Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kdo chtěl, debatu viděl, kdo ne, o nic nepřišel. Tahle veřejnoprávní služba hraničila s přehlídkou ztraceného času

12. 09. 2020 | 0:05

V čtvrtek, dvacet dní před krajskými volbami, odvysílala veřejnoprávní Česká televize předvolební debatu kandidátů na hejtmana Libereckého kraje. Osm lídrů kandidátek, jež usilují o hlasy voličů v podzimních krajských volbách, a jsou tudíž zájemci o post hejtmana, a jedna paní, která se evidentně ocitla v nesprávný čas na nesprávném místě, alespoň velmi letmo předvedli, co v nich je.

lasvitStavba rokuLKok
Stavbou roku Libereckého kraje pro rok 2020 se ve čtvrtek večer stala tato dostavba sídla skářské firmy z Nového Boru. V ten samý den padaly nominace v republikové soutěži Stavba roku 2020. Liberecký Syner získal hned tři nominace.

V té paní, co zastupovala Demokratickou stranu zelených – Za práva zvířat, nebylo, při vší úctě, nic moc. Ta fakt netušila, na kterém „kopci se sáňkuje“. Marie Palová z Držkova je jednou ze dvou žen kandidujících v kraji za tento subjekt a uvádí o sobě, že je, cituji: "terapeutkou energetické psychologie a koučem autopatie". Druhá paní z této strany, jednička na krajské kandidátce, je Renata Sajdlová ze Zásady, asistentka ředitele a ochránce zvířat. To jsou data zkopírovaná z www.volby.cz. Víc jmen tato kandidátní listina nemá.

Evidentně došlo ke kouzlu nechtěného: ČT debatéry vybrala podle výsledků tzv. Volebního potenciálu, což je výzkum pracující se značkami republikově působících stran. A protože nesourodí a věčně rozhádaní Zelení kandidují po krajích pod různými, místy až obskurními názvy kandidátních listin, vyšla kandidátka cílící na práva zvířat lépe než druhá kandidátní listina vzniknuvší na podvozku rozštěpené nazelenalé Změny a Jan Korytář v televizní debatě chyběl. Přeskočily ho zcela neznámé paní, protože jejich listina obsahovala slovo „zelený“.

Účastnil se jen Josef Šedlbauer z první „změnařské“ party a po mém soudu jenom proto, že jeho skupina zachovala v oficiálním názvu Zelení+LES. Že se jejich kandidátka jmenuje úplně jinak je ryze marketinková, tudíž i dostatečně varující záležitost.

Na zdi údajně chráněného domu v Sokolské ulici, Liberec...Mimochodem, varující je i skutečnost, že Šedlbauerova parta zase káže vodu a jak vidno, polévá se vínem. Soudím tak podle megaboardu, který visí na (údajně) památkově chráněné budově v centru Liberce. Naproti hlavní poště. Když tam před dvěma roky, před komunálními volbami do zastupitelstva krajského města, visel obří billboard s obličejem tehdy dosluhujícího primátora Tibora Batthyányho (exANO), mohla se změnařská propaganda, která před letošními krajskými volbami pilně vypomáhá nejen Korytářově, ale i Šedlbauerově sestavě, přeskočit.

Budova je v památkové zóně a podléhá řadě regulí a zákonných povinností, běsnil tehdy změnařský web a vypočetl, kterých zločinů se budoucí exprimátor vyvěšením plachty na bok domu dopustil. Zda byly letos památkářské regule a povinnosti dodrženy nebo opět prolomeny, leč takticky nekritizovány, protože se v roce 2020 jedná o reklamní poutač partaje „kamarádící“ s památkáři, není známo. Faktem tak zůstává, že zatímco před dvěma lety propagandistický web Změny hřímal: Velkoplošné reklamní plachty jsou krajně nevhodným zařízením v plošně chráněných územích…, je letos ticho po pěšině.

Mě při pohledu na tenhle poutač s dvěma vyobrazenými mokrými obličeji napadlo jediné: V krajských volbách dostali sprchu...

Ale zpátky k té televizní debatě: Dost nepovedená byla její dramaturgie. Snad i „umělcům z Prahy“ musí být jasné, že vyčlení - li prvních šedesát minut covidu, mohou k tomu něco fundovanějšího z krajského pohledu říci pouze ti, kteří u toho u titulu svých aktuálních funkcí byli na jaře a jsou dosud. Tady se otevřela menší propast mezi hejtmanem a jeho statutární náměstkyní. Zatímco hejtman jako (pardon, ale výstižnější výraz nemám) ostřílený mazák má pohotovou a informačně dostatečně nasycenou odpověď na všechno, jeho první náměstkyně v tom s těžko skrývanou trémou lehce plavala a navíc musela hájit barvy své „rodné“, tedy ANO.

Kroky nejsilnější partaje šly v době nouzového stavu z vládních výšin velice často proti zájmům krajů a obcí a dodnes tomu není jinak. Role Jitky Volfové je složitá nadto proto, že je souběžně starostkou České Lípy a ze 40% krajskou náměstkyní a sezení jedním pozadím na mnoha židlích, když zájmy obcí a krajů nejsou zcela v souladu s vládními kroky, rozhodně nemůže být pohodlné.

