Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Náměstek Jiří Šolc (dosud za SLK) se objevil jako trojka na kandidátce ANO. "Babišovci" zabojují o 13 radnic

11. 07. 2022 | 12:20

Šárka Prachařová v Liberci, Jitka Volfová v České Lípě, David Mánek v Jablonci nad Nisou a David Pražák v Semilech se postaví do čela kandidátek hnutí ANO v rámci podzimních komunálních voleb. Hnutí bude obhajovat post starostky či starosty v České Lípě, Mimoni, Ralsku a Harrachově.

šolc
Je nepřehlédnutelný, protože nejvyšší vzrůstem v komunální politice. Jiří Šolc chce v politice pokračovat ve stáji ANO. Foto: FB J. Šolce, z akce Prassolopet u jablonecké přehrady

Nově bude mít kandidátku ve Frýdlantu. V senátním obvodu číslo 34 bude za hnutí ANO kandidovat do senátu Radka Loučková Kotasová.

„Ty čtyři roky od posledních komunálních voleb nebyly vůbec jednoduché. Dva roky jsme řešili Covid, pak válku na Ukrajině a zdražování prakticky všeho. Naši současní starostové, radní a zastupitelé ve vedeních měst a obcí však dokázali svá města a obce provést krizovými obdobími a navíc připravit projekty pro jejich další rozvoj. Mnohdy bylo velice těžké najít další peníze a energii, ale zvládli jsme to. Možná i díky tomu, že se necítíme být politiky v tom pravém smyslu, máme blízko k lidem, vnímáme a známe jejich problémy,“ říká krajská předsedkyně hnutí ANO Jitka Volfová.

Hnutí ANO v Libereckém kraji vsází v podzimních komunálních volbách především na známé tváře. „Jsou to političky a politici se zkušenostmi, pokorou a schopností se dohodnout. Znají svá města a obce a moc dobře vědí, co si jejich obyvatelé přejí a co je trápí. Představují pro nás, ale hlavně pro voliče, jistotu, která je v dnešní době potřeba víc než kdy jindy. Jsem přesvědčená, že naši lídři i další kandidáti jsou schopní odvést ve vedení měst a obcí v Libereckém kraji tu nejlepší práci i v dalším volebním období,“ doplňuje Jitka Volfová.

Libereckou kandidátku povede Šárka Prachařová, trojkou je Jiří Šolc

Liberecká zastupitelka a radní a krajská zastupitelka Šárka Prachařová celý život pracuje v oblasti vzdělávání, s lidmi a pro lidi. Jako politička trpělivě hledá a nachází kompromisy i v situacích, kdy se to zdá nemožné. Nikdy ale nepolevuje ze svých cílů, což se ukázalo i v jejím boji za liberecké družstevníky. Ti si i díky Šárce Prachařové mohou oddechnout, protože nebudou muset za jednou zaplacené byty platit znovu. Nebála se v tomto případě postavit koaličnímu partnerovi ani ostříleným právníkům.

Dvojkou na liberecké kandidátce je podnikatel a liberecký zastupitel a radní Marek Vávra a na třetím místě je náměstek primátora pro technickou správu města a informační technologie Jiří Šolc.

Jitka Volfová obhajuje pozici starostky České Lípy

V České Lípě se do čela kandidátky hnutí ANO postavila současná starostka Jitka Volfová. Během čtyř let ve vedení města se toho hnutí ANO, i přes covidové období, podařilo mnoho. Po téměř třiceti letech bude mít Lípa důstojný kulturní stánek v podobě zrekonstruovaného Jiráskova divadla, došlo k demolici strašidelného podchodu k autobusovému nádraží a místo něj je teď chodník, v ulici 5. května je nový park. Město žije kulturně i sportovně, daří se v něm spolkům a láká návštěvníky nejen z našeho kraje. Jitka Volfová je empatická starostka, které je nejlíp mezi lidmi, kterým naslouchá. Proto se od posledních komunálních voleb Lípa hodně změnila k lepšímu, a ještě se změní, pokud hnutí ANO v čele s Jitkou Volfovou dostane od voličů opět důvěru.

Na druhé pozici českolipské kandidátky je českolipský místostarosta Martin Brož a na třetím místě obchodní ředitel pivovaru Cvikov a českolipský zastupitel a radní Roman Hejna.

