Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

ODS ani Piráti v Liberci netuší, kdy by mohl být výsledek jednání o koalici

26. 09. 2022 | 12:28

ODS ani Piráti v Liberci nedokážou zatím odhadnout, jak dlouho mohou trvat jednání o možné koalici v pátém největším městě v zemi. Vyplývá to z jejich dnešního vyjádření pro ČTK. Obě uskupení oslovil vítěz komunálních voleb, Starostové pro Liberecký kraj (SLK).

LBkošická
příjezd do Liberce, archivní ilustrační foto

Starostové získali v Liberci 12 z 39 mandátů v zastupitelstvu. K většině by jim stačila koalice s ANO, které má 11 zastupitelů. Tyto dvě strany, spolu ještě s ODS, poslední čtyři roky tvořily koalici na radnici. Její pokračování ale lídryně kandidátky ANO Šárka Prachařová označila v neděli za málo pravděpodobnou. Zástupci ANO a SLK by ale dnes měli znovu jednat.

Starostové oslovili i třetí Liberec otevřený lidem (LOL) s šesti mandáty a také ODS se čtyřmi a Piráty s dvěma zastupiteli. Lídr kandidátky Pirátů Jan Hruška dnes ČTK řekl, že s SLK zatím absolvovali dvě kola jednání. "Postupujeme, ale je to příliš brzo na nějaký závěr. Ještě určitě proběhnou další kola jednání a neodvažuji se říkat nějakou předpověď," uvedl Hruška. Podle něj se zatím baví hlavně o programu.

Probíhající jednání potvrdil i lídr liberecké kandidátky ODS Petr Židek. "Dnes máme sezení našeho politického klubu, kde se budeme bavit o věcech, které jsem probíral se zástupci Starostů pro Liberecký kraj," řekl. Podle něj se setká dnes a v úterý i se zástupci další stran. "Vnímám to tak, že je to o předání si nějakých informací, názorů a nějakých diskuzích v tomto směru, ale jinak v tuto chvíli jednáme se starosty. Protože vnímáme, že jsou vítězové, tak jednáme primárně s nimi," dodal. Ani on se neodváží tipovat, jak dlouho mohou jednání trvat.

Několik jednání s SLK má za sebou i LOL, ani ta nejsou zatím uzavřená. Ze stran, jež budou další čtyři roky zastoupené v libereckém zastupitelstvu, neoslovilo SLK jen SPD se čtyřmi mandáty. Spolupráci s nimi liberecký lídr starostů Jaroslav Zámečník už v sobotu odmítl.

čtk