Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lídrem ANO v krajských volbách  bude asi poslanec Pražák. Chce doplnit sbírku funkcí, už je i místostarostou v Semilech

23. 04. 2024 | 12:22

Lídrem ANO v krajských volbách v Libereckém kraji bude nejspíš poslanec David Pražák. Nominaci z pondělního krajského sněmu musí ještě potvrdit celostátní Výbor hnutí ANO. V tiskové zprávě o tom dnes informovala krajská manažerka ANO Jana Hajná.

KrajParkhaus2FBLK
Zájem o krajský mrakodrap začíná houstnout... archivní foto

Sněm se jednohlasně shodl, že jedničkou na krajské kandidátce bude semilský poslanec a neuvolněný místostarosta David Pražák.

Při minulých krajských volbách byla v čele kandidátky ANO v Libereckém kraji českolipská starostka Jitka Volfová. Ta by měla být nyní na kandidátce v první pětici, dalšími budou jablonecký zastupitel David Mánek, liberecká radní Martina Teplá a turnovský zastupitel Jaroslav Knížek.

"Při sestavování kandidátky mi šlo hlavně o to, abych měl za sebou tým lidí, kterým můžu nejen já, ale hlavně obyvatelé Libereckého kraje, věřit. Nikdo z našich kandidátů v současné chvíli nemá jakoukoliv souvislost s aktuálními kauzami, které řeší policie v Libereckém kraji, a to je pro mě zcela zásadní," uvedl v tiskové zprávě Pražák.

Kandidátka je podle Volfové sestavená z lidí, kteří mají znalosti z praxe a navíc z různých oborů. "Rozvoj celého kraje bez rozdílu je pro nás na prvním místě. Jsme kraj nevelký, ale s úžasným potenciálem krajiny a šikovných lidí. Je však nutné, aby Liberecký kraj vnímal jejich potřeby a jednotlivých segmentů a tam, kde pokulhává, aby dal jednoznačnou podporu. Stal se krajem pro všechny," dodala.

Svého lídra pro krajské volby v příštím roce zatím představili Starostové pro Liberecký kraj, do voleb je znovu povede hejtman Martin Půta, který stojí v čele kraje od roku 2012 a post tak bude obhajovat potřetí. Jasno už mají také Piráti, jejichž lídrem bude hejtmanův náměstek pro ekonomiku Zbyněk Miklík.

Krajské volby v Libereckém kraji v roce 2020 vyhráli potřetí v řadě Starostové pro Liberecký kraj. Hlas jim tehdy dalo 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel, Piráti a ODS mají po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři mandáty. V koalici se spojili vítězní Starostové s Piráty a ODS, koalice má dohromady výraznou většinu 32 hlasů, ANO a SPD jsou v opozici.

čtk