Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

I laik ví, že včasná diagnostika je základ budoucího úspěchu v léčbě. To pak jdou principy stranou

21. 10. 2023 | 5:00

S blížícím se termínem operace, jež mě čeká, si „užívám“ přibývajících a složitě tolerovatelných slabin tuzemského zdravotnictví. Byť mi už dost známých nabídlo nějakou protekci, odolávám. Chci ten nenáročný zákrok prožít a snad i přežít jako no-name, ne jako něčí známá. Jedině tak přijde opravdová zkušenost.

dřevorubecNewA
Nejfotogeničtější akcí končícího týdne jsem ustanovila soutěž "novodových drvoštěpů" Jizerský drak. Konala se ve Frýdlantu a pily a sekyry během ní zkřžilo jedenáct soutěžních týmů z devíti lesnických škol z celé republiky. Foto z FB profilu Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant

A tak chodím po nezbytných vyšetřeních a sháním léky, jež mi byly předepsány. Banální léky. Zatímco v lékárnách lze v nekonečném množství nakoupit kosmetické přípravky, potravinové doplňky a reklamně poutavé léky za hotové, léky na předpis a běžné stařecké neduhy „na první dobou“ k dostání nejsou. Musí se objednat a do lékárny se dostavit opakovaně. Což určitě není činnost, po které nemocný člověk prahne...

Vrcholem pak je lékárníkův dotaz, zda chci ten či onen lékařem předepsaný lék nahradit jiným, se stejnou účinnou látkou, protože ten můj, roky užívaný, má výpadek v distribuci. Copak já vím, odpovídám, protože netuším. Neznám zbytečnější otázku na světě.

Jsou tu ale i pozitivní zprávy z oblasti zdravotnictví: Krajská nemocnice v Liberci má od tohoto týdne ve zkušebním provozu na oddělení nukleární medicíny přístroj PET/CT, který představuje špičku v diagnostice u onkologických onemocnění. Liberecká nemocnice byla posledním z komplexních onkologických center v zemi, která tento přístroj neměla.

Pacienti se museli s problémy na toto vyšetření dobývat do Prahy, do Hradce Králové či do Ústí nad Labem. Umím si představit, jaké to byly problémy a za jakých okolností se řešily. V takových situacích je každá protekce, jakkoliv ji nesnáším a nepřijímám, dobrá. Protože i laik ví, že včasná diagnostika je základ budoucího úspěchu v léčbě. To pak jdou principy stranou.

Společnost Krajská nemocnice Liberec změní od ledna příštího roku ve svých třech nemocnicích systém služeb pro lékaře. Slibuje si od toho, že nebudou muset sloužit tolik přesčasů. Tuto reformu služeb nemocnice připravuje od letošního jara, nezávisle na protestu mladých lékařů proti změnám v zákoníku práce. Z 520 lékařů KNL výpověď z dobrovolných přesčasů podalo zatím 50.

V tuto chvíli jsem dost ráda, že jdu na naplánovanou operaci už za pár dní, protože české nemocnice prostřednictvím médií začaly oznamovat, že od prosince budou odkládat zákroky na „někdy“, kdy se z dnešních "několika měsíců" může stát pár let. K tomu teď žádný komentář raději nemám, jen chci podotknout, že když jde někdo studovat medicínu nebo zdravotní školu, a pak nastoupí do nemocnice, musí počítat s tím, že bude pracovat v nepřetržitém provozu se službami ve dne i v noci.

Tak už raději něco nezdravotnického...

Liberec většinu nákladů na připravovanou miliardovou modernizaci městského bazénu zaplatí z bankovního úvěru. Půjčit si chce 750 milionů korun, radní města tento týden schválili podmínky pro poptávkové řízení. Banky budou mít na zaslání nabídek zhruba šest týdnů.

Rekonstrukce plaveckého stadionu by měla začít v příštím roce. Město nyní v soutěži hledá firmu, která modernizaci provede. Termín pro podávání nabídek by měl vypršet 19. prosince. Do konce prosince by vedení radnice chtělo také rozhodnout, od jaké banky a za jakých podmínek si město úvěr vezme.

Kolem úvěru asi bude dusno, protože opozice s gustem opráší téma zadluženého krajského města a taktně vymlčí, že to byli její zástupci, kteří ve volebním cyklu 2014 – 2018, kdy měli v radě města nadpoloviční většinu, nic významného pro splacení dluhu neudělali. Naopak. Prohýřili, co mohli, aniž cokoliv zásadního v krajském městě postavili či alespoň opravili. Lesní koupaliště s protékající vanou a kus zfušované cyklostezky fakt počítat nelze.

Aktuálně se ovšem opozice matlá v cenách za parkování a ve zdražení jednorázové jízdenky v MHD. Již chválený návrh počítá s nárůstem ceny za základní elektronickou jízdenku z 24 na 28 korun a za papírovou z 24 na 34 Kč. A za parkování motoristé na městských parkovištích v Liberci zaplatí od ledna příštího roku dvakrát více než teď, za hodinu to bude až 80 korun. Ceny parkovného radnice zvýší po třech letech.

Zvýšení ceny jízdného není nikterak závratné uvážíme-li, co všechno a o kolik za poslední roky zdražilo. A že téměř všichni pravidelní uživatelé MHD mají nějaký typ přijatelně "vyslevované lítačky".

To u parkování je zdražení docela „husté“ a uvidíme, zda opravdu povede alespoň k tomu, že se snadněji v centru najde místo k zaparkování. A také předpokládám, že všude budou funkční a za všech okolností spolehlivé automaty na kartu, protože takové „drobné“ už člověk po kapsách nenosí.

Kolem parkování a MHD bude ještě vleklé dusno, protože to je téma snadno populisticky uchopitelné a už teď radnicí špatně zrežírované a načasované. Fakt není úplně šťastné, když obě zdražení nastanou zhruba ve stejné době. Pak je složité argumentovat, že se parkování zdražuje i proto, aby lidé více jezdili hromadnou dopravou a neucpávali centrum svými plechovkami.

Dodejme, že v Liberci jsou placená parkoviště rozdělená do čtyř základních tarifních pásem, pro každé z nich platí vlastní pravidla. A protože se blíží Dušičky, předesílám, že parkování v tzv. černé zóně u krematoria bude nadále prvních 90 minut zdarma, ale každá další hodina bude stát 30 korun. Nyní to je 15 korun. Což je vůči pozůstalým slušné řešení. Má-li někdo potřebu trávit na hřbitově víc než hodinu a půl, nechť vytasí třicetikorunu.

A končíme rekordem: Stavbaři v Libereckém kraji dokončili v první polovině letošního roku 568 nových bytů, to je nejvíc za posledních deset let. Dokončených bytů je o čtvrtinu víc než za stejné období loňského roku. Mezi kraji jde o největší meziroční nárůst.

Asi nikoho nepřekvapí, že se v drtivé většině jedná o soukromou, developerskou a družstevní výstavbu. Ty frčí jako příslovečná dráha a konkrétně Liberec se díky nim stává dobrou adresou za rozumné peníze. To „komunální“ bytová výstavba, jíž se ohání nejedna politická reprezentace, zůstává i nadále více méně teorií.

Hezký víkend.

Alena Roubalová