Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kam dřív skočit? Pořadatelé výborných akcí se vzácně shodli na termínu

07. 09. 2019 | 6:00

Takový akcemi napěchovaný víkend nepamatuji. První poprázdninové volné dny budou ve znamení dilematu, kam dřív skočit. Lepší ale bude objet to na skútru... Sport Park pořádá 14. ročník největšího sportovního veletrhu na severu Čech Sport Live 2019. Veletrh představí svět sportu ze všech stran, vstup o doprava k areně je grátis.

ODMtriatlo
Rozloučení s létem.

V největším sportovním komplexu na severu Čech si lze vyzkoušet nejrůznější aktivity, přihlásit dítko do sportovního oddílu nebo si vyslechnout hodně zjímavé přednášky. O den později se náborová akce do sportovních oddílů koná i v Jablonci u přehrady.

Během Dnů evropského dědictví mohou zájemci na území Liberce a Vratislavic nad Nisou zdarma navštívit na tři desítky objektů včetně několika památek, které jsou běžně nepřístupné. Podívat se můžete i do Liebiegova paláce před jeho rozsáhlou rekonstrukcí, do zázemí krematoria či do osiřelé Kavárny Pošta. Připraveny jsou komentované prohlídky i neorganizovaná zábava.

Pokud dáváte přednost akčnější podívané, pak zamiřte do Vesce. Tamní oslavy Dne dětí odstartuje modrý vrtulník Bell z policejní letecké flotily a ukázky slaňování policistů. Návštěvníci se mohou těšit i na přehlídku letectva v podání Aera L 39 Alca nebo ukázku jízdní policie na koních. A pozor, na akci zavítá i URNA, tedy policejní elita v podobě útvaru rychlého nasazení. V lepším případě ty „kukláče“ znáte z detektivek.

V Liberci se už od pátečního večera koná v pořadí třetí Létofest, který jako první v Česku nabízí neokoukaný formát městského putovního festivalu. V areálu Aeroklubu Liberec se během dvou dní mj. představí: Mandrage, Lenny, Divokej Bill, Pražský Výběr, Mig 21, Tomáš Klus, Monkey Business, Vypsaný Fixa, Xindl X, Horkýže Slíže a plejáda dalších.

Na sobotu připadá i Mezinárodní den supů a liberecká zoo se připojí k jeho oslavám. Zahrada pro návštěvníky připravila tematický samoobslužný vědomostní kvíz rozmístěný po návštěvnické trase v areálu zoo a projekci dokumentárních filmů o supech. Supi totiž mizí z přírody, protože doplácejí na chemikálie, jimiž farmáři "podstrojují" skotu.

Nové muzeum horolezectví v Turnově se v sobotu otevře veřejnosti s expozicí „Z Českého ráje na vrcholky světa". Výstava se věnuje milníkům a historii tohoto adrenalinového sportu, obsahuje dechberoucí fotografie i horolezecké pomůcky – např. karabiny, cepíny, kladiva…, nebo boty od sportovců, kteří svým horolezeckým umem dobyli střechy světa. 

Jablonec si svou dávku kulturních zážitků naštěstí ponechal až na příští víkend. V rámci Dnů evropského dědictví otevře 18 zajímavých objektů, lze mezi nimi popojíždět v historickém autobusu a jedna ze zastávek jsou zchátralé lázně, s nimiž si město neví rady.

V pondělí šly děti po dvouměsíčním volnu do školy, ve čtvrtek po prázdninách zasedli liberečtí zastupitelé. Někteří z nich evidentně odpočatí, protože hýřili zpravidla bláznivými nápady. Opoziční zastupitelé, kteří jako jediní mají potřebu soustavně exhibovat, jich mají tolik, že je mohou chrlit donekonečna, byť vědí, že nic z toho, při rozložení politických sil, nemá šanci na úspěch. Je mi ale záhadou, proč řadu z nich nerealizovali, když byli u vlády. Aha, museli by to odpracovat. Nyní, když jim před necelým rokem voliči dali roli, na niž stačí, mohou zase jen plamenně hovořit a hlasitě se divit, proč není to či ono.

