Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Natěšení lidé vysoustružili premiérové oblouky na manšestru připraveném pro první letošní lyžování

17. 12. 2022 | 5:00

Zima vtrhla do severočeského podhůří plnou silou a nezklamala. Hned v pondělí v Liberci a jeho okolí ukázkově zkolabovala doprava všeho druhu. Silniční vozidla stála před, skrz i za Liberecem. Ve všech směrech. Laickým okem to vypadalo, že například centrum krajského města půl dne stálo kvůli několika autobusům, jež se s nástrahami zimního počasí nepopasovaly.

skiještědNew2
Fotografií týdne jsem ustanovila tento zimní snímek ze skiareálu Ještěd. Tolik optimismu pohromadě se hned tak nevidí. Foto z FB Ještěd-hory za rohem

To by ale byla jen hodně tupá zkratka, protože kalamitu způsobil mix okolností a situací. Nadto tvrzený maximálním spadem sněhu, na což jsou technika i lidské schopnosti krátké.

Proto bylo nanejvýš trapné, když jeden z opozičních zastupitelů, ve snaze zasurfovat si na populistické vlně, počítal pasažéry v osobních autech stojících v kolonách spolu s autobusy hromadné dopravy a dělal z toho velice logicky neobratné závěry na sociální síti.

Soudím, že mnoho lidí toho dne sedlo do auta právě proto, že autobusy přestaly jezdit a chodníky pro nejrychlejší a nejspolehlivější přesun nestačil nikdo uklidit. To toho přemoudřelého odpůrce individuální dopravy evidentně ani nenapadlo. Zřejmě nechápe, že se někdo musí odněkud někam dostat „stůj co stůj“. Slova v uvozovkách neboli rčení, vypadají, ve vztahu ke sněhem ochromené dopravě, nyní dost komicky… Přesunout se z bodu A do bodu B stůj co stůj.

Sníh ovšem přinesl i radost. Ve čtvrtek se nad Libercem rozjely první vleky a natěšení lidé vysoustružili premiérové oblouky na manšestru připraveném pro první letošní večerní lyžování. Sníh umožnil zprovoznit i městský sportovní areál ve Vesci, kde se už dá slušně běžkovat. Když vypukne zima se vším všudy, je radost mít k dispozici zázemí pro sjezd i běžky přímo na periférii stotisícového města.

O víkendu se postupně rozjedou i další skiareály v kraji včetně těch nejvěhlasnějších - Harrachova a Rokytnice. Sezona zkrátka začala ve velkém stylu a po velmi dlouhé době to vypadá i na Vánoce se sněhem.

Jednalo poslední letošní liberecké zastupitelstvo. Po dlouhém opozičním tlachání, které tradičně zpestřily gejzíry nápadů, jež jsou, doufejme, řečeny jen tak, aby řeč nestála, schválilo mj. rozpočet na příští rok. Páté největší město v zemi počítá s rekordními výdaji 3,13 miliardy a příjmy 2,74 miliardy korun. Bezmála 400milionový schodek pokryje z peněz, které radnici zůstanou na účtech po letošním roce. Pro rozpočet ve čtvrtek hlasovalo 28 z 36 přítomných zastupitelů, proti byla vlastním planým řečněným umořená opozice.

Vždycky, když ze služebních důvodů musím poslouchat její výlevy, zvláště pak ty ekonomické, dostaví se u mne závažná obava o úroveň tuzemského vysokého školství. Aby ne, když jisté persony z aktivisticko-politického hnutí na jistých tuzemských univerzitách učí. A proč obava? Protože více než logickými argumenty představitelé opozice pouze šermují vlastnoručně sestrojenými propagandistickými bláboly, novodobými ekonomickými bojovkami a zaručeně slepými cestami. V tom jsou ovšem nedostižnými experty všichni svorně. Tedy i ti, kteří neučí nikde.

