Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový prezident Petr Pavel zvítězil ve všech okresech Libereckého kraje s výjimkou Českolipska. V České Lípě ho Andrej Babiš porazil o 34 hlasů

29. 01. 2023 | 6:00

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) je s výsledkem voleb spokojen, věřil ve vítězství generála ve výslužbě Petra Pavla. Předpokládal, že způsob kampaně, kterou vedl protikandidát Andrej Babiš (ANO), přivede k volbám spoustu lidí, kterým se taková podoba politiky nelíbí.

pavelSolo
Foto z twitteru Petra Pavla, nového prezidenta České republiky

Pavlovo vítězství je podle něj o to cennější, že jeho kampaň nebyla postavená ani na strašení lidí, ani na lžích a manipulacích. O to je to vítězství cennější, řekl ČTK v reakci na výsledky voleb Půta.

V Libereckém kraji zvítězil Pavel ve všech okresech s výjimkou Českolipska a také ve všech okresních městech vyjma České Lípy, kde bodoval Andrej Babiš. Vítězství ale bylo velmi těsné, Babiš dostal v České Lípě o 34 hlasů víc než Pavel. Celkově v Libereckém kraji zvítězil s výrazným náskokem Pavel, když pro něj hlasovalo 58,81 procenta voličů. "Ten výrazný rozdíl mě příjemně překvapil," přiznal Půta.

S důstojností si nový prezident tyká...

Liberecký hejtman věří, že se novému prezidentovi podaří spojit společnost, aby nebyla tak rozdělená jako v posledních deseti letech za Miloše Zemana. "Myslím, že může udělat hodně pro zlepšení nálady ve společnosti," doplnil. Na výsledcích je podle Půty vidět, jak se regionům a lidem v nich daří. "Tam, kde se lidem nežije tak dobře, tak možná chtějí naslouchat slibům a volili Babiše," poznamenal.

Starostové pro Liberecký kraj, odnož hnutí STAN, Pavla ve druhém kole prezidentských voleb aktivně podpořili formou billboardů, plakátů na výlepových plochách, inzerátů v denním tisku i prostřednictvím sociálních sítí. Poukázali na nesplněné sliby protikandidáta Babiše (ANO). Podle hnutí nesplnil ani jeden ze slibů, které učinil jako premiér při návštěvě Libereckého kraje v roce 2018. Kromě jiného slíbil miliardu korun na výstavbu liberecké nemocnice, prosazení rychlého železničního spojení mezi Libercem a Prahou, peníze na obnovu Ralska nebo skokanské můstky v Harrachově.

Končící prezident Zeman navštívil Liberecký kraj naposledy v květnu 2017, zatímco v prvním volebním období přijel do Libereckého kraje čtyřikrát, ve druhém ani jednou. Každá z návštěv stála kraj přes 300.000 korun a hejtman žádal, aby se prezidentská kancelář na financování podílela. Zeman to odmítl: "Jestliže bych se měl doprošovat kohokoliv z hejtmanů a kohokoliv z krajů, abych směl do tohoto kraje pouze tehdy, když si zaplatím náklady na obložené chlebíčky, no tak do toho kraje prostě nepojedu."

9.6.2014. Prezident Zeman v Liberci. S hejtmanem Půtou. Foto: archiv/Artur Irma

Podle Půty nešlo o chlebíčky, ale o nepřiměřené požadavky některých lidí ze Zemanova doprovodu. Věří, že v případě nového prezidenta takové přemrštěné požadavky nebudou. Generál ve výslužbě i jeho doprovod působí podle Půty přeci jen poněkud asketičtěji. "Pokud nově zvolený prezident bude mít zájem navštívit Liberecký kraj, rád ho přivítám," dodal liberecký hejtman.

čtk

Ve fotogalerii jsou archivní snímky z prezidentské návštěvy v kraji a Liberci z roku 2014 (tam se vyskytuje i tehdejší primátorka Martina Rosenbergová, tehdy ČSSD) a 2017 s Martinem Půtou. Foto archiv a Artur Irma