Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ke kriminalizaci v Liberci dojde cobydup. Stačí k tomu pár politických aktivistů, kteří nedokáží rozdýchat vlastní bezvýznamnost

11. 05. 2024 | 5:00

Centrem dění končícho týdne, druhého se státním svátkem uprostřed, byl Liberecký zámek, ano ta léta chátrající nemovitost s potřebou stamilionových investic, pro niž se zatím našlo smysluplné využití na cca měsíc v roce.

tramvajPRaha
Foto týdne: Ve státní svátek se po LIberci jezdilo touto tramvajovou kráskou a ve Smržovce v tanku. Foto z FB VisitLiberec

Nejprve se zámek skloňoval proto, že se po roce opět stal centrem Anifilmu, respektovaného filmového festivalu animované tvorby, a od čtvrtka pak i proto, že vešlo ve známost, že Liberec hodlá jinak nevyužívanou budovu odkoupit od firmy, jež se jí snaží zbavit už desítky let. Naposledy to bylo v neblahé éře ZPLANO, kdy se ve veřejném prostoru šermovalo pojmy připomínajícími nepříliš reprezentativní roli a postavení Liberce za 2. světové války.

Čekala jsem poprask ze strany „strážců poctivého byznysu pod Ještědem“, kteří by v jiném případě už alarmovali své práskačské kanály, a ono nic. Patrně je uchlácholila zmínka, že by se do zámku měli přestěhovat úředníci, kteří nyní chodí do práce do budovy, jež patří jejich ústřednímu třídnímu nepříteli.

Obecně mi hlava nebere, jaký je rozdíl v tom, když jeden (dnes už ex)náměstek primátora prosadí myšlenku na pronájem, v budoucnu možná odkup jisté nemovitosti, a vadí to. Evidentně ale jenom u něj. Když totéž, jen o několik měsíců později a s jinou nemovitostí, hodlá realizovat jiný náměstek, je to (podle nulové bezprostřední reakce křiklounů) v pořádku.

Rozdíl tu ale je: Exnáměstkův návrh měl hlavu a patu a neoddiskutovatelné bonusy v podobě sousedství s terminálem veřejné dopravy a parkovacího domu, kde se dá stát 90 minut grátis.

Pokud by se ryze úřednické agendy přeskupily do objektu Libereckého zámku, pak to sice bude úžasná vycházka do krásné lokality a do nákladně zrekonstrované budovy, ale to je asi tak všechno. MHD tu nestaví, parkovat se tady nedá. Právě toto občan očekává, když jde na úřad vyřizovat svoje náležitosti. Vím to. Shodou okolností jsem si tento týden vyřizovala nové doklady a vybrala si k tomu radnici v nejmenovaném hlavním městě sídlící hned u zastávky tramvaje.

Tuším ale, že když nebude žalobce, nebude ani soudce. Takže se zámkem evidentně cajk, tady se žádná šťára ani odposlechy konat patrně nebudou...

Apriori ovšem proti tomu, aby město koupilo zámek, nejsem. Musí ale pro něj najít i odpovídající uplatnění, včetně byť jen částečně komerčního využití. Jsem ale zásadně proti, aby si Liberec pouze  pořídil dalšího Otesánka s nulovými položkami na straně příjmů a statisícovými a milionovými ciframi na straně výdajů.

Každopádně bych se ale nyní, být v kůži někoho z vedení radnice, měla velmi na pozoru, protože ke kriminalizaci skutků, jež mohou být míněny jako městu prospěšné, dojde v Liberci cobydup. Stačí k tomu pár politických aktivistů, kteří nedokáží rozdýchat vlastní bezvýznamnost.

Fakt zcela náhodou jsem shlédla „investigativní“ kus v Reportérech ČT, jenž se věnoval tzv. Liberecké kauze, a zatlačila slzu nad pokleslou úrovní toho, čemu se kdysi říkalo reportáž. Připomenu jen, že jsem 13 let velela televizi, která dodávala všem celoplošným televizím příspěvky „na klíč“, takže, při vší skromnosti, něco o televizní žurnalistice vím. Nebudu se tudíž pohoršovat nad výběrem zdrojů a respondentů, to je výhradně nevábnou vizitkou veřejnoprávní televize, která se nechala vmanévrovat do krystalického politického třeštění v režii partaje, jež je na radnici v opozici.

Horšit se ale musím nad totální nevyvážeností, protože ti, o nichž se v tom veledíle mluví, nesmějí veřejně hovořit, protože jim to zakazuje podepsaná mlčenlivost. Pokud by dostali stejný prostor jako tam hojně účinkující opoziční zastupitelé a jeden pisálek hrající si na novináře, vyzněly by ty příběhy úplně jinak. Pokud by je ovšem reportéři následným střihem nepřizpůsobili původnímu zadání.

Ne že by se ČT teatrálně nesnažila získat názor protistrany, ale schválně nezmínila, že obvinění mluvit nesmějí. Spokojila se tudíž s tím, že její reportéři povykovali před jejich domy, přičemž moc dobře věděli, že žádnou reakci získat nemohou, protože v Liberci ctí pravidla alespoň někdo.

A co dalšího přinesl končící týden? Cena za opravu úřednické budovy Uran v Liberci, která začala loni v srpnu, stoupla o dalších 17 milionů korun. Celkově tak za ni liberecká radnice zaplatí skoro 161 milionů. Oprava potrvá i déle, nový termín dokončení prací je prosinec letošního roku. Na kohopak se to svede tentokrát?

Liberec letos vybuduje v Novém Harcově kanalizaci, která pomůže i k čistější vodě v přehradě, až skončí její oprava. O zakázku projevilo zájem šest firem, vítěz ji získal za 42,3 milionu korun, což je o 12 milionů korun nižší, než předpokládal projektant. Na novou splaškovou kanalizaci se budou moci napojit desítky domů v okolí Harcovského potoka, který je hlavním zdrojem vody pro přehradu.

Muzeum obrněné techniky ve Smržovce na Jablonecku v den státního svátku návštěvníkům poprvé ukázalo nedávno získanou repliku těžkého tanku Tiger I, který německá armáda používala za druhé světové války. Premiérově v tomto roce nabídlo i jízdy tanky. Muzeum tím chtělo připomenout, že letos  uplynulo už 79 let od konce druhé světové války.

A končíme na horách: Nejistá je budoucnost lyžařského areálu v Bedřichově v Jizerských horách. Výkonný ředitel jablonecké TJ Bižuterie řekl, že tento skiareál nechtějí dál provozovat a část pozemků už prodali. Získala je developerská společnost Niseko. Jednatel firmy odmítl říci, jaké s nimi mají plány.

A od ochránců toho jedině správného byznysu v severovýchodních Čechách ticho po pěšině. Moudří tuší, proč...

Všem normálním lidem hezký víkend.

Alena Roubalová