Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Náměstek libereckého primátora Jiří Šolc (za SLK) chce tmelit středové partaje na jiné kandidátce. Do krajských voleb jde za lidovce a topku

21. 01. 2020 | 6:16

Náměstek primátora Liberce Jiří Šolc (nestraník zvolený za Starosty pro Liberecký kraj) bude v letošních krajských volbách na jiné než kandidátce SLK. Bude na společné vytvořené KDU-ČSL a TOP 09. Šolc ČTK řekl, že se tím na jeho práci pro město a spolupráci se starosty nic nemění.

šolcU kupky
archivní foto

Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) uvedl, že jeho rozhodnutí respektuje. "Věřím, že rozhodnutí pana náměstka Jiřího Šolce nebude mít na jeho práci pro město žádný vliv," uvedl primátor v prohlášení zaslané ČTK.

Starostové pro Liberecký kraj půjdou do krajských voleb samostatně pouze s účastí zástupce Unie pro sport a zdraví na kandidátce. Stejně tomu bylo ve dvou předcházejících volebních obdobích. To je důvod, proč se Šolc rozhodl, že za SLK nebude kandidovat. "Všechny naše kandidátky, na kterých jsem byl účasten, tak to bylo vždycky tak, že jsme se snažili síly demokratického středu stmelovat. A úplně stejně jsme to chtěli dělat i v krajských volbách roku 2020, ale starostové se potom rozhodli, že chtějí jít svojí cestou, tak ta stmelená kandidátka půjde jinou cestou," řekl Šolc. Už ví, na jaké pozici na kandidátce bude, ale před jejím oficiálním představením to nechce říci. "Nebudu na kandidátce první, ale bude to čelní pozice," dodal.

V předloňských komunálních volbách byl Šolc dvojkou na kandidátce starostů pro Liberec. V pondělí upozornil na to, že je už tři roky nestraník. Nemyslí si proto, že kandidatura za někoho jiného než za starosty ovlivní chod města. "Nic se nemění. Naše kandidátka, s kterou jsme kandidovali do města, byla právě taková stmelující, minimum starostů, minimum topkařů, minimum lidovců a většina nestraníků," dodal Šolc.

Primátor Liberce na kandidátce starostů bude, na posledním místě. V prohlášení uvedl, že se chce nadále věnovat hlavně práci pro město.

Starostové pro Liberecký kraj v roce 2016 volby s výrazným náskokem vyhráli. Hlas jim tehdy dala téměř třetina voličů a získali 18 míst z 45 v zastupitelstvu. TOP 09 ani KDU-ČSL, která kandidovala společně s politickou stranou Nová budoucnost pod hlavičkou Budoucnost pro Liberecký kraj, neuspěly.

čtk

Jiří Šolc na svůj FB profil napsal:

Jako nestraník jsem vždy věřil, že spojování demokratického středu má smysl. Myslím si to dlouhodobě, již od první komunální kandidátky SOS pro Liberec (2006), kde jsme byli nestraníci i zástupci několika stran. Stejné to bylo v roce 2010 v rámci kandidátky Liberec občanům, kde bylo i KDU-ČSL a dále na kandidátkách 2014 a 2018. Prostě to na místní úrovni funguje a má to smysl. Poslední roky jsem věřil ve spojování demokratických stran i na centrální úrovni. Ryk a nesouhlas totalitních hnutí společně s médií oligarchů mne přesvědčoval o správnosti této cesty. Mrzelo mne, že z toho sešlo na parlamentní úrovni, byť se s „odřenýma ušima“ STAN, TOP09 i KDU-ČSL do parlamentních lavic dostali. Proto jsem se těšil na integraci na krajských úrovních, kde v silných regionech Starostů měli být přizváni zástupci TOP09 a KDU-ČSL, recipročně za obdobný postup v tradičních regionech. Pak se to „k radosti některých“ začalo drolit…..nakonec i u nás, kde se naše domovské hnutí SLK (kde jsem byl dokonce nějaký čas straníkem a vždy je podporoval naplno) rozhodlo jít samo, proti proudu integrace …. Proto jsem o tom přemýšlel a rozhodl se účastnit společné krajské kandidátky 2020 s TOP09, KDU-ČSL a nestranickými osobnostmi …. Mnozí mne v tom podporují a pro ty, co mi to mají za zlé … někdy jsou ideály více než stranické pohodlí …. Na práci pro město Liberec to samozřejmě žádný negativní vliv mít nebude to mohu slíbit dopředu a všem.

Jaroslav Zámečník tamtéž reagoval i těmito slovy:

...Jiří Šolc informoval, že přijal nabídku od KDU-ČSL a TOP09 a bude za ně kandidovat v krajských volbách 2020. Osobně kandidátku Starostové pro Liberecký kraj podpořím z posledního místa a nadále se budu věnovat hlavně práci pro město Liberec, kterou jsem vám v roce 2018 slíbil. Starostové jsou hnutí plné silných osobností, rozhodnutí Jiřího Šolce respektujeme a přejeme našim partnerům v krajských volbách hodně štěstí. Věřím, že rozhodnutí pana náměstka Jiřího Šolce nebude mít na jeho práci pro město žádný vliv.

Šéf SLK a hejtman Martin Půta:

Náhlý šok a nebo dlouhodobé pochybnosti. Obojí je správně. Více osobně.

Bývalý primátor Tibor Batthyány:

Tomu se říká majstrštyk v politickém rybníku. Budeš na městě za Starosty a na kraji za KDU či TOP09? Tak zase na druhou stranu asi není tajemství, že jsi uvažoval o emigraci k jinému uskupení už v roce 2016 i v roce 2018.

Jiří Šolc, vzrůstem nejvyšší český politik (měří neuvěřitelných 214 centimetrů), je od roku 2018 náměstkem libereckého primátora pro technickou správu města a informační technologie, člen Rady města a Zastupitelstva města Liberec.Narodil se r. 1977 v Liberci, kde žije, pracuje a v současné době vychovává svých pět dětí. Vysokoškolské vzdělání získal na Metropolitní univerzitě v Praze (dříve Vysoká škola veřejné správy a mezinárodních vztahů)  v oboru veřejná správa.

Webové stránky SLK jej představují takto: V roce 2010 byl zvolen náměstkem primátora města Liberce pro školství a kulturu a později dostal na starosti ekonomiku a systémovou integraci úřadu. V tomto období se mu podařilo provést město Liberec těžkým obdobím hospodářské krize, když chytře šetřil tam, kde nebyl důvod rozhazovat a navyšoval příjmy všude tam, kde to bylo jen trochu možné. Dokázal refinancovat dluhopis města a znovu otevřít radniční sklípek. Je přesvědčen, že “samo slovo samospráva znamená právo na to, abychom si mohli věci veřejné spravovat sami a musíme to dělat dobře”.

Jeho politické angažmá začalo členstvím ve Straně pro otevřenou společnost, v níž působil do roku 2010 jako místopředseda. Od roku 2006 je nepřetržitě členem zastupitelstva města Liberce a v roce 2010 se stal členem Starostů pro Liberecký kraj. Nyní už je nestraníkem.

lo