Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kdo nemá téměř žádné reference o vlastních úspěších, musí sázet na preferenci negace úspěchů cizích

06. 01. 2024 | 5:00

Nový rok 2024 začal dvěma přijemnými novinkami. V České Lípě uvedli do provozu nové přepážkové pracoviště městského úřadu a v Liberci se otevřel parkovací dům. Zatímco v Lípě bylo otevření nové, krásně zrekonstruované budovy někdejší pojišťovny velká sláva, alespoň co se mediálního ohlasu týká, v Liberci vznikl standardně vyrobený problém.

parkhausAR5
Areál budov Libereckého kraje se rozrostl o parkovací dům. Volné prostory, kde dosud neznámo proč parkují auta, se promění v náplavku se zelení a cyklostezkou. Foto z 5. ledna 2024

To proto, že tu žije parta věčně nespokojených osob, která tak příšerně prahne po vládě nad krajským městem i krajem, že úplně rezignovala na to, aby nejdřív sama něco užitečného ve veřejném prostoru dokázala, a teprve pak hodnotila konání ostatních. Těch, kteří se provinili především opakovaným úspěchem.

A protože partička podivných existencí nemá téměř žádné reference o vlastních úspěších (za jejich vládnutí se zvládla jen částečná oprava Lesního koupaliště, ovšem s děravou vanou, a vybudování asi dvou kilometrů cyklostezky, jež se pak musely přestavět), musí sázet jen na preferenci negace úspěchů cizích.

Takže, máme nový parkovací dům v dolním centru krajského města. Ten slouží nejen pro parkování lačné veřejnosti, ale i úředníkům, kteří se každý den sjíždějí do práce v krajském mrakodrapu. Pod jednou střechou tak zmizí stovky aut, která dosud musela, měl-li jejich majitel co na práci na Kraji či v jeho okolí, hledat složitě plac k parkování kolem sídla LK. Velmi nezáživná bojovka, zvlášť hraje-li se každý den.

Všichni to známe z dob, kdy bylo v jedné z budov krajského areálu covidové očkovací centrum a každý, kdo se přijel očkovat, zahajoval proceduru pracným hledáním místa, kam by auto odstavil. Bez rizika pokuty či odtahu. Například.

Nebo to bezvýsledně zoufalé ježdění „kolem bloku“ když si člověk potřeboval na nedaleké adrese něco vyřídit v kanceláři největší tuzemské energetické společnosti. V příslušných ulicích se plac našel vyloženě náhodou. Atd., atd. Řeči o možnosti „pohodlně“ zaparkovat v nedalekém, již existujícím parkhausu jsou liché. Ten slouží zákazníkům tamních obchodních center a byl, je a bude vytížený až až.

Zkrátka, další parkovací dům se nesmírně hodí, neboť míst k odstavení auta v centru stotisícového města není nikdy dost. A je potřeba auta zahánět na vyhrazená místa, ne je nechat divoce se roztahovat všude, kde to jde, ale především nejde. Kdo tvrdí opak, je po mém soudu mdlého rozumu. Nepříliš bystře působí i tvrzení, že parkovací dům má sloužit k tomu, aby v něm motorista odstavil auto a za svými pochůzkami pokračoval hromadnou dopravou.

Tak to určitě! Nejsem-li z Liberce a mám schůzku například v na Králově Háji či jinde na periférii, určitě nebudu nechávat auto v centru a tady přesedat na autobus, který má interval sobího zpřežení. Dojedu si na Králák autem, tam místo k zaparkování najdu určitě, a vybavím si, co potřebuji. Bez parkhausu i autobusu. To dá rozum... Už kvůli financím (60 Kč parkování, 28 lístek na autobus).

Jiná situace je samozřejmě při plánované rodinné návštěvě ZOO či botanické, neboť konkrétně v Lidových Sadech se kloudně zaparkovat nedá. Pak je kombinace parkhaus - MHD ideální a už samotná jízda tramvají může zafungovat jako bonus.

Jinými slovy, parkovací dům je potřeba v centru a je úplně jedno, jestli stojí u krajského úřadu, kde jej byla nynější vládnoucí garnitura schopná, v rámci revitalizace celého dolního centra, vymyslet a dokončit, nebo kdesi pod nádražím. Tam jej jiná, svého času též vládnoucí garnitura, zvládla pouze vybájit, nechat nakreslit s ostudou v architektonických kruzích a poté zanést do tabulek jako příslovečnou hudbu budoucnosti. Oba projekty od sebe dělí 737 metrů, 9 minut chůze a několik let.

