Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj je regionem s nejvyšší koncentrací Staveb roku 2020. Jsou tři, ale putovaly sem hned čtyři stavařské Oscary

17. 10. 2020 | 5:35

Dlouho jsem vybírala titulní fotografii, která by nejlépe vystihla dění končícího týdne. Našla jsem. Je z facebookového profilu hejtmana Libereckého kraje a zahrnuje v sobě všechno: Smějící se oči v poněkud ponurém osvětlení, zakryté půlky obličejů a k tomu hodiny na zdi jako symbol, že ani v této pohnuté době se čas nezastavil.

aKrajRouškyOK
Foto z FB hejtmana Martina Půty.

Představitelé budoucí krajské vládnoucí koalice vyjednávají, navzdory tomu, co se děje za okny, programové prohlášení a koaliční smlouvu mezi SLK, ODS a ČPS. „Snad bude výsledek stát za to, stejně jako společných šest hodin nad přípravou obou dokumentů,“ uvedl k fotce mj. hejtman. Ustavující zasedání krajského zastupitelstva ve složení vzešlém z voleb se mělo konat 27. října. To se vysoce pravděpodobně nestane, protože se vyskytla stížnost na průběh voleb a musí o ní rozhodnout soud. Ustavující jednání, které zvolí hejtmana a rozdělí rezorty mezi radní, se může uskutečnit „až pak“. To je jednotka času užívaná tuzemskými soudy.

Justice, jak známo, je stát ve státě, takže nelze předpokládat, že by pohnula "ctěným pozadím" a respektovala, že kraj novou vládu potřebuje jako sůl. Už proto, že motivace dosluhujících radních a zastupitelů se limitně blíží nule, a ti noví se oficiálně do řízení kraje zapojit nemohou, neboť jejich čas ještě nenastal.

Vcelku pikantní je důvod stížnosti. Nějaká žena dala k soudu, že nebyly dodrženy podmínky pro čestnou a poctivou kampaň vedenou před volbami. Stížnost je namířena proti vítěznému hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Stěžovatelka se podle mluvčí soudu domnívá, že hnutí využívalo pro svoji propagaci i prostředky Libereckého kraje. "A případně i nějaká komunikační média na území obcí, kde jednotliví kandidáti hnutí jsou nějakým způsobem aktivní. A tím mělo hnutí obejít stanovený limit sedmi milionů korun, které lze na kampaň vynakládat," zaznělo ze soudu.

SLK to samozřejmě odmítlo jako nesmysl.

Není podstatné, kdo je ona stěžovatelka, ale lze si dost dobře představit, odkud duje. Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli potřetí v řadě. Hlas jim dalo rekordních 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. O mandát jim unikla nadpoloviční většina, při níž by žádnou koalici nepotřebovali. Takovou mají důvěru lidí. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel a Piráti a ODS po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři mandáty. Ze zastupitelstva naopak konečně vypadli komunisté, sociální demokraté a změnaři všeho druhu.

Odhaduji, že komunisté a socani s výpraskem počítali, takže se jejich iniciativa dostala k bodu mrazu už dávno před volbami. Ne tak ambiciózní změnaři rozštípnutí v krajských volbách do dvou kandidátních listin. Pro ně byly volební výsledky ledová sprcha, z níž se dosud neoklepali. Tolik iniciativy, tolik "geniálních" nápadů, tolik lidských kapacit, tolik brambor rozdaných v kampani – a vše to vylétlo komínem s jasným vzkazem od veřejnosti, že tudy cesta nevede. Frustrující.

A lékem na frustraci je vypovídat se z toho, nebo se z toho vyspat. Nebo vypsat. Do stížnosti soudu nebo na chřadnoucí propagandistický web, který viditelně mele z posledního a s křížkem po funuse přináší jen věci, o nichž už napsali jiní.

