Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidovci půjdou v Jablonci nad Nisou do komunálních voleb se Zelenými a nezávislými kandidáty

25. 05. 2022 | 16:52

KDU-ČSL půjde v Jablonci nad Nisou do komunálních voleb se Zelenými a nezávislými kandidáty pod názvem Společně pro Jablonec. Pokračuje tak projekt, který uspěl před čtyřmi lety, kdy pro něj hlasovalo 11,57 procenta voličů a v zastupitelstvu získal čtyři ze 30 mandátů. Tentokrát by chtěli získat nejméně o mandát víc. Na dotaz ČTK to řekl Jakub Macek, který v roce 2018 uskupení do voleb vedl, tentokrát je pětkou společné kandidátky.

JNradnice-trikolora
ilustrační foto

Lídrem kandidátky bude tentokrát Lenka Opočenská (Zelení), která je v komunální politice nováčkem. Třiačtyřicetiletá projektová manažerka a matka tří dětí se zatím věnovala hlavně rodině, práci v komunitě a také projektům na zapojování veřejnosti. "Chceme občanům nabídnout novou tvář i nový pohled, ale zároveň i zkušenost ze čtyřletého působení v zastupitelstvu města," doplnil krajský předseda KDU-ČSL a jablonecký zastupitel Štěpán Matek.

V Jablonci nevsadili na úspěšný model Spolu, v němž se pro volby do Poslanecké sněmovny spojily ODS, KDU-ČSL a TOP 09. "Hledáme napříč republikou možnou shodu, komunální volby na obcích jsou ale čistě o individualitách a o těch lidech, tady (v Jablonci) jsme shodu nenašli," řekl Matek. Navíc jablonecká ODS, která nyní ve městě spolu s ANO vládne, podle něj už po volbách deklarovala, že půjde do komunálních voleb sama.

Společně pro Jablonec dnes představilo své priority, prosadit by chtělo víc peněz na údržbu města nebo rychlejší investice do úspor energií. Chtějí třeba lepší využití dešťové vody nebo například investice do obnovy a výstavby městských bytů. Kromě jiného chce uskupení obnovit participativní rozpočet. Milion korun na projekty vybrané samotnými obyvateli vyčlenil Jablonec z rozpočtu poprvé a naposledy v roce 2019, v dalších letech už se pro něj peníze nenašly.

Komunální volby v roce 2018 vyhrála v Jablonci ODS a získala osm mandátů v zastupitelstvu, druhé skončilo ANO se sedmi zastupiteli, Piráti získali pět mandátů a čtyři koalice Společně pro Jablonec. Tři místa obsadili Starostové pro Liberecký kraj, dva Nová budoucnost pro Jablonec a jednoho zastupitele má SPD. Na koalici se tehdy dohodlo druhé ANO s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec Michael Vraný. Primátorem byl Milan Kroupa (ANO).

Koalice ale vydržela sotva deset měsíců. V září 2019 zastupitelstvo Kroupu odvolalo a do čela města zvolilo Jiřího Čeřovského z ODS. Město od té doby vede koalice ODS a ANO, zastupitelé Pirátů a Společně pro Jablonec skončili v opozici. V novém období je podle Opočenské Společně pro Jablonec připraveno sestavit koalici jen se subjekty, s nimiž se shodne na programu. Být ve vedení města za každou cenu podle ní není dlouhodobě udržitelné. Uskupení odmítá spolupráci s komunisty a SPD, výhrady má také k ANO.

čtk