Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nedělejte nic, přišli vedení Liberce vyzvat lidé z Pavlovic. Systém jednosměrek narazil na opodstatněný odpor

02. 07. 2022 | 5:00

Začaly prázdniny a dovolené. Chvíli jsem si pohrávala s myšlenkou, že si dám s Inventurou, pravidelným ohlédnutím za končícím týdnem, letní pauzu. Po vzoru svých věhlasnějších kolegů, například z veřejnoprávní televize, kteří přes léto s železnou pravidelností na dva měsíce vyklízejí vysílací časy a přenechávají svůj prostor sto padesáté repríze Chalupářů, Hříšných lidí města pražského a dalších archivních "perel", které zná národ zpaměti.

vodaharcov3
Fotkou týdne jsem ustanovila tuto od liberecké přehrady, z níž hygienička odebírá vzorky vody. Zjistilo se, že je voda teplá jako v moři - má kolem 23 stupňů. Na prahu prázdnin dost dobrá informace. Foto: Artur Irma

Jenomže, pak jsem zjistila, že jediný, kdo v létě nemá pauzu, je Jiřina Bohdalová se svým hobby magazínem na ČT1. Bohdalka, jak národ oblíbené herečce familiérně říká, "do toho šlape" bez ohledu na roční období. Ta si letní volno nevybírá, točí "furt pryč".

Budu jako Bohdalka, nebo jako Ljuba Hermanová české muziky, jak před lety říkával Ondřej Hejma (Žlutý pes) svému kolegovi z kapely Frantovi Kotvovi, rozhodla jsem se. Taková "Bohdalka a Hermanka liberecké mediální scény v jednom...". Byť mne to týdenní ohlížení, v okurkové sezoně zvlášť, už nijak zvlášť netěší. Ovšem není umění něco dělat, když to člověka baví. Stejně jako není umění pařit, když to člověku chutná, dodal by klasik.

Takže, jedu:

Političtí hysterikové rozvířili krimistorku kolem bývalého náměstka pražského primátora Hlubučka do absurdních rozměrů. Už se kriminalizuje i za to, že je někdo s někým na společné fotografii, byť se nejedná o momentku z privátního večírku, kde se prokazatelně dělily ukradené erární miliony, nýbrž o společenskou akci, kde zasedací pořádek určil pořadatel. Stává se z toho parádní fraška, kdy v přemíře informací kdo, s kým a kde byl, spolehlivě zaniká podstata. Zprvu i nesouvisejícími informacemi hýřící policie (vyjma pár exotů, kteří už ale s PČR nemají nic společného) si náhle dala bobříka mlčení, takže chaos se stává dokonalým. Skoro to vypadá na řízenou akci made in Tonda Blaník. Až tak přitažené za vlasy to je.

Že jsou komunální volby na dohled je vidět i z mediálního hemžení na lokální politické scéně. Víc než jindy se v reáliích krajského města a v éteru hemží opoziční straničky, které se zase musely spojit v jeden subjekt, aby vůbec naplnily kandidátku. Vypomůže jim i prověřená posila, kterou z libereckého zastupitelstva dobře známe - tehdy tam seděla v dresu KSČM. Nejmenuji, konstatuji.

Lehce zajímavá, ale nepřekvapivá, je iniciativa koaličního ANO, které spolu s opozicí napadlo nějaký předvolební výron (to není překlep...) koaličních Starostů. Proč by si dvě hnutí z koaliční radniční vlády argumenty ohledně hospodaření a prezentovaných úspor měla vyříkat tak nějak normálně, když proti sobě mohou rovnou vystartovat v médiích, že... Nikomu to pískat nebudu, ale je jasné, že u výkladu čísel vždycky záleží na úhlu pohledu.

Logický vzorec o ne zcela plné versus poloprázdné sklenici platí pro každý výrok a jde pouze o to, jak se na něj nahlíží. Zcela chápu, že pohled opozice na koaliční jednání je zcela antagonistický, ovšem nepochopím, proč se do protikladu staví stále ještě partnerské politické subjekty.

Že to svorně na liberecké radnici za uplynulé čtyři roky, co SLK a ANO (ve spolupráci s ODS, ta je sice v koalici, ale uvolněné/placené funkce nezastává - pro pořádek) tvoří vedení města, dost zazdily, o tom netřeba nikoho dlouze přesvědčovat. Je ale dost hloupé, když teď hledají viníka onoho stavu mezi sebou navzájem. ANO mělo post šéfa radničních financí, SLK primátora. Takže, je-li něco špatně, byť jen prezentováno, je chyba na obou stranách. A hrubka je, že si to neřeknou a rovnou si začnou veřejně okopávat kotníky. Kdo z toho asi tak bude těžit? Jistě, ten třetí, co rozhodně ne mlčky přihlíží pomyslné pranici.