Netvrdím, že stížnost poslal někdo z konkrétního hnutí či partaje. Je to ostatně úplně jedno, každý má nárok, má-li na to vnitřní ustrojení, postěžovat si. Je na soudu, aby rozhodl, zda oprávněně. Jen by mě, z ryze profesionálních důvodů, zajímalo, jak soud bude toto konkrétní podání posuzovat, a na základě čeho. Není nic nezákonného na tom, když je starosta aktivní v obci, kterou řídí a že o tom také informuje, aby se to lidé ve vsi dozvěděli. Aby byl starosta „nějakým způsobem aktivní“, jak pravila mluvčí soudu, je dokonce žádoucí. Zvlášť v této pohnuté době, kdy nikdo odpovědný nemůže stát se založenýma rukama.

Čímž se konečně dostáváme k tématu týdne. Koronavirus, covid, sílící pandemie, karanténa, izolace, nemocnice, nedostatek personálu, trasování, omezování, kompenzace… ta slova jsem této týden psala, uveřejňovala a slyšela snad tisíckrát a mám pocit, že komentáře k nim netřeba. Snad se jen sluší vyjádřit radost nad tím, že se udělování Poct hejtmana posunulo na lepší časy a současně s tím poznamenat, že papalášské móresy, které přicházejí z Hradu, fakt nemají obdoby.

Prezident může udílení státních vyznamenání rovněž posunout na lepší časy, které jistě přijdou. Neslavení státního svátku u příležitosti vzniku republiky není výraz slabosti, jak na sociálních sítích blouzní mluvčí hlavy státu, nýbrž projev státnické odpovědnosti. Nechat na hlavní hygieničce rozhodnutí, zda se mecheche na Hradě v jakémkoliv obsazení uskuteční či ne, to je jen další ukázka selhávání vlády. Co asi tak hygieničce zbývá, když je jejím nadřízeným premiér, který nemá dostatek odvahy vzdorovat nápadům toho, co v teplácích dřepí v Lánech a v televizním projevu se zmůže jen na snůšku banalit?

Pojďme raději k pozitivním věcem, jež se staly v kraji. Klobouk dolů před pořadateli veletrhu vzdělávání Educa, který se odehrál online. Pracovala jsem dost dlouho v televizi, takže si ještě pamatuji, co všechno vysílání do éteru obnáší. Kolik hodin příprav a následných nervů se za tím skrývá, byť to na obrazovce všechno vypadá náramně jednoduše a člověk nepoznamenaný zkušeností má pocit, že by tohle zvládnul také, lépe a radostněji. Vždyť umí pustit na mobilu nahrávání a platformu pro vysílání mu nabídne facebook grátis. Zatím. Až stát začne "blbnout" se zdaněním technologických firem typu facebook a google, může to být všechno jinak.

Zkrátka, lidé ze Sport Parku odvedli při přípravě a realizaci online veletrhu vzdělávání a pracovních příležitostí výbornou práci. Videa jsou na internetu stále k dispozici.

Obdobně smekám před všemi, kdo po sítích v době, kdy není daleko zákaz vycházení, pouští do éteru videa, která mají za cíl diváka obohatit, ne ukojit ego vysílatele. Palec nahoru například liberecké ZOO nebo krajské knihovně.

Po čtvrtečním vyhlašování, rovněž po netu, je Liberecký kraj regionem s nejvyšší koncentrací Staveb roku 2020. Letos se jich udělovalo osm. Titul, kterému se přezdívá stavařský Oscar, dostal bytový komplex Park Masarykova v Liberci, o jehož realizaci se postarala liberecká stavební společnost Syner. Dále cenu získala přístavba v podobě krystalu u jabloneckého Muzea skla a bižuterie a dostavba sídla novoborské firmy Lasvit. Oceněné stavby jsou ve fotogalerii níže. Čtyři jsou proto, že Syner zabodoval i s O2 universum - dostavbou malé haly O2 areny na konferenční centrum na Praze 9 a letos získal hned Oscary dva. To se cení.

Je víkend, kdy nám všichni doporučují, ať sedíme doma a nos vystrkujeme jen do přírody a pouze s těmi, s nimiž sdílíme domácnost. Situace je fakt vážná a není čas na ryzí české furiantství.

Všem normálním a nesobeckým lidem hezké dny.

Alena Roubalová