Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Komplexní řešení parkování na libereckých sídlištích bylo jednou z priorit ODS

15. 07. 2021 | 8:51

Mám velkou radost, že jsme ve vedení města našli shodu, díky které do budoucna dojde k rozšíření parkovacích míst na přeplněných libereckých sídlištích. Byla to jedna z hlavních priorit, se kterou šla ODS v roce 2018 do voleb.

parkováníNew
ilustrační foto

V červenci 2019 jsme na radě města vytipovali lokality s největšími problémy s parkováním (Hokejka, Broumovská a Rochlice) a přijali usnesení, kterým bylo odboru správy veřejného majetku uloženo připravit projektové dokumentace.

Od té doby nám bylo představeno několik variant, na kterých jsme se však většinově neshodli (parkování by se velmi zkomplikovalo). V červnu 2021 jsme na radě města odmítli zřízení zpoplatněného parkování a shodli jsme se na možná pomalejším, ale komplexnějším postupu.

V současné chvíli se počítá s rozšířením stávajícího parkoviště při komunikaci Hlávkova, na Pískovně a Vrchlického (až o 70 míst) a dojde zde také ke změně dopravního značení. V souvislosti se zjednosměrněním některých ulic a zřízením zón s dopravním omezením by v konečné fázi mělo vzniknout až 500 nových míst (v celkovém součtu jsou započítána i místa, která jsou nyní využívána tak trochu „ilegálně“ a dojde k jejich legalizaci).

Druhým pilotním projektem na rozšíření parkování je sídliště Broumovská, kde vznikne nové parkoviště na místě stávající perkové plochy.

Odbor správy veřejného majetku v současné chvíli vytipovává další lokality, kde jsou plochy způsobilé k dalšímu budování parkovacích míst a společně se změnou dopravního značení povedou k významnému nárůstu parkovišť (např. Františkov, Rochlice, Kunratická, Králův Háj a další).

Vzhledem k finanční náročnosti vybudování nových parkovacích míst bude třeba postupovat pomaleji. Nicméně věřím, že postupné zvýšení kapacity parkovišť na sídlištích přinese pozitiva pro všechny jejich obyvatele.

Petra Břeňová (ODS), členka Rady Města Liberce