V Jablonci nad Nisou o post primátora zabojuje David Mánek

Jablonecká kandidátka se od posledních komunálních voleb co do osobností příliš nezměnila. První pozici tentokrát obsadil náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek. Ten měl čtyři roky v gesci zdravotnictví, školství a sociální oblast, ve kterých se nejvíce řešil Covid i dopady války. Neseděl jen v kanceláři, osobně rozvážel ochranné pomůcky a organizoval pomoc pro uprchlíky. V Jablonci vzniklo jedno z nejlepších očkovacích center v ČR. Kromě toho se mj. zasadil o opravu a navýšení kapacity MŠ Montessori a rozvoj technického vzdělávání v podobě nových dílen v ZŠ Kokonín, ve kterých si nejen malí kutilové připadají jako v ráji.

Z druhého místa se o hlasy voličů bude v Jablonci ucházet podnikatelka a jablonecká zastupitelka Jitka Baláková a ze třetího místa současný náměstek primátora pro ekonomiku a majetek Milan Kouřil.

V Semilech bude lídrem poslanec David Pražák

Poslanec a současný semilský zastupitel a radní David Pražák chce navázat na práci dosavadní koalice. Ctí zásadu, že když jde o dobrou věc, je úplně jedno, kdo má jakou barvu trička, a proto se už v Semilech podařila zrealizovat řada věcí. Před otevřením je nová školka, v plánu třeba nový dopravní terminál. Jako městský radní rozumí problémům samospráv a jako poslanec je řeší – ideální spojení funkcí. Osvědčilo se mu to například u rekonstrukce silnice ze semilského Cimbálu do Podbozkova. Ta ještě v roce 2020 připomínala spíš tankodrom. K významnému posunu díky němu došlo i v případě zmíněného terminálu.

Na druhém místě semilské kandidátky Davidovi Pražákovi kryje záda referentka a semilská zastupitelka Lenka Mrázová a na třetím ředitelka Fokusu Semily a semilská zastupitelka a radní Jarmila Kuželová.

Kandidátky hnutí ANO v Libereckém kraji: Cvikov, Česká Lípa, Doksy, Mimoň, Nový Bor, Ralsko, Jablonec nad Nisou, Liberec, Nová Ves, Nové Město pod Smrkem, Stráž nad Nisou, Semily, Turnov.

Kandidátky v Libereckém kraji s podporou hnutí ANO (Sdružení politických hnutí a nezávislých kandidátů): Tanvald, Bílý Potok, Frýdlant, Jablonné v Podještědí, Harrachov.

Do senátu bude za hnutí ANO kandidovat Radka Loučková Kotasová

O senátní obvod číslo 34 se bude v podzimních senátních volbách ucházet současná náměstkyně libereckého primátora pro rozvoj a evropské dotace Radka Loučková Kotasová.

„Více než osmnáct let se věnuji regionálnímu rozvoji a dotacím. Znám tuto oblast z vedení poradenské firmy, z pozice krajské radní i náměstkyně primátora statutárního města Liberec. Tyto zkušenosti bych ráda uplatnila i v senátu. V praxi jsem se často setkávala s tím, že rozvoj měst a obcí brzdí špatné zákony a ty se mění právě i v horní komoře parlamentu. Bylo, je a vždycky mi bude ctí a radostí aktivně se podílet na rozvoji našeho regionu,“ říká ke své kandidatuře Radka Loučková Kotasová.

Radka Loučková Kotasová od dětství žije v Liberci. Vystudovala stavební fakultu ČVUT v Praze. V roce 2004 založila poradenskou společnost Regioplan, která více než dvanáct let pomáhala s dotačními projekty klientům napříč celým Libereckým krajem i mimo něj. V roce 2014 se stala libereckou zastupitelkou za hnutí ANO, do kterého vstoupila v roce 2016. Ve stejném roce byla zvolena do krajského zastupitelstva a stala se radní pro regionální rozvoj a evropské dotace. Od roku 2020 působí jako náměstkyně primátora pro rozvoj a evropské dotace.

TZ/Jana Hajná, krajská manažerka pro Liberecký kraj