Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec TGV obdivovat nemohl. Tady vlaková doprava ustrnula v předminulém století a nevypadá to, že by se někdy něco změnilo

11. 06. 2022 | 5:00

Pokud mají České dráhy a na ně navázané servisní státní podniky nějaké přebytečné miliony, mohou začít opravovat lanovku na Ještěd a nesnažit se tu ruinu vnutit městu s permanentně poloprázdnou kasou. Rozhodně ty miliony nemusí vyhazovat za popojíždění čtyřicetileté soupravy TGV, pro jejíž plnohodnotný pohyb v našich zeměpisných končinách není snad ani metr kolejí.

TGVspravaželeznic
Do České republiky dorazila legendární vysokorychlostní jednotka TGV. Francouzský průkopník rychlého železničního spojení na evropském kontinentu postupně navštívila Prahu, Brno, Jihlavu a Ústí nad Labem. Liberec ne. Tam sotva vedou koleje a cesta do Prahy trvá hodiny a občas i s přestupem... Foto z www.spravazeleznic.cz

V Liberci, kam legendární vlak nedorazil, protože nebylo, není a nebude kudy a po čem, je to vůbec sci-fi. Tady vlaková doprava ustrnula v předminulém století.

Jestli se dá něčemu říkat „rozhazování peněz z vrtulníku“, pak právě této kocourkovské atrakci, která dominovala končícímu týdnu. Platit erární miliony za propagaci něčeho, k čemu jsme jako země dosud nedospěli a nemáme to ani kde použít, je fakt majstrštyk.

Sci-fi s TGV dominovalo tomu samému týdnu, kdy vedení krajského města nejprve avizovalo, že by zhroucenou lanovku na Ještěd rádo pořídilo do majetku a začlenilo ji do systému MHD. Posléze ovšem přiznalo, že na tom není shoda ani v koaliční sestavě. Nakupovat chce jenom SLK, sestava místních politiků, která zahájila zahřívací fázi kampaně před komunálními volbami. Je tudíž složitější oddělit předvolební "přání - otce myšlenky" od reálných představ favorita voleb o budoucnosti krajského města.

Starostové pro Liberecký kraj jsou každopádně při nákupní chuti. Koupili by i teplárnu se spalovnou, spraví to jednotky miliard. Co na tom, že se městskou kasou prohánějí myši a jedná se o majetek, kterého se chce evidentně někdo zbavit. Proč asi...

Je mi líto, ale lanovka ani teplárna se spalovnou nepřinášejí žádnou novou přidanou hodnotu, jen pokračování něčeho, co tu je, v případě lanovky bylo. Liberec by to vlastnil a provozoval s astronomickými náklady, protože nemůže počítat se synergickými efekty. Ty se logicky vygenerují na lanovce ve vlastnictví národního dopravce i na obou energetických provozech zastřešených nadnárodním energogigantem.

Není tudíž dobrý nápad se zadlužovat, protože vlastnit podobné Otesánky je nad síly města, které si už teď neví rady ani s tím, co mu do majetku z podstaty věci náleží. Například s bazénem, kolem nějž se dupe a současně chodí opatrně po špičkách celý další volební cyklus. Nebo s dostavbou liberecké nemocnice, na niž musí město přihodit minimálně sto milionů.

Leda by se peníze našly někde bokem, v nějakém zázračném finančním balíčku přiklepnutém severovýchodu Čech. Zatím je jasné pouze to, že v novém programovacím období chce Liberecký kraj získat z fondů Evropské unie peníze na výstavbu krajského dopravního terminálu, parkovacího domu u autobusového nádraží nebo na výstavbu bytů pro lidi s postižením. Krajští radní schválili seznam 14 projektů dohromady za 1,2 miliardy korun, na které chce kraj čerpat dotace z programu Integrované územní investice ITI Liberec – Jablonec nad Nisou.

Úterní únik neznámé látky v panelovém domě v Jablonci nad Nisou vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení. Vzorky odebrané v domě obsahovaly organická rozpouštědla, například toluen a acetylaceton. V nemocnicích skončilo 37 osob, mezi nimi i zasahující členové složek IZS. Tento příběh, který plnil i centrální média dva dny, zahájil podezřelou jabloneckou sérii s chemikáliemi v hlavní roli.

Po úniku stále úplně nevyjasněné látky na sídlišti Šumava se chemikálie objevily i v propustku v Lukášově. Kdosi je zřejmě i zapálil, čímž došlo k poškození potrubí a následnému uzavření ulic v celé lokalitě. Kalamita. O pár hodin později hasiči informovali, že museli evakuovat 32 lidí z domu v ulici Budovatelů. Zase nějaký únik chemikálií. Posléze se ukázalo, že v domě někdo prováděl deratizaci pomocí dýmovnice, čímž zamořil celý panelák.

Tak Jablonec naposledy a pozitivně: Do tamního kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova se vrátily varhany, zrestaurovala je rodinná firma Hermann Eule Orgelbau z německého Budyšína, který je partnerským městem Jablonce. Veřejnost varhany uslyší na začátku září, kdy je znovu vysvětí.

Liberec vrací do zlatého věku. Druhý červnový víkend patří tradičnímu jarmarku. Připomene rok 1577, kdy ho císař Rudolf II. povýšil na město, a to Liberci umožnilo pořádat dvakrát ročně trhy, signovat listiny vlastní pečetí a znakem, který používá dodnes. K tomu se slaví 670 let od první písemné zmínky o městu Liberec (resp. osadě Reychinberch) z roku 1352 a také 220. výročí narození zakladatele slavného rodu Liebiegů, Johanna staršího, v roce 1802. 

Mnoho důvodů, proč zajít do centra a nechat se pohltit starými dobrými časy. Tipuji, že samotný jarmark má sám o sobě  též nějaké kulatiny. Do kalendáře akcí jej poprvé zařadila radniční vláda pod taktovkou primátora Jiřího Kittnera a jeho náměstka Tomáše Hasila (oba ODS). No, a to už nějakých 15 let bude. Založili pohlednou tradici...

Nové lepší časy, alespoň v horkých dnech, má před sebou Chrastava. Koncem týdne provedli dělníci poslední úpravy kolem nového koupaliště. Veřejnosti se otevřelo v pátek. Zdejší přírodní nádrž měla v posledních letech problémy s kolísavou kvalitou vody z Vítkovského potoka, který ji napájel. Voda v přírodním koupališti proto byla často už od začátku sezony z pohledu hygienických předpisů ke koupání nevhodná. Nové koupaliště je napájeno vodou z vrtu a má úpravnu, kvalita vody je podle hygieniků výborná. Nová letní kratochvíle přišla město na 27 milionů korun a radnice financovala projekt bez dotací.

Bez finanční injekce z eráru se musí obejít i sdílená kola a koloběžky, jež se zabydlely v ulicích Liberce. Jejich majitel a provozovatel tento týden oznámil, že na vozítka montuje zařízení, které zabrání nebezpečné jízdě ve dvojici. Následovat bude nasazení nějakého software, který vyhodnotí, zda je adept na jízdu lihuprostý. Obě opatření mají hlavu a patu, jen mi není jasné, jak koloběžka rozezná, že na ní jedou dva pětatřicetikiloví výrostci, a ne sedmdesátikilový borec. Jedině snad podle počtu nohou vyskytujících se na stupátku... No, a s tím testem na alkohol - to si zaslouží samostatný článek, až to bude aktuální a bude se vědět víc.

Tak pokud vyjde předpověď počasí, neseďte doma. Co tam, tam to znáte. Já mizím k moři.

Hezký víkend.

Alena Roubalová