Nebo se tu snad rýsuje nějaká širší fronta obskurních partají v čele s ANO a LOL proti SLK? Nedivila bych se. Změna, z níž se rekrutuje podstatná část kandidátky LOL, už s ANO v koalici na radnici byla. Jistě, byla jiná doba, bylo to jiné ANO i jiná ZPL/LOL. Psina s nimi byla třeskutá a dopadlo to neslavně. Že by druhý vstup do téže řeky, jen s jinou posádkou, která se s dodržováním alespoň nějakých zásad neobtěžuje?

U aktivistů vědí, že po zádech ANO se dá vyšplhat dost vysoko. Jak je všeobecně známo, oligarchovo hnutí soustavně trpí personální vyprázdněností, neboť množina lidí schopná pracovat pro tuto jednotku prolhaného populismu (na rozdíl od množiny sympatizantů a voličů, kteří mohou zůstat v anonymitě) je kupodivu docela omezená. A aktivistické party lidi toužící po moci a pozicích rády dodají, protože samostatně se úspěchu sotva dočkají.

ODS je, jak pevně doufám, mimo takové hemžení. Ta už dříve oznámila, že jde do komunálního boje spolu se Sportovci.

Máme za sebou poslední předprázdninové jednání libereckých zastupitelů. To zas byla (občas) nálož planých řečí, politických klauniád a tupé propagandy. Budiž ovšem zastupitelům ze všech politických klubů ke cti, že mj. schválili převody městských podílů v daších třech bytových družstvech, čímž pro mnoho Liberečanů skončila dlouhá doba nejistoty, zda se pod Ještědem nevyskytne novodobý H-Systém, kdy si lidé budou muset koupit to, co už jednou zaplatili.

Před hlasováním si všichni vzájemně poděkovali, po něm si i zatleskali. To, co ze začátku vypadalo na náramný problém, se během dvou let stihlo, přičiněním mnoha lidí, vyřešit a dotáhnout, za což se opravdu sluší poděkovat. Především těm, kteří se účinně bránili, a potom těm, kteří nenaskočili na prvotní argumenty vedení města, použili vlastní mozek a konali ve prospěch občanů.

Liberečtí zastupitelé též takřka jednomyslně schválili i návrh smírného řešení sporu s firmou Interma byty ohledně vlastnictví bytů ze společného projektu. Jde o 250 bytů v šesti domech postavených před více než 20 lety. Podle návrhu smírného řešení by je město mělo přednostně využívat dalších 18 let pro sociální bydlení a poté budou ve výhradním vlastnictví Intermy. Přesné znění dohody by zastupitelé po vypracování všech podkladů měli dostat ke schválení zřejmě na podzim. Tak se to alespoň začalo hýbat, věřme, že nové zastupitelstvo neuhne a nebude se chtít opět soudit. V předem prohrané bitvě.

Nedělejte nic, přišli naopak vedení města vyzvat zástupci občanů, kteří se peticí ohradili proti zjednosměrnění provozu v libereckých Pavlovicích. Celou čtvrtí mají vést jen jednosměrky s odůvodněním, aby tam mohlo parkovat více aut. U paneláků fajn, tam asi jinak nelze. Navrhované opatření se ale propsalo i do vilové/domkové části čtvrti. Tam rozhodně o žádné jednosměrky nestojí, protože jim současný stav plně vyhovuje. Odtud prosba "Nedělejte, prosím, nic".

Jedna občanka zastupitelům vylíčila případ z tamní řadovky, kdy mají odnepaměti vchod do/z domu v jedné ulici a výjezd z/do garáže v jiné. V novém systému jednosměrek by v případě, že potřebují přeparkovat od garáže před vchod do bytu (či obráceně), najeli kolem dvou kilometrů. Radnice slíbila, že vše znovu prověří a největší nesmysly se pokusí odstranit. Aha...

V jiné části Pavlovic se sice jednosměrky nezřizují, zato se tam poblíž jiných řadových domů pokládal koberec na minimálně 22 let netknutou vozovku. V jeden čas byl stav takový, že kdo byl uvnitř (doma), nemohl ven a kdo byl venku, nemohl dovnitř (domů). Uniknout se dalo, pokud umlkly a uhnuly stavební stroje, jen na jednostopém vozidle. Jezdec si ovšem musel vyhodnotit, zda bez úhony zvládne balanc v oranici nebo slalom mezi ostrůvky čerstvého asfaltu. Naštěstí to netrvalo dlouho, teď už opět můžeme jezdit i autem.

Nynější radniční opozice, která si už zase brousí zuby na placené pozice ve vedení krajského města, má neuvěřitelnou vlastnost pohnojit vše aktuálně i do budoucna funkční a fungující. V kašírované snaze pomoci lidem bydlícím v panelácích pod nádražím, kterým se má pod okny a balkony konečně dostavět celá ulice parametrů městského bulváru, jedním dechem vyzývá vedení města, aby se stavebníkem upravilo podmínky projektu a souběžně onoho stavebníka neopomene urazit svými neomalenými výrony třídní nenávisti a totální neznalostí problematiky. Tím věci rozhodně neprospívá.

