Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajská nemocnice nahlásila nula pacientů s covidem. Po dvou letech dřiny, improvizace a odříkání

21. 05. 2022 | 5:00

Klap. Právě zaklaplo víko schránky, kde navždy odpočívá Změna pro Liberec (ZPL), kdysi ambiciózní politické hnutí, které vyrostlo a uchřadlo se svým vůdcem. To se partajím vůdcovského typu stává zaručeně. ZPL poté, co ji voliči zaslouženě, po čtyřletém chaosu páchaném v radničních zdech, odeslali do opozice, opustili hned začátkem volebního cyklu šéfici. Opoziční lavice s nula bonusy nebylo nic pro ně.

covidTestFirma
Doufejme, že tyto covidové scénky, kdy se vám v práci cizí člověk šťourá v nose, už nikdy nezažijeme. Archivní foto

Zbytky partajních sirotků se pak už jejím jménem ani neprezentovaly, byť za ni celkem šest osob (+ dvě za LOL, béčko ZPL) bylo zvoleno do libereckého zastupitelstva. Aktivistický politický projekt tak neomylně zamířil do propadliště dějin, kde je jeho zasloužené, léty nedřiny zajištěné místo.

V podzimních komunálních volbách v Liberci nynější opoziční partičky sestaví společnou kandidátku, je jich už jako do mariáše, takže na dvě listiny by to evidentně nevydalo. Do voleb půjdou pod hlavičkou Liberec otevřený lidem (LOL) a jejím lídrem bude zastupitel za LOL Jaromír Baxa, věčný zájemce o vybájený post starosty liberecké periferní čtvrti Vesec. Změnaři maskovaní za Zelené budou nějak a někde sekundovat, splynou a budou předstírat, že s neúspěšnou Změnou vlastně nikdy neměli nic společného.

Baxa, představitel LOL (odštěpek od Změny) evidentně vyhrál přetahovanou, po kom se bude společná kandidátka jmenovat, a už se nechal slyšet, že bude prosazovat férovější rozdělení peněz do městských čtvrtí. To ale činí už asi páté volební období (v opozici i v koalici), a jako tradičně - nic, jen tlachy...

Nepátrám, kdo, co a kde bude velmi teoreticky chtít dělat, vím jen, co bude povídat. Tradiční plky bez opory v realitě, líbivé zkazky pro snílky. Taková městská elektrárna, to bude trhák. Nejdřív si ale lidé musí dát na střechy svých domů soláry, aby vedení města mělo co propojit a zobchodovat. Na tyhle sdílené nesmysly je parta kolem Baxy kadet.

Jedinou novou sestavou v klání o radnici krajského města budou Piráti, kteří v Liberci v končícím volebním období nekandidovali. Při premiéře v krajských volbách se ale svezli na příznivé vlně, zabodovali a jsou v Radě kraje. V samotném Liberci se ovšem Piráti už předem diskvalifikovali tím, že do čela kandidátky postavili Pavla Felgra. Tento původem Změnař a Lolista (v r. 2018 kandidoval jako čtyřka za LOL) stihnul včas nabrat jiný vítr do plachet a o rok později, když mu v LOL pšenka nevykvetla, přeskočil k ČPS.

To se v Liberci nezapomíná. Tyhle aktivistické figury, bez ohledu na to, jaký mantlík aktuálně oblékají, zůstanou navždy zaškatulkovány mezi změnaři, tedy lidmi, na které si normálně uvažující člověk musí dát velký pozor a raději, preventivně, je nikam nevolit. Dokážou změnit dres v průběhu utkání.

Jinak jsem na pirátskou kandidátku pro krajské město vcelku zvědavá, protože jenom ČPS může (teoreticky) do místního politického rybníka vypustit čerstvé, neokoukané a neoposlouchané rybky. Což je vcelku žádoucí, protože současná politická scéna má parametry zaseknuté, už hodně dlouho hrající desky.

Zprávou týdne je bezpochyby sdělení, že v Krajské nemocnici Liberec (KNL), poprvé od loňského léta, nebyl ve středu hospitalizovaný ani jeden pacient s koronavirem. Za nejhoršího stavu loni v polovině března bylo v kraji hospitalizováno 500 pacientů s koronavirem, z toho zhruba o 300 z nich pečovala liberecká nemocnice. Za více než dva roky trvání epidemie se v Libereckém kraji prokazatelně nakazilo skoro 162.300 lidí, což je přes 37 procent z jeho 437.390 obyvatel.

