Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oba hejtmanovy testy na covid byly negativní, je zpátky v úřadě. Čekají nás těžké a složité týdny, píše starostům

19. 10. 2020 | 9:09

Hetman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) je i po druhém testu negativní na covid a od dneška je opět v úřadě i fyzicky. Starostům a starostkám, ale i všem očanům kraje, napsal další dopis, v němž shrnuje dění uplynulých dní a zamýšlí se nad dny, které přijdou. Uveřejňujeme v plném znění:

hejtmanFBa
Foto z FB Martina Půty

Jsme v situaci, která je dramaticky horší než na jaře, čekají nás těžké a složité týdny, budeme potřebovat dostatek sil, odhodlání a především soudržnost. Selhání systému a chyby jednotlivců by se měly řešit až v době, kdy bude počet uzdravených větší, než počet nově pozitivních osob, v době kdy se život v zemi bude vracet do normálního stavu a nemocnice se znovu začnou starat o pacienty s běžnými obtížemi a chorobami.

Jedenáctý dopis starostkám a starostům z Libereckého kraje

Vážení a milí přátelé, paní starostky, páni starostové a všichni další,

uplynulý týden nám přinesl mnoho nových událostí, především pak nová, přísnější, opatření, kterými se vláda snaží zastavit exponenciální nárůst počtu nemocných. Jsou to opatření, která zcela zastavila kulturu, zavřela restaurace, zásadně omezila některá další podnikatelská odvětví a změnila výuku na školách na distanční. Jsou to opatření tvrdá a v mnoha lidech v naší zemi vyvolala obavy z toho, co bude s jejich prací, podnikáním a obživou v dalších týdnech a měsících. Přes to všechno, co jsem právě napsal, je zjevné, že jsou to opatření nutná a v situaci, ve které se nacházíme, také opatření nezbytná. Nezbývá nám, než věřit, že tato opatření pomohou zastavit zvyšující se počet nemocných a především hospitalizovaných lidí. Proto je důležité, aby byla opatření dodržována a ohrožené skupiny lidí se snažily minimalizovat svoje osobní kontakty na minimum a každý, kdo může, se zachoval podobně.

Nyní by mohl následovat dlouhý odstavec, který by se zabýval vším možným a především nemožným, co v posledním týdnu zaznělo z úst lidí, kteří jsou za nastalou situaci odpovědní. Ale nebude. Jsme v situaci, která je dramaticky horší než na jaře, čekají nás těžké a složité týdny, budeme potřebovat dostatek sil, odhodlání a především soudržnost. Selhání systému a chyby jednotlivců by se měly řešit až v době, kdy bude počet uzdravených větší, než počet nově pozitivních osob, v době kdy se život v zemi bude vracet do normálního stavu a nemocnice se znovu začnou starat o pacienty s běžnými obtížemi a chorobami. Za naprosto šokující a zásadně nepřijatelné považuji nedělní scény z centra Prahy, kam se přijeli vyřádit chuligáni, schovávající se za demonstraci lidí protestujících proti vládním opatřením. Násilí v centru hlavního města je to poslední, co v této situaci potřebuje naše země řešit. Všem zraněným policistům přeji brzké uzdravení.

Počty lidí v nemocnicích s COVID-19 v našem kraji rostou a v neděli bylo hospitalizováno dalších 134 osob, z toho 30 na jednotkách intenzivní péče. Podle předpokladů epidemiologů bude nárůst lidí na intenzivních i běžných covidových lůžkách pokračovat i v dalších dnech a do konce října může dosáhnout počtu čtyř stovek. Dnes proto proběhne schůzka s řediteli všech nemocnic, které se na tuto situaci připravují. Podle všeho nebudeme mít problém s prostory a technikou, ale především s nedostatkem zdravotního personálu. Proto chci poděkovat všem zdravotním sestrám, pečovatelkám, záchranářům a lékařům, kteří v této situaci zůstávají v první linii, přes zvýšenou míru rizika, kterou podstupují. Děkuji také všem dobrovolníkům, ať už pomáhají kdekoliv, kde je to potřeba. Poděkování patří také hygienikům, kteří dělají vše možné i nemožné pro zvládnutí situace, kdy je denně nově pozitivně testovaných několik set lidí a trasují se stovky dalších kontaktů.

V posledních dvou týdnech jsem si osobně vyzkoušel jednání pomocí videokonferencí na mnoho různých způsobů. V pátek jsem byl na druhém testu, test byl negativní a já se od pondělí těším do práce naplno. Situace není jednoduchá, ale v našich nemocnicích a na dalších důležitých místech v celém našem kraji je plno schopných lidí a já jsem přesvědčen o tom, že to společně zvládneme. Přeji vám klidný a úspěšný týden, zůstávejte pozitivní a s negativním testem. Buďte opatrní a dávejte na sebe, prosím, pozor.

Martin Půta hejtman Libereckého kraje