonečně pomalá, ale věřím, že nebude slepá a hluchá

10. 09. 2019 | 0:05

AKTUALIZOVÁNO: Další kolo soudního přelíčení v kauze nedostavěného libereckého kostela sv. Máří Magdaleny, v němž je nejsledovanější osobou hejtman Libereckého kraje Martin Půta, má dnes na programu liberecký soud. Půta k tomu na svůj facebookový profil v pondělí večer napsal:

putasoud210519
Archivní foto Artur Irma

"Po třech měsících bude pokračovat soud ve věci rekonstrukce kostela sv. Máří Magdaleny. Na řadě jsou výslechy svědků a odposlechy. I když celá kauza trvá již pět let, je v podstatě jisté, že ani tento týden neskončí. Další jednání očekávám v říjnu, listopadu nebo prosinci. Projednání u soudu začalo před rokem a původně jsem doufal, že rozsudek bude vynesen už na jaře, ale nestalo se.

Jsem nevinný, žádný úplatek jsem nevzal, rozhodování členů výboru regionální rady jsem neovlivňoval a žádná dotace nebyla a ani nemohla být vyplacena. Celá věc se podle mého názoru vůbec neměla dostat před soud. Ať už ale soud skončí kdykoli, věřím, že spravedlnost je sice nekonečně pomalá, ale nebude slepá a hluchá, a já se tak ještě letos dočkám osvobozujícího rozsudku."

Celý příběh z pohledu Martina Půty zde. Nejsem kluk z nedělní školy. To ale neznamená, že kradu nebo beru úplatky.

archivní foto Mad

ČTK: Soud se zabývá dvěma projekty, na něž chtěla získat dotace liberecká obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO). Ani na jeden projekt nakonec peníze vyplaceny nebyly.

Podstatná část obžaloby se týká takřka dokončené opravy kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. V kauze soud také posuzuje, zda nebyl rovněž spáchán trestný čin při přípravě oddychové zóny v centru Liberce za více než 30 milionů. Od její realizace GEPO nakonec ustoupilo. Půta je v případu obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby s trestní sazbou od pěti do deseti let vězení.

Podle spisu úplatek pro něj činil 830.000 korun v souvislosti s opravou kostela. Půta jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod měl podle obžaloby zajistit, že projekt opravy kostela zůstane v dotačním programu a budou na něj vyplaceny peníze. Půta u soudu popřel, že by si řekl o úplatek či ho dokonce převzal.  

V případu je včetně hejtmana obžalováno dalších 12 lidí a čtyři firmy.    

aro