Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká radniční opozice tradičně neví, na kterém kopci se sáňkuje. Její plky na dění v koalici nemají vliv

23. 05. 2020 | 23:00

AKTUALIZOVÁNO: Krize kolem koronaviru dlouhé týdny zakrývala fakt, že v krajském Liberci bobtná krize koaliční. Roznětkou jsou byty stavěné firmami a družstvy se státní dotací, již mohlo z eráru podle tehdy platných pravidel inkasovat jedině město.

turistiČraj1mad
ilustrační foto: Mad

Rada města Liberce schválila nominaci Jaroslava Zámečníka na kandidáta do dozorčí rady Severočeské vodárenské společnosti. Primátora města Liberce současně podpořila i většina dalších starostů Liberecka z celkového počtu 38 obcí okresu Liberec, které jsou akcionáři SVS, a.s.

„ Zastupovat akcionáře primátorem bylo dříve zvykem a rád bych se k tomu zvyku zase vrátil. Děkuji za důvěru starostům Liberecka. Nelehkým úkolem bude například i nezvyšování ceny vody,“ uvádí primátor Jaroslav Zámečník.

Jen v Liberci je v následujících dvou letech v plánu společná práce na téměř dvou desítkách projektů výstavby a modernizace vodohospodářských sítí, včetně akutního zajištění zásobování vodou pro oblast Ruprechtic a Kateřinek. „Čeká nás velká rekonstrukce Šaldova náměstí, Sokolské a dalších páteřních komunikací, kde bych rád měl přehled a mohl ovlivnit aktuální stav prací,“ doplňuje Jaroslav Zámečník.

Konečné rozhodnutí padne na valné hromadě 458 severočeských měst a obcí (akcionářů) 18. června 2020 v Teplicích.

TZ SML

Koncem devadesátých let minulého století tak vznikaly tisíce bytů, které si s vidinou, že je jednoho krásného dne získají do vlastnictví, pořizovaly tisíce rodin.

Když uběhlo povinných dvacet let, chtějí družstva na sebe převést smluvně zakotvený podíl města a rozprodat byty družstevníkům do vlastnictví. S tím do toho tehdy lidé šli a angažmá města považovali za pojistku, že nedopadnou jako v nechvalně proslulém H – systému. Teď se konkrétně vedení Liberce většinově, nikoliv jednomyslně „šprajclo“ a podíly převádět nechce. Chce konečné rozhodnutí nehrdinně přenechat soudům, což může trvat dalších dvacet let.

Proti „zámrzu u soudu“ je logicky koaliční ODS, která v 90. letech v Liberci vládla a dodnes považuje takový model výstavby za užitečný a dosud nepřekonaný. V tom se se svými koaličními partnery neshodne a nikterak se tím netají. Minulý týden to dala najevo jednoznačným prohlášením, jímž se postavila na stranu nebohých družstevníků, kteří nevědí, co bude dál. V koalici mocně zaskřípalo…

Odplata na sebe nenechala dlouho čekat. Koaliční roztržka se přenesla na půdu Severočeské vodárenské společnosti. Koaliční Starostové a ANO „vytrestali“ odbojnou ODS tím, že otočili o sto osmdesát stupňů a do dozorčí rady SVS budou nově prosazovat nynějšího primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) namísto exprimátora Jiřího Kittnera (ODS). Pro libereckou SLK nebyl problém získat podporu mezi "akcionáři SVS" - starosty obcí Liberecka (kromě Frýdlantska, které má vlastní vodárenskou firmu), protože jsou většinou SLK.

A tak se na valné hromadě SVS možná odehraje představení, na jehož konci nemusí mít krajský Liberec svého zástupce v dozorčí radě. Primátor Zámečník, pokud projde, tam jako uvolněný funkcionář bude alespoň sedět zadarmo. Mimochodem, Jiří Kittner tam také působil zdarma, dokud byl ještě primátorem. Když o pozici v samosprávě po volbách přišel, bral jako předseda dozorčí rady dvacet tisíc hrubého, tedy necelých 14 tisíc čistého. To jsou ty „velké peníze“ o nichž byla v souvislosti s touto funkcí veřejně řeč.

Pro opozičního zastupitele Jaromíra Baxu z béčka ZPL, který chtěl o funkci v dozorčí radě vodárenské společnosti usilovat též, to možná při jeho učitelské profesi velké peníze jsou, ale jeho samonominace byla jen legrační snaha především mediálně poškodit Kittnera zopakováním série polopravd a lží, které si kolem SVS vybájil a neváhá je už roky používat. Teď si bláhově spolu se svými soudruhy myslí, jak to Kittnerovi nandali. Nic ale není dále od pravdy. Opozice jen tradičně neví, na kterém kopci se sáňkuje.

Jestli Jaroslav Zámečník skutečně „vyměkl“ kvůli tradičním opozičním plkům, je to jeho věc a evidentní slabost. Spíše to ale vypadá na zhmotnělou reakci na nějaká příkoří, jež se mu velmi dávno měla dít v ODS, když byl ještě jejím členem. Že se s ní svého času rozešel, je zřejmé: Dnes hájí barvy SLK. Nehodnotím, konstatuji.