Komplikacím spojeným s covidem podlehlo od začátku epidemie podle údajů ministerstva zdravotnictví v kraji 1576 lidí, z toho 156 v tomto roce. Za celou republiku je zemřelých 40.258. Nejen pro krajskou nemocnici tak prozatím skončila doba dřiny, improvizace i odříkání. Teď ještě dohnat, co bylo v předchozích dvou letech zameškáno, a bude hej.

Upřimně, bude to problém. Snažila jsem se o to, ale má odborná lékařka už neordinuje a náhrada neexistuje. Snaha dostat se do jiné ordinace? Marnost nad marnost. Takže obvyklý model řešení - plně pacientem placená soukromá klinika v Praze. Jako vždycky... Kecům o bezplatném zdravotnictví se směji stále kyseleji.

Tak něco příjemnějšího: Krkonošským střediskem Harrachov od minulé neděle po 80 letech znovu znějí zvony. Pro kostel svatého Václavem mučedníka je vyrobili ve zvonařské dílně Petra Rudolfa Manouška. Nejmenší je zasvěcený Panně Marii, střední sv. Václavovi a největší, bezmála čtvrttunový, zasvětili Bohu.

Dost dobrou zprávou, navzdory sílící propagandě, je, že Liberecký kraj chce postavit parkovací dům vedle svého sídla, i když bude podle odhadů zhruba o 30 procent dražší, než ještě loni na podzim projektanti počítali. Kraj připravuje novou veřejnou soutěž na parkovací dům a úpravu náplavky s maximální cenou 236,5 milionu korun bez DPH. Záměr ale musí nejprve projednat zastupitelstvo, je třeba na stavbu schválit dalších 42 milionů korun z krajského rozpočtu.

Liberec už vypsal veřejné zakázky na dvě dlouho očekávané dopravní stavby, práce na obou by měly začít ještě letos. Jde o modernizaci parkoviště v Pastýřské ulici a rozšíření frekventované dvojité křižovatky pod dálničním průtahem a železničním viaduktem v ulicích Švermova, Žitavská a Jungmannova. Dvojitá křižovatka řízená semafory patří mezi dopravně nejvíce zatížené ve stotisícovém městě, denně přes ní projede přes 10.000 aut a její rozšíření je nezbytné. Už aby to bylo.

Liberec chce letos začít opravovat silnici ve Sněhurčině ulici, která vede přes více než polovinu sídliště Kunratická a která je dlouhodobě ve velmi špatném stavu. Práce město rozdělí do několika let, protože jediná objízdná trasa vede kolem základní školy. První etapu by radnice ráda zvládla udělat ještě letos přes prázdniny, aby sídliště mohlo být zásobováno ulicí kolem základní školy, ale zároveň, aby až bude 1. září, tak aby tudy už žádná auta nejezdila. Tak šup, šup, ať to lítá a opozice nemusí radniční vládu pomlouvat (což ale bude konat vždycky), že nic nedělá...

Modernizaci trati z Liberce až na hranici s Polskem včetně rekonstrukce stanic v Hrádku nad Nisou a Chrastavě připravuje Správa železnic. Modernizací projde zhruba 22 kilometrů dlouhý úsek. Součástí stavby je nové zabezpečovací zařízení a příprava na jednotný celoevropský zabezpečovací systém ETCS, který by měl na trati fungovat od roku 2033. V Liberci vznikne nové regionální dispečerské pracoviště, ze kterého bude možné celou trať ovládat. Také stanice v Hrádku nad Nisou a Chrastavě čeká modernizace, přibudou nová ostrovní nástupiště, podchody a výtahy. Stanice budou plně bezbariérové, nádraží a jeho okolí projdou celkovou kultivací.

A aby nás z četby souhrnu končícího týdne tolik nebolely ruce, tématicky odlehčíme: Liberecké Divadlo F. X. Šaldy v pátek v premiéře uvedlo pohádkově laděný příběh nazvaný Legenda z Mlžných hor. Jde o první takové společné dílo baletu, činohry a opery, tedy všech tří souborů divadla v jeho téměř 140leté historii. Projekt je unikátní i tím, že jde o autorské dílo libereckého divadla. Libreto napsali jeho dramaturgové Lenka Chválová a Jiří Janků.

Naivní divadlo zase poslalo do světa třetí a poslední novinkou divadelní sezony - loutkové představení Dodo. Jde o dobrodružnou loutkovou hru, ve které se dvojice hlavních hrdinů vydá na fantazijní výpravu do říše vyhynulých zvířat, a to až na daleký ostrov Mauricius. Inscenaci z pera Borise Jedináka určenou divákům od pěti let připravuje tvůrčí tým nastupující generace divadelníků. Konkrétně jsou to absolventi Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU.

Vida, nová doba vypukla na všech frontách...

Hezký víkend.

Alena Roubalová