Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na radnici v Jablonci je pietní místo k uctění památky J.  Kubery. Přemysl Sobotka: Odešel „malý velký muž“

20. 01. 2020 | 16:15

Jablonecký magistrát zřizuje v přízemí radnice pietní místo, jímž chce uctít památku předsedy Senátu Parlamentu ČR Jaroslava Kubery.

kubera1
Foto: Miroslav Rada, Chomutovský deník

Ten zemřel ve věku 72 let. K dispozici bude kondolenční kniha, místo bude přístupné v době úředních hodin magistrátu.

jn

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) dnes náhle zemřel. Bylo mu 72 let. Příčinou úmrtí byly zdravotní problémy, řekla ČTK senátní tisková tajemnice Sue Nguyen. Podle informací ČTK postihla Kuberu dopoledne nevolnost v jeho senátorské kanceláři v Teplicích, zemřel po převozu do nemocnice.

Foto: Miroslav Rada, Chomutovský deníkÚmrtí jednoho z nejvýraznějšího občanských demokratů oznámil v poledne na twitteru místopředseda ODS a předseda jejích senátorů Miloš Vystrčil. Kubera proslul svými leckdy kontroverzními výroky, v nichž si nebral servítky. Kritický byl zejména vůči fungování EU, dotacím, feministkám nebo ekologickým hnutím.

Kubera byl senátorem a dlouholetým primátorem Teplic. V jejich čele stál od roku 1994 do roku 2018. Členem horní komory byl od roku 2000, od roku 2016 se podílel na jejím vedení nejprve jako místopředseda, od předloňského roku jako její předseda.

V roce 2017 zvažoval Kubera kandidaturu na prezidenta proti Miloši Zemanovi. Ve stejném roce získal roli prezidenta Edvarda Beneše ve filmu Toman. 

Kuberu bude v čele horní komory nyní zastupovat její první místopředseda Jiří Růžička (za STAN). Postup při volbě Kuberova nástupce ve vedení Senátu by měl projednat v úterý před polednem organizační výbor horní komory. Uskutečnit by se mohla už na schůzi v příštím týdnu.

čtk

„Velmi špatně se mi komentuje šokující zpráva o náhlém úmrtí Jaroslava Kubery. Odešel „malý velký muž“, můj osobní i politický kamarád, navíc rodinný přítel.

Upřímná soustrast rodině je to nejmenší, co lze říci. Jardův odchod je pro jeho rodinu obrovská ztráta. Byl opravdový pragmatik, velký workoholik a chápal svou roli politika v čase 7 dní x 24 hodin denně.

Strávili jsme spolu mnoho let a vzájemně jsme věděli o svých silných i slabších stránkách. Často jsme si vyčítali, že si krademe myšlenky a názory, ale vždy to bylo s nadsázkou, jen jsme podobně mysleli.

Bude mi moc chybět nejen v politice, ale i na tenise nebo lyžích, prostě v životě.“

Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort zdravotnictví a emeritní předseda Senátu PČR

Přemysl Sobotka (ODS) byl do r. 2016 předsedou Senátu, senátorem za Liberecko byl neuvěřitelných 20 let, poprvé byl zvolen r. 1996.