Pokud se nynější liberecká koalice rozpadne i fakticky, záleží na SLK. Jako nejsilnější partaj v zastupitelstvu by ale nejmenší koaliční stranu musela z městské vlády vyhodit. Na což, myslím, nemá tahle partička politicky spíše neukotvených jedinců s vlastními zájmy, sdružených pod osvědčenou značkou, morál, byť se bez hlasů ODS početně obejde. Pokud se Starostové úplně nezblázní a nepovolají do jakéhokoliv spojenectví opozici, zbude jim v případě vyloučení ODS z koalice už jen koaliční partnerství s ANO. Což je seskupení těžko politicky čitelných solitérů, z nichž některým, na rozdíl od ODS, jde i o živobytí.

Jak dopadla jedna z mála sólo akcí ANO, kdy prosazovala peníze na modernizaci skokanských můstků na Ještědu, víme. To v koalici veřejně slyšitelně zaskřípalo poprvé. ODS hlasovala proti, z pozice statutárního náměstka za ANO odešel Jiří Němeček. Věc ale díky koaliční síle v zastupitelstvu prošla. Teď vše zařízl poskytovatel dotace, který městu neudělil výjimku proto, že má areál propachtovaný se soukromou firmou. Dotaci totiž bylo možné udělit jen areálům městským, což byl stav, který trval už v době schvalování kofinancování projektu městem i krajem, i v době podání žádosti. Dotace zkrátka nebude, čímž padá i vyhlídka na světový pohár. A je to.

Je mi to líto, ale v současné situaci, kdy primátor na FB veřejně jásá nad tím, že na střeše jedné zastávky vyrostla tráva, což podává jako úspěch kanceláře architektury (!), je vlastně dost jedno, v kolika členech nynější koalice „doklepe“ funkční období. Ekonomika města je v háji, rozvoj tamtéž. Vytratily se i ambice posunout Liberec kupředu. Už se zase jen v mezích možností udržuje a "zkrášluje".

Škody způsobené koronavirem navíc meziměsíčně z kasy vysávají další a další desetimiliony nezbytné na  sanaci městského majetku i vládními restrikcemi poškozených organizací a firem, další miliony obecním rozpočtům rovnou sebere vláda na jí slíbenou výpomoc poškozeným. Rozpočet krajského města se zhroutil. Drsnou skutečnost je třeba pojmenovat bez přívlastků.

Alespoň, že končící týden potvrdil, že se republika už nenalézá v pandemii. Nelze ale rozhodně konstatovat, že se věci vracejí tak docela k normálu. V kraji nebyl po celý týden zaznamenán žádný nový případ onemocnění, což je skvělé. V pondělí dojde k největšímu rozvolnění přes dva měsíce notně utažených šroubů. Bude to stačit?

Řadu zákazů jen nahradí přísná pravidla, jež bohužel nemají oporu v budoucích kladných číslech, protože jsou omezující a mnohdy sama o sobě směšná. Kolik asi vydělá hospoda, do které nebudou raději chodit lidi, protože je klasické hospodské družení se tabu? Jak si asi ekonomicky povede bazén, kam může vstoupit jen omezené množství osob a všichni budou do vody nořit nos a ústa, jež si ještě před pár dny museli povinně na souši krýt? A jak má asi finančně nastartovat, dejme tomu, fotbalová liga, když musí rovnou škrtnout všechny příjmy ze vstupného a plnění z reklamních smluv, jež jsou vázány na plné ochozy?

Čekají nás těžké časy. Zvlášť když vláda vymýšlí další a další nesmysly (naposledy příspěvek na tuzemskou dovolenou), aniž zajistila, aby byly vypořádány předchozí závazky k dovoleným se vážící. Odhadem 500 000 našinců uvízly peníze v cestovních kancelářích za předplacenou zahraniční dovolenou a nápravou má být jakýsi voucher na dovolenou příští. Místo aby erár vypůjčil cestovkám peníze a přinutil je vyplatit klienty za neuskutečněné zájezdy (vrátit jim peníze), vymyslel, jak se podrbat přes hlavu. A ty samé lidi, a nejen je, ale všechny občany ČR, pak nabádá, aby se rekreovali v Česku a chce jim na to přidat, pokud jim ovšem přidá i zaměstnavatel.

Fakt by mě zajímalo, kam na tyhle nápady vláda chodí. Domnívám se, že má ze společné kasy k placení důležitější věci než bolševické retro ve stylu Dovolené s Babišem. Ti lidé si dovolenou rádi zaplatí ze svého, pokud jim cestovka vrátí jejich peníze, jež jim se svolením vlády znárodnila.

Užijte si víkend v pohodlí domova a trénujte zde na dovolenou. Ceny tuzemských dovolených závratně rostou. To, co byste ještě před několika měsíci zaplatili za týden v Řecku, teď zaplatíte za chatku například na České Kanadě. To je dosud nepříliš známá destinace na Vysočině.

Alena Roubalová