Debata o zdražování poplatků za likvidaci odpadů v krajském městě byla navzdory očekávání velice krotká. Opozice se zjevně vybouřila už na rozpočtu a diskusi o odpadech nezvykle téměř vymlčela. Přesto pak pro zdražení z nynějších 720 korun na 840 CZK ročně někteří lolkaři alibisticky nehlasovali. Proč taky, jejich hlasy vlastně nikdo k ničemu nepotřebuje.

To v Semilech lidé zaplatí příští rok za odpad rovnou 900 korun, o stokorunu víc než letos. Náklady na sběr a likvidaci odpadu rostou, město doplácí stále víc, tvrdí tamní radnice, která původně zvažovala zvýšení poplatku až na 1000 korun. Nakonec od toho ale upustila s ohledem na rostoucí náklady, které obyvatele města v příštím roce čekají například u energií. Tak to jsou na semilské radnici fakt hodní.

U peněz už zůstaneme: Nový rok zahájí Česká Lípa s rozpočtovým provizoriem, pro úřad a městské organizace to znamená, že budou mít v lednu k dispozici jednu dvanáctinu letošního rozpočtu. Nad rámec provizoria přidali zastupitelé 600.000 korun určených na městský ples, který se uskuteční 20. ledna. Jasně, městský ples, to je přesně to, co třetímu největšímu městu v kraji dosud chybělo ke štěstí.

Také Jablonec nad Nisou zahájí nový rok s rozpočtovým provizoriem. Tam z toho už udělali mnohaletou tradici a popadají se za břicho, když někdo začne rozpočtovým provizoriem strašit. Rozpočet na příští rok bude zastupitelstvo schvalovat až 16. února.

V Semilech zase plánují příští rok investice za 40 milionů korun, je to o 62 procent méně než v tom letošním. Klíčovými akcemi budou rekonstrukce mostu přes Jizeru a navazující ulice Na Mýtě. Stejně jako na letošní rok schválili zastupitelé na příští rok schodkový rozpočet. Počítá s příjmy bezmála 249 milionů korun, výdaje budou ještě o 20 milionů vyšší. Schodek pokryje město z peněz na svých běžných účtech, kde mělo na konci října 112 milionů korun.

Dodavatelům zhruba 20 silničních staveb zaplatí letos Liberecký kraj 40 až 50 milionů korun navíc. Důvodem je zdražení stavebních materiálů, zejména železa, po zahájení války na Ukrajině, které při kalkulování cen projektů nemohli dodavatelé předpokládat. V průměru se navrhovaná výše kompenzací pohybuje kolem deseti procent. Liberecký kraj investuje letos do silničních staveb kolem miliardy korun, velkou část peněz získal ze státních a evropských fondů.

Jak vidno, peníze nikomu nedošly, jak mnozí predikovali. Tak se dnes módně říká neznalostnímu strašení. Erární peníze totiž byly, jsou a budou. Záleží jen na tom, jak chytře/hloupě se používají. A o tom byla, je a bude celá slavná politika. Letos jako napřesrok.

Osobně vítám, že vedení Liberce nepodlehlo populistickým opozičním tlakům a neodsouhlasilo další výpadky příjmů z rozpočtu dopravního podniku tím, že by část z nich škrtlo kvůli méně movitým občanům města. Stačí, že spravedlivě uleví všem lidem využívajícím MHD tím, že jim v příštím roce nezdraží jízdné. Už nyní radnice z městského eráru na veřejnou dopravu vynakládá 478 milionů korun ročně. To je meziroční nárůst o 139 milionů.

Toto je poslední letošní Inventura. Příští sobota je štědrovečerní, ta následující silvestrovská. Tak si pro tento rok dáme od místní politiky a taškařic s ní souvisejících pohov.

Užijte si finále roku 2022 a do toho „třiadvacátého“ vkročte správnou nohou. Veselé Vánoce a PF 2023.

Alena Roubalová