Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hygieniky oznámené zvýšené fekální znečištění se s plánovaným zkrášlováním Lesního koupaliště příliš nerýmuje

09. 07. 2022 | 5:00

Vypukne-li v domovském rajonu ukázková okurková sezona, protože kvůli dvěma svátečním dnům uprostřed týdne nikdo nic moc nedělá, a každý, kdo může, vygeneruje s minimem dovolené týden volna,  je třeba zabrousit jinam.

Asi nejdramatičtější byla schůze poslanecké sněmovny, kde o morálce kázaly ty největší morální zdechliny z politicko-byznysových sestav. Pardon, ale jinak nelze. Je až neuvěřitelné, čeho jsme se v naší České banánové republice (ČBR) po osmi letech vlády bezpáteřních exemplářů dožili.

Zákonodárci se ve čtvrtek sešli na popud opozičních hnutí k mimořádné schůzi. Na ní chtělo hnutí ANO a SPD jednat o kauze vyšetřování v pražském dopravním podniku a účasti hnutí STAN v tomto případu. Pokud by se nejednalo o Prahu, byla by to taková lokální lapálie. Před časem  jsme obdobnou historku zažili i v Liberci. Také se zatýkalo, vyšetřovalo a obviňovalo a mimořádná schůze parlamentu, kvůli daleko většímu třesku ve zdejším dopravním podniku, se kvůli tomu určitě nekonala.

Je to ve finále lehce legrační situace, protože dosud avizovaná škoda vyčíslená v kauze DPP dosáhla asi k sedmi milionům korun, což je polovina ze 14 milionů Kč za účtenkovou loterii, která svého času ze dne na den skončila, ale platby tekly dál. Za nulové plnění. Další počin hodný ČBR! A tehdejší ministryni financí dnes nikdo nevláčí v řetězech před kamerami, ani médii. Nenapadá mne jediný důvod, proč tomu tak je. Že by (z pohledu nynější vlády) zůstali nesprávní lidé na správných místech?

„Ani stokrát opakovaná lež se nestane pravdou, i když se na jejím opakování podílí celá mašinerie Agrofertu a politická mašina hnutí ANO. Jsme svědky největší demagogie a propagandy,“ uvedl na plénu poslanecké sněmovny ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), o jehož odstupení obě populistická hnutí (zatím marně) usilovala. Připomněl kauzy bývalého předsedy vlády Andreje Babiše s tím, že politici hnutí ANO se teď chovají jako moralisté, ale střet zájmů, obžaloba a nadcházející soud jejich předsedy jim nikdy nevadil a stále ani trochu nevadí.

Vůbec nebudu reprodukovat, co ještě zaznělo ve sněmovně ve snaze rozklížit vládu dehonestací STANu. Nehodlám si zaneřádit klávesnici. Ty plky, pokud někoho zajímají, nechť si každý najde a vyhodnotí sám. Na twitteru jsem poté našla alespoň nějaké vtipné reakce od členů vládní koalice. Jedna za všechny od předsedkyně dolní komory parlamentu: "Kdyby poslanci hnutí ANO měli rezignovat za kontakt s obžalovaným, tak mohou rozpustit svůj poslanecký klub."

Na severu, kromě legitimní Okurkiády, kterou hned začátkem prázdnin vyhlásila frýdlantská radnice, se nic zvláštního nestalo. Tedy snad kromě toho, že za nevhodné ke koupání byla v Libereckém kraji označena dvě přírodní koupaliště: V Tanvaldu na Jablonecku a Lesní v Liberci. U obou jsou důvodem nadlimitní hodnoty fekálního znečištění. Kvalitou vody jsou obě koupaliště na čtvrtém z pěti stupňů hodnocení hygieniků. Vyplynulo to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Špatná zpráva pro liberecký Lesák, který je stále v zajetí politických mazurek. Lesní koupaliště přitom v letošním participativním rozpočtu krajského města posbíralo nejvíce bodů a má se opět za veřejné peníze zkrášlovat. S tím se ovšem zvýšené fekální znečištění příliš nerýmuje.

Liberec pět milionů korun z druhého ročníku participativního rozpočtu rozdělí mezi 11 projektů. O jejich výběru rozhodlo 3739 lidí, kteří se zapojili do ankety ve stotisícovém městě. Hlasujících bylo o 317 více než v prvním ročníku před dvěma lety.

Stejně jako před dvěma lety i tentokrát největší podporu získalo právě pokračování revitalizace Lesního koupaliště, pro které hlasovalo 1362 lidí. Z velkých projektů od 200 tisíc Kč do jednoho milionu uspělo také oživení břehu řeky Nisy naproti fotbalovému stadionu, vybudování multifunkčního hřiště na Spáleništi v Horním Hanychově a vybudování chybějícího chodníku v Machníně. Vzhledem k tomu, kolik lidí se hlasování zúčastnilo, vypadá to na organizovanou sousedskou akci.

Osobně mi je trochu líto, že se pomníku nedočká ta liberecká figurka, jíž se říkávalo Panenka. Bylo to stvoření mezi mužem a ženou, bylo zmalované a v každém ročním období nosilo kožich. Že používám střední rod rozhodně není neúcta k "Panenkovi/Panence", jen ani po tolika letech netuším, jaký rod správně použít. Socha by byla určitě zajímavý počin, protože patrně první svého druhu (pocta trans) v republice. Rozhodně interesantnější než nějaký banální chodník.

V končícím týdnu se dohrála i některá témata nakousnutá na jednání předprázdninového zastupitelstva. Mimo jiné se TMR, provozovatel ještědského skiareálu, vyjádřil k osočení opozice, že chce skiareál, navzdory podepsanému memorandu, rozšiřovat mimo stávající areál. Je to samozřejmě jinak, než jak dramaticky přehrávali nazelenalí aktivisté.

"Obě námi navrhované sjezdovky jsou součástí stávajícího areálu a svým profilem jsou určeny především pro rodiny s dětmi a rekreační lyžaře," ujistil v ČTK představitel skiareálu. Škoda, že se svým osočením opozice vyrukovala až poté, co se zástupci TMR, přítomní na jednání zastupitelů, nemohli bránit. Už na radnici nebyli, neboť bod byl na program zařazen dodatečně. Zákeřně, jen jako divadelní představení pro méně bystré.

Zajímavou zprávou týdne je historka s dobrým koncem, kdy auto sice porazilo cyklistu a následně spadl celý peloton sedmi jezdců, který se roztahoval na nějaké okresní silničce, ale nikomu se nic moc nestalo.

Jsem automobilista, motocyklista i cyklista a nejsem tudíž na ničí straně. Jen bych ráda cyklistům zopakovala, že když jedou vedle sebe, nemohlou se divit, že to kolem nich při předjíždění na úzké silničce někdo "lízne". Nikdo to nedělá schválně a každý řeší situaci, která nastala, například, když se v protisměru náhle objeví jiné vozidlo. Cyklista na silnici není nikomu nijak nadřazen, je stejným účastníkem provozu jako chodec či řidič čehokoliv.

To jen pro pořádek a pro toho cyklonešťastníka, který se tuhle v Jizerkách roztahoval u prostřední čáry, a posléze si to chtěl vyříkat se všemi, kteří ho sice objeli, ale ne v předepsané vzdálenosti. Ono to na  třímetrové horské silnici, když on už zabral metry dva, ani dost dobře nejde.

Užívejte léta a nenechte se rozhodit ani tím největším (nejhlasitějším, nejdotěrnějším, nejvulgárnějším...) hlupákem. Klidně nad ním mávněte rukou. To spolehlivě dorazí každého zoufalce.

Alena Roubalová