Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Od ničivých povodní uběhlo 11 let. Dramata s nimi spojená si připomněli tehdejší i současní mocní

08. 08. 2021 | 10:21

Deset a jeden rok od ničivých povodní si v sobotu odpoledne pietou za účasti vzácných hostů připomněli v Chrastavě. Povodňový kalendář včera pokřtil tehdejší prezident Václav Klaus, který má právě na Chrastavu i jinou vzpomínku, když na něj na setkání s občany "vystřelil" jeden muž z kuličkové pistole.

chrastava2010
Foto z FB Liberecký kraj

Wikipedia.org skutek popisuje takto: Útok na Václava Klause v Chrastavě v okrese Liberec se odehrál 28. září 2012 při otevření nového mostu. 26letý Pavel Vondrouš tam z těsné blízkosti několikrát z airsoftové pistole vystřelil na prezidenta Václava Klause, který měl po incidentu oděrky na lokti. Podle Pavla Vondrouše se mělo jednat o upozornění na špatný stav české politické scény, nechtěl prý prezidenta Klause zranit.

Případ byl žurnalisty označen za naprosté selhání tělesné stráže prezidenta. Vondrouš svůj čin popisoval jako občanský protest. Byl za něj obviněn z výtržnictví s možnou trestní sazbou dvou let vězení. Václav Klaus označil tento incident za „atentát“. Liberecký soud označil incident nikoli za výtržnictví, ale za útok na veřejnou osobu. Byl tedy odsouzen k "půlroční podmínce s ročním odkladem".

Tehdejší prezident s tehdejším hejtmanem. Foto: LK

V Chrastavě se včera potkaly i další politické osobnosti, mj. tehdejší hejtman Stanislav Eichler (tehdy z ČSSD), současný hejtman Martin Půta ze SLK/STAN, představitelé obcí poničených před 11 lety potopou století, senátoři a další osobnosti, věršinou pamětníci tehdejších dramatických události. Přitomná byla i delegace z partnerského města Eichstätt a starostové z Bílého Kostela nad Nisou, Chotyně či Nové Vsi nad Nisou.

FOTOGALERIE ukazuje, jak vypadalo chrastavské náměstí před 11 lety:

Zdroj: FB Liberecký kraj, wikipedia