Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajská opoziční zastupitelka za ANO kritizuje hejtmanství, že "nechává vakcínu čekat v lednici". Máme vše dobře spočítáno, oponuje koordinátor očkování

05. 02. 2021 | 12:30

AKTUALIZOVÁNO: Krajská opoziční zastupitelka a českolipská starostka Jitka Volfová (ANO) zveřejnila na stranickém facebookovém profilu "ANO, tohle je Liberecký kraj" kritický příspěvek, v němž vyjadřuje znepokojení nad způsobem hromadného očkování proti covidu, jak jej organizuje vedení Libereckého kraje. Krajský koordinátor očkování Vladimír Richter (ODS) oponuje, že vedení kraje má vše dobře spočítáno a moc dobře ví, proč koná tak, jak koná.

volfovášírka
archivní foto J. Volfové

Bývalá statutární náměstkyně hejtmana v minulém volebním cyklu se při své kritice odvolává na článek z www.irozhlas.cz, který včera zveřejnil, že Liberecký kraj zvolil strategii, kdy si aktuálně ponechal 45,5% dodaných dávek vakcín pro doočkování již vakcinovaných první dávkou (dodaná vakcína Pfiser, aby byla účinná, se očkuje ve dvou fázích s odstupem tří týdnů). Jiné kraje ale vyočkovaly téměř všechno a doufají, že další látka dojde včas a v potřebném množství.

Jitka Volfová na partajním facebooku píše: "Liberecký kraj je opět výjimečný. Zatleskat ale bohužel nemůžeme! Většina krajů už téměř spotřebovala vakcíny proti nemoci Covid 19, které jim byly přiděleny, případně si tyto kraje ponechaly pouze vakcíny pro obyvatele, kteří už dostali první dávku a musí s odstupem času dostat druhou.

45,5 % vakcín dosud určených pro Liberecký kraj podle zjištění iRozhlas.cz však stále čeká z nějakého důvodu v lednici.

„Nějaká rezerva je samozřejmě nutná, ale dělat si přehnané zásoby je v rozporu s tím, co by mělo být naším hlavním cílem, a to proočkovat co nejdříve většinu obyvatel našeho regionu. Navíc tím jdeme proti doporučení odborníků,“ zdůrazňuje starostka České Lípy Jitka Volfová

Z Libereckého kraje při tom, trochu paradoxně, zní kritika směrem k ministerstvu zdravotnictví, že máme v kraji vakcín nedostatek. „Nikdo není neomylný, ani ministerstvo zdravotnictví, ani vláda. To však Liberecký kraj neopravňuje k tomu, aby něco říkal a něco jiného činil a měl největší podíl schovaných vakcín ze všech krajů v ČR,“ doplňuje Jitka Volfová.

Doufejme, že krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter, který by měl být za kraj v souvislosti s Covidem nejvíc vidět a slyšet, zajistí, aby se v Libereckém kraji začalo očkovat naplno, vyzývá prostřednictvím sociální sítě českolipská starostka.

Na stejné síti Volfové oponuje krajský zastupitel za SLK a starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Mj napsal: "Položme otázku spíše opačně: Proč náš kraj dostává skoro nejméně dávek v rámci republiky? Pak by nebyla potřeba jistoty mít připravené dávky na druhé očkování... Tak dejte vědět velkému šéfovi, že Praha není všechno, i zde žijí senioři a zdravotníci...

Následuje názorová přestřelka, kvůli autentcitě nutno přečíst.

Richter: Máme vše dobře spočítáno a prioritou je i nadále co nejefektivněji oočkovat naše občany

„Rád bych na pravou míru uvedl informace k očkování proti COVID-19, které ve značně zkreslené podobě prezentují některá média a opoziční představitelé. Není pravdou, že Liberecký kraj s dávkami vakcín šetří a dělá si „přehnané“ zásoby.

Naočkovaných osob 1. dávkou může být do konce února 2021 cca 8.190, jinak se nepodaří zajistit z množství, které je rozepsáno pro celý kraj, očkování druhou dávkou. U nově otevřených termínů v Centrálním rezervačním systému od 22. ledna 2021 je termín přeočkování stanoven na 28 dnů (tyto termíny se otevírají v řádu stovek týdně). Toto číslo (8.190) tak bude trošku vyšší, ale ne o mnoho.

Problém často způsobují rozdílná data, která prezentuje Ministerstvo zdravotnictví, a ta, jež poskytuje Informační systém infekčních nemocí. V tom dochází ke zpoždění čísel. Máme celkem 31 subjektů, které do systému zapisují informace pravidelně a bez prodlení, jako například nemocnice, jiné subjekty tak nečiní.

Kdybychom dle rady některých médií a dalších kritických hlasů „vyočkovali“ vše až do nuly, pak v tomto týdnu nikoho nového očkovat nemůžeme (veškeré dávky půjdou jen na přeočkování, my však máme v rezervačním systému otevřena místa i pro 1. dávku). Dále nám příští týden pak bude chybět 1.170 vakcín a ten následující celkem 2.340 vakcín. Termíny pro 1. dávku pro seniory máme otevřeny i v dalších týdnech.

Upozorňuji, že jsme nemuseli rušit žádný rezervovaný termín z důvodu nedostatku vakcín, máme vše dobře spočítáno a prioritou pro nás i nadále zůstává z dostupných zdrojů, kterými Liberecký kraj disponuje – a není jich mnoho – co nejefektivněji oočkovat naše občany.“

Vladimír Richter, člen Rady Libereckého kraje pro resort zdravotnictví a krajský koordinátor očkování

V nejisté sezoně vakcíny chodí frekvencí sobího spřežení

Opět to politikům nehodlám pískat, ale domnívám se, že je třeba dokončit jedno, a pak začínat druhé. V "nejisté sezóně", kdy vakcíny chodí naprosto nepředvídatelně a s frekvencí sobího přežení, a mnohdy bez patřičného příslušenství, není radno rozočkovat první dávkou veškerou vakcínu přítomnou v kraji a pak se modlit, aby várka na druhou dávku dorazila včas. V této pohnuté době, kdy v nejvyšších sférách neví pravá, co dělá levá, to nelze vyloučit. Hejtmanství se pouze přizpůsobuje nepředvídatelné situaci a odhaduje, co všechno může přinést budoucnost. Proto si raději tvoří rezervy.

Praxe je nyní tato: Vakcínu proti koronaviru dostává denně v Libereckém kraji v průměru téměř 400 lidí. Přednostně se očkuje druhou dávkou. Celkově bylo zatím očkováno 7170 lidí, z nich už 2000 dostali druhou dávku. Více než pětinu očkovaných tvoří senioři starší 80 let. Za poslední týden v kraji použili zdravotníci 1992 dávek, o osm víc než v předcházejícím týdnu.

Ve středu do kraje dorazilo prvních 500 dávek vakcíny Moderna, dnes s ní začali očkovat seniory v domovech s pečovatelskou službou v deseti městech. Podle krajského koordinátora očkování Vladimíra Richtera (ODS) přípravu zdržela nutnost vytisknout průvodní kartičky pro očkované. "U vakcín Pfizer byly, ale s Modernou nepřišly, a na to jsme nebyli připraveni," řekl Richter. To podle něj očkování Modernou přibrzdilo.

fb, uba, čtk