Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Michael Canov ze SLK je zatím jediný, kdo ohlásil kandidaturu do Senátu v 34. obvodu

12. 06. 2022 | 14:33

Křeslo v Senátu na Liberecku bude na podzim obhajovat Michael Canov ze Starostů pro Liberecký kraj. Dlouholetý starosta Chrastavy na Liberecku je zatím jediným, kdo v 34. obvodu kandidaturu ohlásil, zjistila ČTK. Už loni v prosinci jeho záměr post obhajovat podpořili všichni kandidáti sněmu Starostů při on-line hlasování.

canovNew
archivní foto senátora a starosty Chrastavy M. Canova

Canov vstoupil do politiky v roce 1994, kdy byl poprvé zvolen do zastupitelstva Chrastavy. Starostou je od roku 2002. Už třetí volební období je také krajským zastupitelem. Do Senátu se dostal před šesti lety, když ve druhém kole porazil majitele frýdlantského pivovaru Marka Vávru (ANO). Canov zvítězil s velkým náskokem, když pro něj hlasovalo 80,18 procenta voličů. S výrazným náskokem přitom vyhrál už první kolo, kde mu voliči dali 45,30 procenta hlasů.

V horní komoře je Canov teprve druhým zástupcem Liberecka, vystřídal občanského demokrata Přemysla Sobotku, který byl senátorem od vzniku Senátu celých 20 let. V obvodu 34 Liberecko se v roce 2016 ucházelo o místo senátora devět lidí, což byl stejný počet jako o šest let dříve. Sobotka už nekandidoval, z vysoké politiky se tehdy rozhodl odejít.

čtk