Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na severovýchodě Čech sice vyhrálo ANO, nejvíc hlasů ale dostal Jan Farský ze STAN. Kraj bude mít nadále 8 poslanců 

10. 10. 2021 | 5:30

Volby do Poslanecké sněmovny v Libereckém kraji včera sice vyhrálo ANO před koalicí Spolu, v níž se spojily ODS, KDU-ČSL a TOP 09, nejvíc preferenčních hlasů ale dostal lídr společné kandidátky Pirátů a Starostů Jan Farský a další kandidáti uskupení. Farského zakroužkovalo 15.479 hlasujících, což je 32,69 procenta voličů, kteří dali uskupení v Libereckém kraji hlas. Lídr kandidátky Farský tak dokázal křeslo ve Sněmovně obhájit.

vol21STANfbfarský
Poslanci Jan Farský (STAN) a Tomáš Martínek (Piráti) se během kampaně přesouvali po kraji "hadrákem". Farský posléze obhájil poslanecký mandát a získal nejvíce preferenčních hlasů, Martínek v parlamentu nebude. Foto z FB J. Demčáka, starosty Hejnic.

Dvojka z kandidátky, kandidát Pirátů poslanec Tomáš Martínek, tak úspěšná nebyla. Díky preferenčním hlasům ho přeskočil další kandidát Starostů vysokoškolský pedagog Jan Berki, který dostal 12.266 přednostních hlasů a zřejmě i on zasedne v Poslanecké sněmovně. Třetí skončila s 9601 přednostními hlasy ředitelka libereckého divadla F.X. Šaldy Jarmila Levko, která ale vzhledem k velikosti Libereckého kraje poslankyní nebude.

Podle předběžných propočtů bude mít kraj navzdory změně zákona stejně jako v minulých letech osm poslanců. Tři křesla obsadí ANO, které v kraji ve volbách vyhrálo. "Jsem ráda, že jsme v kraji vyhráli jen je mi líto, že jsme nedokázali obhájit ty čtyři mandáty, které jsme měli v minulém období," řekla ČTK Jana Pastuchová, která kandidátku hnutí v kraji vedla. Křesla ve Sněmovně obhájili podle předběžných propočtů i její straničtí kolegové David Pražák a Ivan Jáč. Sněmovnu opouští liberecký podnikatel Jiří Bláha, který znovu nekandidoval.

Dva mandáty získali kandidáti Spolu, ve Sněmovně by tak měl zůstat lídr kandidátky Petr Beitl (ODS). S výsledkem je spokojen: "Myslím, že koncept trojkoalice byl něco, po čem lidi dlouhodobě volali, chtěli vidět nějaký konsensus, politiky, kteří se nehádají, ale spolupracují. Ten koncept oslovil mnohem víc voličů, než kdybychom šli do voleb samostatně," řekl ČTK. S ním zamíří zřejmě do Sněmovny starosta Kravař na Českolipsku Vít Vomáčka (za ODS).

Mandát obhájil také lídr kandidátky SPD Radovan Vích.

Pro ANO, které v kraji zvítězilo, hlasovalo 26,86 procenta voličů. Na druhém místě je koalice Spolu, má 22,77 procenta, a třetí skončilo uskupení PirSTAN, pro které hlasovalo 21,37 procenta voličů. Čtvrtá je SPD s 11 procenty hlasů. Nikdo další v kraji hranici pěti procent nepřekročil. K urnám přišlo v Libereckém kraji 64,6 procenta voličů.

čtk