Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lídrem KSČM pro krajské volby v Libereckém kraji bude opět Mackovík, do Senátu chce Tita

20. 02. 2020 | 17:35

Bývalý záchranář a poslanec Stanislav Mackovík bude znovu lídrem KSČM pro krajské volby v Libereckém kraji. Do Senátu za Českolipsko nominovala strana stejně jako před šesti lety krajského zastupitelé Miloše Titu. O výsledcích krajské konference ČTK informoval lídr krajské kandidátky Mackovík.

mackovik 004
archivní foto

Dvojkou kandidátky je 22letý student pedagogiky Jan Koros, třetí je zkušený komunální politik František Pešek, následovaný Milošem Titou a Janem Dvořákem. "Navržená kandidátka nabízí řadu nových a mladých kandidátů," doplnil její lídr.

Ve volebním programu se chce podle Mackovíka strana zaměřit na řešení problémů mikroregionů. Patří k nim zejména nedostatek vody, v souvislosti s těžbou uhlí v polském Turówě. "Dalším problémem je situace ve zdravotnictví, kdy se zhoršuje dostupnost péče nejen v nemocnicích, ale i pro nedostatek středního zdravotnického personálu a lékařů. Chybí i zubaři a pediatři, nedostatečné jsou terénní služby pro seniory," dodal. Tématem bude i nedostatek bytů nebo stav silnic v kraji.

Mackovík vedl komunisty v Libereckém kraji do krajských voleb v roce 2016 i v roce 2012. Před čtyřmi lety skončili komunisté třetí, když jim hlas dalo 8,1 procenta voličů. Získali čtyři mandáty ze 45 stejně jako ČSSD, ODS a Změna pro Liberecký kraj, které skončily za nimi. Volby v kraji vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, pro které hlasovala téměř třetina voličů. Druhé skončilo ANO. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD. Kraji vládne koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, která má dohromady většinu 35 křesel.

čtk