Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

ODS chce v Jablonci svolat zastupitelstvo a odvolat primátora. Kroupa "neudržel ústa na uzdě"

22. 08. 2019 | 17:45

AKTUALIZOVÁNO, PŘIDÁNA REAKCE ANO: Občanští demokraté chtějí v Jablonci nad Nisou, kde jsou v opozici, svolat mimořádné zastupitelstvo v co nejkratším termínu. Jeho jediným bodem by měl být návrh na odvolání primátora Milana Kroupy (ANO). ČTK to dnes řekl předseda zastupitelského klubu ODS Miloš Vele.

JNkroupairma
Foto: Artur Irma

Členům ODS vadí mediální vyjádření Kroupy, které chápou jako bezprecedentní útok. Podle Kroupy byl ale jeho výrok špatně pochopen. V Jablonci se koalice rozpadla, nyní pokračují jednání o vytvoření nové.

"Kontaktoval jsem tajemníka úřadu, aby svolal jednání předsedů klubů, abychom se domluvili na společném postupu. Protože podle zákona, když se domluví deset zastupitelů ke svolání mimořádného zastupitelstva, tak tomu musí být vyhověno," uvedl Vele. ODS má v zastupitelstvu osm mandátů.

Občanští demokraté se cítí poškozeni vyjádřením Kroupy, který uvedl: "Celá situace - a vy jí buď vědomě nebo nevědomě napomáháte - pomáhá pouze návratu bývalého ODS k penězovodům, které tu léta existovaly." Občanští demokraté v reakci na to Kroupu vyzvali, aby konal svou povinnost a podal trestní oznámení, pokud ví o nějakých nelegálních penězovodech na magistrátu. ODS byla ve vedení v předchozích dvou volebních obdobích.

"Nebudu v této chvíli nic podávat, protože nebudu poškozovat město," řekl ČTK Kroupa. Podle něj byl jeho výrok špatně pochopen. "My jsme jenom říkali, že preferovali záměrně některé věci, které vyhovovaly členům ODS. Ale tím nebylo nutně myšleno, že to byly nelegální penězovody," dodal.

V Jablonci se minulý týden rozpadla koalice tvořená ANO, Piráty, hnutím Společně pro Jablonec (SPJ) a jedním zastupitelem zvoleným za Novou budoucnost pro Jablonec (NB), důvodem byl hlavně spor o střet zájmů primátora, ale také dlouhodobé neshody uvnitř koalice. Za pomoci hlasů opozičních občanských demokratů a Starostů pro Liberecký kraj (SLK) zastupitelé odvolali dva radní zvolené za SPJ. Primátor odvolán nebyl. Podle Veleho tehdy pro takový návrh nebyly z obavy možné destabilizace magistrátu. "Neboť na funkci primátora jsou navázána práva a povinnosti, jejichž neplnění by mohlo činnost magistrátu ohrozit a poškodit občany našeho města," dodal.

I pro ODS je ale Kroupův střet zájmů nepřijatelný a nechce, aby v nově složené koalici byl na pozici primátora, náměstka či radního. Kroupa v pozici jednatele společnosti GREPA Networks vymáhá po městu zaplacení dvou milionů za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018. Žádá také odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích. Aby svůj nárok podložil, vypnul ale v minulých dnech několikrát městský kamerový systém. Chtěl ukázat, že ho skutečně zajišťuje jeho firma. Sdružení místních samospráv ČR na něj kvůli tomu podalo trestní oznámení.

V druhém největším městě v Libereckém kraji vyhrála loni na podzim ODS. Přestože v 30členném zastupitelstvu získala osm mandátů, skončila v opozici. Koalici se tehdy podařilo sestavit druhému ANO, které ve volbách získalo sedm míst v zastupitelstvu. Třetí skončili Piráti, kteří mají pět zastupitelů, čtyři získalo SPJ. V zastupitelstvu jsou také tři zástupci uskupení SLK, dva za NB a jeden z SPD.

čtk

Přídavné jméno nelegální v primátorově výroku nezaznělo, kontruje ANO

Reakce hnutí ANO Jablonec nad Nisou na Společné prohlášení klubu zastupitelů ODS a Místní rady ODS Jablonec ze dne 22. 8. 2019

To, že hnutí ANO a ODS shodně hlasovaly pro odvolání Štěpána Matka a Petra Klápště (Společně pro Jablonec) z Rady města, ještě neznamená, že by hnutí ANO souhlasilo s přidělením postů primátora a náměstka pro ekonomiku a majetek ODS, jak ODS navrhla na úterním jednání, které sama iniciovala.

Důvodem odvolání zmíněných uvolněných radních byla dlouhodobá nespokojenost s jejich prací či vysoká finanční zátěž pro městský rozpočet. Zároveň jejich odvolání otevřelo dveře k jednáním v současné koalici, o případné nové koalici či duhové Radě města, která by fungovala ve prospěch města a ve které by i ODS mohla mít své zastoupení. Společné hlasování v několika bodech na jednom zasedání zastupitelstva skutečně neznamená, že už je narýsovaná nová koalice.

V roce 2018 jsme šli do komunálních voleb s tím, že chceme na jabloneckém magistrátu změnu. Návrh ze strany ODS, aby se stal primátorem Jiří Čeřovský, který byl starostou Jablonce v letech 1994 až 2006, tuto změnu při vší úctě skutečně nepředstavuje. Hledáme proto další varianty, jak by mohla městská rada vypadat s tím, že stále preferujeme duhové složení, tedy aby v ní měly zastoupení strany a hnutí napříč politických spektrem.

Výše uvedená změna mimo jiné znamená průhlednější finanční podporu sportovním spolkům a dalším subjektům, které jsou nějak propojeny se členy ODS. Nastavili jsme dotační tituly tak, aby u všech sportů byla jasně daná kritéria pro přidělování dotací a tento systém byl také respektován. To samé platí v oblasti kultury a také pro přidělování peněžitých darů na aktivity a akce, jejichž pořadatelé byli zvyklí získávat od města podporu, aniž by splňovali dané podmínky.

To jsou penězovody, o kterých se zmiňoval primátor Milan Kroupa v odpovědi pro místní internetový server.  Přídavné jméno nelegální v jeho odpovědi v této souvislosti nepadlo. Nabízí se tedy otázka, čí jednání je tady účelové a proč ODS najednou mluví o svolání mimořádného zastupitelstva, na kterém by měl být Milan Kroupa odvolán.

Závěrem zdůrazňujeme, že Milan Kroupa pověřil pracovníky své společnosti prodejem telekomunikační sítě tak, aby se vymanil ze svého střetu zájmu a předpokládá, že transakce by měla být dokončena nejpozději do konce měsíce října. Chce tím dát jasně najevo, že je jeho prioritou práce pro město.

zastupitelský klub hnutí ANO Jablonec nad Nisou