Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nabídka kulturních vložek v domovech seniorů se nyní rozšířila o osoby, které klienti znají z televize

05. 11. 2022 | 5:00

Žádám všechny provozovatele a ředitele domovů a zařízení pro seniory, aby okamžitě přestali umožňovat či dokonce spolupořádat besedy s politiky, ať už se do jejich sociálního zařízení vloudí za jakýmkoliv účelem. Výjimkou budiž jen politici v pozici zástupců zřizovatele, je-li zařízení obecní či krajské. Teď se aktuálně do domovů pro nejstarší generaci cpe jeden z kadidátů na prezidenta, a je to vysoce nevkusné, uvážíme-li, že mu vůbec nejde o ty lidi, ale výhradně o proměnu jejich volebního práva v jeho zisk.

smědavaNováB
Takto vypadala na přelomu října a listopadu nová Smědava, horská chata na ikonickém místě Jizerských hor.

Současně vyzývám kolegy z médií, aby přestali spanilé jízdy jednoho z dlouhé řady kandidátů na úřad prezidenta mapovat a tzv. zpravodajsky pokrývat. Je to obdobně nevkusné jako besídky samotné, byť chápu, že čekáte, až se stane něco senzačního, zaznamenání hodného.

Ovšem protože se nic takového spíše nestane, napíšete naprosto stupidní reportáže "in", protože ze dne stráveného v patách výstředního miliardáře, který podzim života tráví z velice zištných důvodů mezi chudinou, jíž pohrdá, máte povinnost něco napsat. A díky vám pak víme, že si expremiér umí koupit kafe nebo že pomocí kreditky vyplenil prodejnu porcelánu. Fakt bomba.

Obecně: Těm lidem v sociálních zařízeních je většinou jedno, kdo v jejich domově právě účinkuje. Jednou je to klaun, podruhé harmonikář, jindy vypravěč vtipů diváckých. Pak ještě přijedou dětičky s písničkou a kytičkou... Aktuálně se nabídka kulturních vložek ještě rozšířila o osoby, které ti staří lidé znají z televize.

V jídelně se rozdávají zákusky, chlebíčky a květiny, tak proč nepřerušit celodenní zírání do protější stěny a jít se podívat na toho pána, co chce být prezidentem a přece se ještě nenaučil ani jazyk národa, který chce reprezentovat. Pro klienty to bývá jen další kus pro ukrácení dlouhé chvíle. Mnohdy ani nevědí, co tam ten člověk dělá a říká. Ale jen do chvíle, než jim sestřička či někdo jiný z personálu o volbách připomene, že právě tomuto pánovi mají dát hlas. Když už vedení domova připustilo takovou "kulturní vložku", lze předpokládat, že sympatie k pánovi z obytňáku byly, jsou a zůstaly.

Proto ta důrazná výzva, taková praxe musí okamžitě přestat. A je jedno, jestli se do domova seniorů dobývá za účelem sjednání vystoupení člověk ze štábu Bureše, Generála nebo Danuše. Pořád to je nevkus největšího kalibru. Praktikuje jej prozatím jen prvně jmenovaný. Ti druzí mají, zdá se,  laťku vkusu umístěnou o poznání výše.

Tak raději něco normálního.

Když říjen přecházel v listopad a Jizerské hory zalilo v této roční době nebývale vzácné pozdně - podzimní slunce, přibrzdila jsem na Smědavě a vyfotila objekt, který tam roste místo původní chaty. Fotky jsem dala na facebook a celý týden se divím.

Například tomu, že pro národ přestalo alespoň na chvíli platit, co člověk, to trenér, případně co člověk, to doktor. Aktuálně platí, co člověk, to architekt, krajinář, památkář... Jak kdo - na ose líbí - nelíbí. Osobně mám radost z toho, že v samém srdci Jizerek nevyrůstá nějaká stavba nové generace, něco extravagantního, co se tam, po mém soudu, hodí jak pěst na oko a ocení to možná pár snobů. I takové byly zvěsti, když vyšlo najevo, že se stará Smědava bude bourat.

www.chatasmedava.cz: Horská chata Smědava (německy Wittighaus) leží v nadmořské výšce 847 m u sezónně otevřené Smědavské silnice (následně Soušské silnice), která překonává hřeben Jizerských hor  mezi Hejnicemi a osadou Souš u Soušské přehrady. Chata leží zhruba mezi vrcholy Jizera (1 122 m) a Plochým vrchem (939 m) v blízkosti Černých jezírek a rašelinišť Jizery.

