Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koalice v Liberci bude čtyřčlenná, k SLK a ANO se přidali Piráti a ODS. Bude mít převahu 29 z 39 zastupitelů

13. 10. 2022 | 7:10

Koalice v Liberci bude čtyřčlenná. K původně domluveným Starostům pro Liberecký kraj (SLK) a ANO se přidali Piráti a ODS. Budou mít 29 z 39 zastupitelů. Koaliční smlouvu podepíší v pátek dopoledne, řekl dnes ČTK primátor a lídr kandidátky SLK Jaroslav Zámečník.

cyklojízda22
Čtyřčlenná koalice na liberecké radnici - to bude (cyklo)jízda... ilustrační foto

"Zatím detaily o radě, počtu zastoupení a podobně nechceme teď říkat," řekl Zámečník. Podle něj podrobnosti oznámí v pátek při podpisu koaliční smlouvy. "Protože ten text, který jsme teď vytvořili, si budou ještě všichni číst. Předpokládám sice, že změny už tam nebudou, chceme to ale sdělit společně až při tom podpisu," dodal.

Starostové ve spojení s TOP 09 a KDU-ČSL získali v komunálních volbách v Liberci 12 mandátů. Druhé skončilo ANO s 11 zastupiteli, třetí Liberec otevřený lidem (LOL) s šesti mandáty. Po čtyřech zastupitelích mají ODS a SPD a dva Piráti.

Pokračovat tak bude koalice, jež na liberecké radnici vládla poslední čtyři roky. K SLK, ANO a ODS ale nově přibudou Piráti, kteří se do zastupitelstva pátého největšího města v zemi dostali poprvé.

V roce 2018 vyhrála komunální volby v Liberci také kandidátka SLK, TOP 09 a KDU-ČSL, když získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO a stejně jako nyní i tehdy to stačilo na 11 míst v zastupitelstvu. Třetí Změna pro Liberec, jež tentokrát nekandidovala, získala šest křesel. Čtyři mandáty měla stejně jako letos ODS a LOL před čtyřmi lety získala dvě místa v zastupitelstvu.

čtk