Totéž v případě pronájemce ještědského lyžařského areálu, který chce sportoviště nad Libercem rozšířit, učinit celoročním a investovat zde další peníze, aby získalo parametry běžného evropského střediska. Samozřejmě i proto, aby měl areál ekonomiku a zotavil se z hubených covidových let, kdy na radnici nejspíše létaly špunty. Z radosti, že skiareál provozuje silná podnikatelská skupina a město tudíž nemusí doplácet astronomické ztráty.

Skiareál nyní, mj., potřebuje vybudovat dvě modré sjezdovky, aby bylo kde učit základům sjezdového lyžování, protože na slalomáku se dítě prvních krůčků na lyžích či snowboardu bojí. S novými výukovými terény na Ještěd najde cestu více rodin s dětmi, což je cílovka, o kterou provozovatel stojí. A opozice kvičí jak pominutá, byť se zatím jedná jen o schválení záměru a avizovanou potřebu změny územního plánu. Že během propagandistického kvikotu pouráží lidi z firmy, která Liberci Ještěd zachraňuje, je pro politické aktivisty, maskované za teatrální ochránce přírody, samozřejmostí.

Scénku, sehranou na zastupitelstvu po schválení záměru rozšířit ještědský areál a nebránit, aby nová lanovka na kopec začínala už na konečné tramvaje, snad musely zbytky změnařů a jejich kumpáni lolisté nazkoušet předem. Ta dramatizace! Ty dialogy! Vše, co má obsahovat pořádné drama. Posuďte sami:

Výstavba dramatu podle Gustava Freytaga. Jednotlivé fáze si můžeme odfajfkovat a dosadit do nich děje, jež se odehrály v zasedačce.

Expozice – uvedení do děje (vytváří nezbytné předpoklady k porozumění ději). Opoziční zastupitel F. dramaticky sděluje, že provozovatel Ještědu v argumentaci použil gangsterskou praktiku, obloudil zastupitele.

Kolize – zařazení dramatického prvku (rozpor nebo konflikt), který vyvolává dramatické napětí a potřebu jej vyřešit. Přichází posila K., není to zastupitelka, ale paní z kandidátky. Je třeba ji zpopularizovat, když ji nikdo nezná, a dramaticky opakuje, jen jinými slovy, co už řekl F.

Krize – vyvrcholení dramatu. Opakování matka moudrosti, a tak totéž, jen svými slovy, avšak se stejným sdělením, opakují K2, P., S. a B. Stále dokola.

Peripetie – obrat a možnosti řešení. Slovo si bere gesčně přislušný náměstek primátora a navrhuje řešení, kterým se situace, spíše nedorozumění vyhrocené opoziční propagandistickou rétorikou, vcelku elegantně vyřeší. Stačí si ověřit pár informací a jednat s provozovatelem areálu. Následně se s návrhem ztotožňuje primátor.

Katastrofa - rozuzlení a očista (katarze). Primátor po nikam nevedoucí diskusi nechává hlasovat. A...

Tím rozuzlením a očištěním v noci na pátek bylo, že nic z toho, co tak dramaticky navrhovala opozice, neprošlo. Jako obvykle. Jen předvolební divadlo pro pět až osm diváků, kteří v tu pozdní chvíli sledovali přenos z jednání zastupitelů.

Tak tolik PŠM, politické školení mužstva, a jdeme na normálnější události končícího týdne:

Jak píši v úvodu, začaly prázdniny. Z Liberce v sobotu, poprvé v letní sezoně, vyrazí víkendový vlak k Máchovu jezeru. Pojede také o svátcích 5. a 6. července a jezdit bude o víkendech až do konce prázdnin. Víkendové spojení z Liberce k Máchovu jezeru objednává Liberecký kraj sedmý rok. S letními prázdninami ale posílí také turistické vlakové spojení z Liberce přes Turnov na Malou Skálu a dál směrem na Spálov. Přibyly i víkendové cyklobusy v Lužických horách.

Vstupné do městského bazénu v Liberci od 1. července zdražilo. Cena vstupenky pro dospělého na dvě hodiny stoupne v pracovních dnech z 95 na 120 korun a o víkendech a svátcích ze 110 na 150 Kč. Nově se už nebudou prodávat vstupenky na kratší dobu, nebude ani celodenní a zrušený bude i bonus 20 minut navíc určený na převlékání v šatnách. Provozní ředitel Bazénu Liberec k tomu uvedl, že jedním z hlavních důvodů ke změnám ceníku bylo jeho zjednodušení. No, nevypadá to tak, ale zvyknout se dá i na šibenici...

Přes 120 milionů korun budou stát opravy ve školách a školkách v Liberci, které se budou dělat přes léto. Kvůli některým budou mít děti delší prázdniny. Což je na jejich začátku dost dobrá zpráva.

Hezké léto a příjemný první prázdninový víkend před krátkým týdnem s dvěma volnými dny uprostřed.

Alena Roubalová