A hájit výhradně svoje zájmy. Zastupitel Baxa (LOL, satelit ZPL) vehementně horoval proti všemu, co se týká Vesce, tedy rajonu, kde bydlí, a zastupitel Felcman (ZPL, náhradník za odpadnuvší Hrbkovou) naopak pro vše, co má rád. Tedy i pivní klub nevalné pověsti. Ten se mu podařilo prohlásit za objekt celoměstského významu. Běžte se tam podívat, ať vidíte, co je změnařské duši milé, kvůli čemu psali petici a čemu posléze přisoudili takový význam.

Jan Korytář (ZPL) v září vsadil na výchovnou notu, napomínal úředníky, kteří způsobně neseděli na židli a když byli vyvoláni, nehovořili podle jeho měřítek. Došlo i na tajemníka. Peskoval ho za nějakou administrativní drobnost, již spáchal už jeho předchůdce v době, kdy byl šéf Změny statutárním náměstkem předchozího primátora. Toho současného dokonce nabádal, aby tajemníka, který byl na pozici instalován v době, kdy radnici vládla Změna s exANO, vyměnil, případně mu sebral odměny.

Z takové nejapnosti jako sláma z bot trčelo, že kritikou tajemníka vlastně kope do primátora, čímž se patřičně předvádí v přímém přenosu. Moc dobře věděl, že to primátor vymlčí, aby zachoval dekorum, a napadený tajemník mu nemůže oplatit stejnou mincí. On je totiž úřad a k tomu se váží jasná pravidla chování. Je dobře, že je tajemník zná. Na rozdíl od opozičního zastupitele, který se už zase předvedl v klaunských barvách, v nichž si tolik lebedí už řadu let. Chtělo by to nějakou změnu...

Současná liberecká vláda za sebou nemá ještě ani první rok a opozice se už ryčně dožaduje výsledků. Rychle zapomíná, v jakém stavu radnici opustila a úmyslně ztrácí schopnost přiznat si, kolik práce a energie je třeba vynaložit na to, aby se odstranily alespoň ty nejhorší resty. Je až dojemné, jak jí nyní leží na srdci věci, s nimiž v uplynulých čtyřech letech nebyla schopná hnout, případně je rozvrtala k totální nefunkčnosti.

V končícím týdnu jednala i rada kraje. Dobrou zprávou je, že se bude dostavovat cyklostezka mezi Bílým Kostelem a Chotyní a že se někam pohne oprava silnice přes Kryštofovo Údolí. To je můj evergreen. Pamatuji ceduli „Tato silnice je v majetku Libereckého kraje“, kterou (nejen) tam umístili tehdy ještě opoziční Starostové v rámci kampaně před volbami 2012. Uteklo sedm let, SLK kroutí už druhé volební období v čele kraje a silnice je pořád jako tankodrom. Jen ta cedule se rozpadla.

Proto vítám zprávu, že kraj už zvládnul složitá jednání se zhruba 160 vlastníky pozemků, což prodlužovalo vydání povolení územního rozhodnutí. To má být vydáno ještě letos a bezmála osmikilometrový úsek jedné z nejvytíženějších rekreačních komunikací se dočká důstojného povrchu. S projekční přípravou silnice II. třídy z Kryštofova Údolí do Křižan kraj začal v červenci roku 2017. A termín dokončení? Tady nezbývá než odcitovat z tiskové zprávy: Kraj připravuje tuto rekonstrukci až do nového plánovacího období… Tak nějak pořád nevím. To zní jako „donazimy“.

Jasno ale už mají v Lindavě. Tamní silnice třetí třídy se rekonstrukce dočkala devět let od povodní, které ji poškodily. Obnova přijde na 102 milionů korun a celou ji Liberecký kraj zaplatí ze svého. Je to největší akce kraje v letošním roce. No tak sláva. Hlavně ať jsou cedule s informací, že se tato cyklisty i motocyklisty velice oblíbená silnička opravuje, na patřičných křižovatkách. Aby se našinec nepřerazil o zákazovou značku.

Strávíte-li víkend obhlídkou kulturního dědictví, mezi supy, na koncertě, na houbách nebo v pedálech, užijte si to.

Mám-li věřit předpovědi počasí, léto už nám mává na pozdrav.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář