Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nehotová cyklostezka: Spolu vládli, spolu nezvládali alias Spolu chyceni, spolu oběšeni

21. 03. 2019 | 0:00

Náměstek libereckého primátora Jiří Němeček (ANO) diplomaticky našlapuje kolem stále nedokončeného úseku cyklostezky (navazuje na trasu kolem Nisy, vede za plotem čistírny odpadních vod a ústí do Londýnské ulice), když zdůvodňuje, proč stále není hotová. Ona hotová více méně je, není ale zkolaudovaná.

Jedná se o projekt zařazený do Integrovaného plánu rozvoje území Liberec – Jablonec nad Nisou (IPRÚ), jehož nositelem je město Liberec. Radnice už zná vítěze veřejné zakázky na dodavatele stavebních prací. Nejvýhodnější nabídku 9 222 222 Kč bez DPH předložila firma 1. jizerskohorská stavební společnost, s.r.o.

„Cyklostezky jsou projekty náročné na přípravu, takže jsem rád, že letos začínáme v Liberci po dlouhé době výstavbu nového úseku. Tím ale nekončíme, připravujeme zároveň další trasy. Rozvoj cyklodopravy se tak dostává ze sféry slibů do oblasti konkrétních řešení,“ řekl náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

Zdroj: www.liberec.cz, 17.01.2018

Přetrvává totiž problém s jejím podélným sklonem. Podle projektu měl být maximálně 8,33 procenta, na jednom místě ale má 10,28 procenta a na dalším 17 procent. Dopravní inspektorát policie a odbor dopravy trvají na původně schváleném sklonu.

Protože cyklostezku, navzdory absenci razítka, užívám, dávám úřadům za pravdu. V místech, kde se přiblíží k řece, je takový sešup, a do zatáčky k tomu, že tam má co dělat i zdatný inlinista. Cyklista to zvládne hravě, ale nesmí se v úzkém místě s nikým potkat. Tím méně s doširoka rozestoupenou rodinkou s jedním potomkem v kočárku a druhým na odrážedle. To je pak malér rychle na světě.

Zatímco náměstek Němeček bude zjišťovat, kdo komplikace zapříčinil, kdo může za řetězec chyb a pochybení, a pátrat, u koho to vlastně začalo, budou lidé dál jezdit po nezkolaudované trase, potýkat se se snadno překonatelnými zábranami na jejím začátku (u jízdárny) a čekat, bude-li město po viníkovi situace, podaří-li se jej spolehlivě identifikovat, vymáhat nějakou náhradu škody.

A všem bude víc než jasné, že tohle všechno mohlo způsobit jedině minulé politické vedení Liberce, jež tvořily Změna pro Liberec a bývalé ANO, jejichž politici spolu byli v koalici. Že jim to skřípalo víc než nepromazaný bicykl, je vedlejší. Není ani podstatné, kdo měl právě cyklostezky v gesci.

Spolu vládli, spolu nezvládali alias Spolu chyceni, spolu oběšeni.

Dobrou zprávou je, že prodloužení cyklostezky kolem Nisy, která se staví s evropskou dotací, má být letos hotové. Nové vedení města to má stále v prioritách. Přesnější termín radnice ale raději neuvádí. Realizace navíc bude o více než milion korun dražší. Tolik budou stát úpravy, na jejichž konci může být úspěšná kolaudace. Firma, která stezku stavěla, takto nacenila provedení požadovaných úprav. Původní cena s daní byla zhruba 11 milionů korun. Vícenáklady zaplatí městská kasa a bude je následně vymáhat jako škodu.

Zhruba kilometrový úsek měl být hotový loni na podzim. Bylo velice podivné, že nebyl, přestože komunální volby kopaly do dveří a končící vládnoucí sestava ZPLANO se mohla mít čím pochlubit. ZPL ale adorovala jen totálně zpackané Lesní koupaliště, exANO, už v novém partajním dresu, odkazovala na přívětivý úřad, kterého se ale pod taktovkou ZPLANO dosáhlo, jak vyšlo nedávno najevo, na základě lehce upravených skutečností…

K cyklostezce, protože nedokončené, se nehlásil nikdo. Buď jí měl v referátu Jan Korytář jako dotační náměstek, nebo Tomáš Kysela, náměstek přes technickou infrastrukturu. V této fázi je to ale vlastně jedno, protože hotová není a svědčí to jedině o tom, jak po kocourkovsku si předchozí radniční vláda počínala nejen na jednom nedokončeném kilometru rovné asfaltové komunikace.

V takové konstelaci, po zkušenosti s Lesním koupalištěm a nově i s rozestavěnou cyklostezkou, si raději ani nepředstavovat, co by se dělo, kdyby bývalé vedení města zvládlo víc než jen plánovat, psát PR články a točit videa se všemi atributy partajní propagandy.

 

Alena Roubalová