Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lídr Změny Jan Korytář končí v libereckém zastupitelstvu. Cítí, že setrvání je pro město i pro něj nepřínosné

20. 10. 2020 | 15:19

Mandátu zastupitele krajského Liberce se dnes vzdal Jan Korytář zvolený za Změnu pro Liberec. Lídr opoziční strany to dopisem oznámil primátorovi statutárního města a všem zastupitelům. Korytář mandát ve volebním cyklu 2018 – 2022 nedokončí z osobních důvodů, ale i kvůli výsledkům krajských voleb, v nichž jím vedená kandidátka zcela propadla, když získala 1,5% hlasů.

korytoMěsto
Jan Korytář (ZPL) v době, kdy byl statutárním náměstkem libereckého primátora. Foto: archiv

„Po čtrnácti letech celkem intenzivní práce na pozici zastupitele cítím, že by mé další setrvávání v zastupitelstvu nebylo přínosem ani pro město, ani pro mě osobně,“ odůvodnil svoje rozhodnutí lídr drolící se Změny (v krajských volbách kandidovala za dva volební subjekty). Korytář současně opustí i post předsedy finančního výboru a člena redakční rady radničního zpravodaje. Vzdal se i pozic v dozorčích radách Zoologické zahrady a Technických služeb města Liberce.

Jan Korytář byl v minulém volebním cyklu (2014 – 2018) statutárním náměstkem primátora Tibora Batthyányho (exANO) s odpovědností mj. za rezorty financí, investic a dotací. Navzdory příznivé kondici veřejných financí po něm ale mnoho realizovaných skutků nezbylo, jeho činnost se omezila na marginální projekty typu nevydařené opravy Lesního koupaliště či zpackané výstavby cyklostezky kolem liberecké ČOV.

Řada projektů, které se chystal realizovat, zůstala pouze zanesená v přehledných tabulkách, jejichž tvorbou proslul. O zájem veřejnosti před posledními komunálními volbami usiloval i vypsáním referenda k pěti populistickým tématům. Všelidové hlasování ale úplně propadlo, stejně jako Změna u komunálních voleb. Dnes zastává marginální opoziční roli, neboť její exponenti jsou rozptýleni ve dvou uskupeních, ZPL a LOL.

K dobru je Korytářovi třeba připočíst nepatrný úspěch, když alespoň pro panelákové domácnosti vyjednal příznivější ceny centrálně dodávaného tepla z liberecké teplárny a nechal Liberečany okusit bikesharing, který ale z velké části financoval z pokladny města. O sdílená kola postupně přestal být zájem a nynější vedení města jej, i v souvislosti s pandemií koronaviru, ukončilo.

Podle www.volby.cz Jana Korytáře v libereckém zastupitelstvu nahradí Zuzana Tachovská, která už zastupitelkou v předchozích čtyřech letech byla. Po posledních komunálních volbách zůstala pod čarou, protože ZPL dosáhla, navzdory neskrývaným ambicím, velmi slabého výsledku.

Alena Roubalová