Dan Ramzer z ODS je též starostou (Frýdlantu), ale jen řadovým krajským zastupitelem, takže netrpí žádným souběhem funkcí. Ve vedení Frýdlantu již dávno osvědčil své opravdové schopnosti, takže angažmá v krajském zastupitelstvu je logickým rozšířením jeho politické dráhy. Naposledy zabodoval distribucí balíčku ochranných prostředků za 200 CZK/kus, který opravdu potřebným občanům města pomůže, a přitom to nikoho nezruinuje. Navíc, stejně jako nynější hejtman Martin Půta (SLK), mazácky ví a hovoří jen tehdy, má-li co říci.

Vcelku příjemným překvapením – vizuálním i poslechovým, byl lídr společné kandidátky TOP 09 a lidovců. Jiří Klápště a jeho tým, v němž dostatečně zřetelně figuruje i náměstek libereckého primátora Jiří Šolc (za SLK), bude vítaným koaličním článkem, podaří-li se zdolat pětiprocentní hranici nezbytnou pro vstup do zastupitelstva kraje. Chci věřit, že změnou Šolcova dresu nedošlo k vykopání nepřekonatelného příkopu na starostenské straně.

Zbylí diskutující byli v televizi jen do počtu, takže netřeba cokoliv psát. Kdo chtěl, debatu viděl, kdo ne, o nic nepřišel. Devět lidí na debatu je moc a nevěnují-li se tématům, která opravdu zajímají lidi žijící v regionu a která diskutující mohou z krajské úrovně i ovlivnit, hraničí tahle veřejnoprávní služba s přehlídkou ztraceného času.

Kdo neztrácí čas v našich luzích a hájích jsou obě sestavy odvozené od Změny. Záměrně názvy jejich kandidátek nevypisuji,  jsou to jen slova. Faktický ideový základ je pořád stejný a platí pro obě party: Dostat se do krajského zastupitelstva, inkasovat peníze za mandáty, být u toho, mít jako zastupitel nárok na všechny informace a jejich pomocí dělat opoziční práci s prvky permanentní propagandy. Vidíme to teď i mnoho let předtím.

V kampani Korytářova parta vyrukovala s tvrzením, že, cituji: „Liberecký kraj za posledních 8 let, co mu vládnou Starostové a hejtman Martin Půta, vyčlenil peníze na zřízení jednoho lůžka pro seniory v pečovatelských domovech. Opravdu jednoho jediného lůžka. Za osm let.“

Fakt? No to je neuvěřitelné! Proto jsme požádali kraj o potvrzení této nepříliš pozitivní informace, totiž, že za posledních osm let přibylo v kraji jen jediné lůžko pro seniora vyžadujícího sociální pomoc. Mluvčí kraje odpověděl, kopíruji, protože je to složitější než jeden předvolební výkřik:

1) Počet nových lůžek v ZS LK (domovů se zvláštním režimem) v období 2016–2021* = + 188 v síti kraje (tedy financovatelných z veřejných prostředků);

 2) Počet nových lůžek v ZS LK (domovů pro osoby se zdravotním postižením) v období 2016–2021* = + 24 v síti kraje (tedy financovatelných z veřejných prostředků);

3) Počet nových lůžek v ZS LK (chráněné bydlení) v období 2016–2021* = + 23 v síti kraje (tedy financovatelných z veřejných prostředků);

* ZS LK – Základní síť Libereckého kraje na rok 2021 byla již schválena, proto ji zde již uvádíme.

Konec citace.

Tak samozřejmě, tato úplná pravda o počtu nově vzniklých sociálních lůžek se jako předvolební slogan nehodí. Nevím ale, je-li nezbytné „upravovat skutečnost“ za každou cenu. Vždyť se přece obecně ví, jak má lež krátké nohy…

Totéž platí pro kufříky pro prvňáky, které zaplnily mediální prostor uprostřed končícího předvolebního týdne. Začal s tím redaktor Seznamu, který má doma vysoce pravděpodobně žáka první třídy, jenž ze školy donesl kufřík s pár reklamními cetkami, slevenkami na služby pro děti a komiksem, z něhož se zubil pan hejtman. Napsal si k tomu své, protože evidentně nepatří do Půtova fanklubu, byť ten mu svého času dost pomohl s jeho soukromým, leč ve výsledku neúspěšným regionálním novinářským projektem.

Od autora ze Sezamu to opsal a patřičně věc rozmázl pisálek propagandistického webíku, který s někdejším redaktorem iDnesu a dnes Seznamu kooperuje už mnoho let.

A jaká je skutečnost? Opět mluvčí kraje, cituji: "Liberecký kraj se do projektu s kufříky pro žáky prvních tříd zapojuje již od roku 2015. Pokud máte na mysli komiks, ve kterém vystupuje postava hejtmana Libereckého kraje, tak ano, ten se v „Kufřících pro prvňáčky“ objevuje již poněkolikáté."   

Aha... Že kvůli těm kufříkům nebylo takové propagandistické dusno už loni, předloni, předpředloni…? Už vím, nebyly volby a nebyl na "skladě" rodič prvňáčka s patřičným protipůtovským potenciálem!

Předvolební atmosféra v kraji zkrátka houstne a musíme to do 2. října vydržet. Nevěřte zhrzeným politikům, kteří se to rozhodli "osladit" svým bývalým spolubojovníkům, nepodléhejte polopravdám, ověřujte si, co vás rozlítí. Ono vždycky záleží na úhlu pohledu a převším na důvodu, proč se právě toto a právě teď dostává z temných koutů na světlo.

Hezký, prý už zase letní víkend. Houby rostou. Ověřeno těsně za Libercem, na Bedřichovce. Převažují pravé hřiby.

Alena Roubalová