Horská chata Smědava tak má doslova strategickou polohu v nitru Jizerských hor. První chata tady byla postavena již v roce 1841, přesně o půlstoletí později byla k chatě přivedena i silnice. Původní chata však vyhořela v roce 1932, další chata z roku 1935 dosloužila v roce 2021, připravuje se výstavba nové chaty Smědava na stejném půdorysu a o stejné velikosti. Konec citátu a snad i "šmytec" dohadům, jak je budoucí chata "naddimenzovaná".

Pro vzpomínku dávám dolů do fotogalerie snímky původní chaty, jak ji všichni známe, a ještě jednou, alespoň pro přibližné srovnání, foto chaty budoucí, tč. ve výstavbě. Žádná křeč, tvrdím. Hotovo má být už příští turistickou sezonu, čili tak od května, až zmizí sníh a nastane klima na dokončovací práce. Ty podzimní zatím sice jedou, ale znáte to: Na horách počasí mění každou hodinu...

Osm státních hradů a zámků v Libereckém kraji letos v hlavní sezoně do konce října navštívilo 354.031 lidí. To je o 15 procent víc než loni, ale o pětinu méně než v roce 2019 před pandemií koronaviru.

V hlavní části sezony i letos v kraji ze státních památek nejvíce lákala zřícenina hradu Trosky v Českém ráji. Zájem o zdejší věže Baba a Panna byl ale nižší než obvykle. Na Trosky letos vystoupalo skoro 86.000 lidí, v předchozích sezonách bývalo návštěvníků kolem 100.000. Z první pozice může Trosky do konce roku sesadit celoročně otevřený zámek Sychrov, který měl do konce října přes 77.000 návštěvníků.

Velmi úspěšný rok má za sebou hrad a zámek Frýdlant, pro který už sezona skončila. Letos měl skoro 56.000 návštěvníků, což je nejvíc minimálně od roku 2010. Za vyšším zájmem jsou změny v prohlídkových okruzích a rozdělení původní hlavní trasy na hradní a zámeckou.

Liberecká univerzita vyvinula se společností VÚB (Výzkumný ústav bavlnářský) nové textilie, které zvyšující viditelnost chodců, cyklistů nebo koloběžkářů v silničním provozu. Od jiných reflexních oděvů se odlišují využitím fotoluminiscenčního efektu. Oděvy s tímto prvkem jsou tak viditelné za tmy, i když nejsou osvícené jiným světelným zdrojem. Loni podle něj v celé zemi při dopravních nehodách zemřelo 90 chodců a 43 cyklistů.

V Liberci skončila po dvou letech rekonstrukce městského Liebiegova paláce za více než čtvrt miliardy korun. Radnicí vybraná firma ho ještě musí dovybavit nábytkem a dalším zařízením, což potrvá do konce března příštího roku.Rekonstrukce paláce postaveného před 150 lety jako rodinné sídlo Liebiegů je největší investicí Liberce za poslední roky. Většinu nákladů město platilo z evropské dotace. Rozlehlý památkově chráněný objekt byl prázdný od roku 2014, kdy se z něj odstěhovala krajská Oblastní galerie. Nově z něj bude městské komunitní centrum určené k setkávání lidí z různých sociálních skupin a všech věkových generací.

A končíme u ledu:

V Hrádku nad Nisou zvažují, že kvůli vysokým nákladům na energie letos neotevřou kluziště. Je energeticky velmi náročné a je tam úplně jiná sazba než třeba na školách, pro tuto zimní sezonu proto zůstane zavřené. Pokud budou chtít lidé bruslit, budou muset do Liberce.

Jasně, kam jinam. Tady se led přece umí vyrobit grátis... (žert).

Hezký, stále ještě podzimní víkend.

Alena Roubalová