Proto ty kyselé hrozny, když je krajský parkovací dům hotový. Za 14 měsíců. A proto ti, kteří ve volebním cyklu 2014 – 18 zvládli pouze bájit a tvořit excellové tabulky, nenechali na nové stavbě nit suchou. Hlasitě zavrněli blahem, když se v den otevření nového parkovacího domu objevily na jeho podlahách kaluže. Nebudu to nijak obhajovat a vysvětlovat, ale opravdoví experti z praxe mi prozradili, že je to v pořádku. Byť to laikovi může připadat divné. Je to tak vyprojektováno, tzv. beze spádu, a pokud venku několik dní nepřetržitě prší, je v otevřené budově mokro.

Sice se nabízí spousta veselých variant, jak zamrzlé louže využít (například jako ledovou plochu nebo jako příklad dobré praxe - zadržování dešťové vody ve městě), ale kdo někdy parkoval v podobném domě kdekoliv na světě, občas viděl totéž. Já osobně zažila něco podobného v Andoře i ve Švýcarsku. Ani tam autům do polootevřených parkovacích domů neinstalují podlahové topení.

Protože však rozhled kritiků krajského parkhausu evidentně končí kdesi za Vescem, natočili „žertovné video“, v němž hbitá liberecká zastupitelka skotačí v kalužích a hlasitě se diví. Na pomoc jí přispěchají soudruzi z partaje, jíž je součástí, i kamarád, samozvaný „expert“ na dopravu. Na sítích pak sdílejí neuvěřitelné trapnosti.

Upřímně, je mi úplně jedno, jestli budu parkovat na mokré nebo suché podlaze, hlavně, že zaparkuji bez dlouhého pátrání po volném místě.

Ovšem na ty kaluže jsem se pro úplnost zeptala na Kraji:

Otázka: Mohl by Kraj jako investor nového parkovacího domu lidem ovlivněným vlezlou propagandou liberecké opozice vysvětlit, proč byly v den otevření parkhausu na podlaze této novostavby kaluže, v nichž si veřejně zaskotačila jedna liberecká zastupitelka? Je to závada, která se bude odstraňovat, nebo běžný stav?

Odpověď Zbyňka Miklíka, náměstka hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky: Technický dozor stavby za účasti objednatele (kraj) a zhotovitele opětovně změřil potenciální nerovností podlah v místech, kde se vyskytují kaluže. Veškeré odchylky jsou – stejně jako v průběhu výstavby – v toleranci. Na základě měření tedy nebudeme zahajovat reklamační řízení. Po celou dobu udržitelnosti a záruk budeme ale situaci nadále monitorovat. Je potřeba dodat, že podlahy parkovacího domu jsou navrženy beze spádu a je nutné provádět údržbu a úklid.

A je to.

Přepážková pracoviště Městského úřadu v České Lípě najdou od startu nového roku lidé na jednom místě (dvě foto dole ve fotogalerii). Radnice je soustředila do budovy bývalé pojišťovny v ulici U Synagogy, kterou v roce 2019 koupila za 18 milionů korun. Rekonstrukce budovy stála dalších 95,3 milionu korun. Město zároveň rozšířilo úřední hodiny, lidé teď mohou své záležitosti vyřídit každý den od 08:00, v úterý, čtvrtek a pátek do 11:30. Do budovy se přesunulo zhruba 60 městských úředníků ze tří budov. Přepážky nového úřadu neslouží jen obyvatelům České Lípy, ale celé spádové oblasti, kde žije bezmála 77 tisíc lidí.

Takže:

Úspěšný nový rok 2024. S novou náplavkou vedle toho parkhausu, s konečně rozestavěným libereckým bazénem, s pokračující realizací Centra urgentní medicíny v liberecké krajské nemocnici a mnoha dalšími stavbami, jež kraj i jednotlivá města a obce učiní lepšími místy k životu. Neboť jen to, co je hotové, co se navzdory všem spolčením hlupců podaří zrealizovat, se počítá.

Alena Roubalová