Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

ODS chce v Jablonci vyjednávat o vytvoření koalice se všemi, do čela města navrhuje návrat Jiřího Čeřovského

20. 08. 2019 | 12:00

Občanští demokraté chtějí v Jablonci nad Nisou vyjednávat o nové koalici se všemi subjekty v zastupitelstvu. Na primátora navrhují Jiřího Čeřovského, který stál v čele města tři volební období od roku 1994 do roku 2006.

JNradMad2celo
Foto: Mad

Po jednání místní rady ODS o tom ČTK informoval místopředseda sdružení Boris Pospíšil. Občanští demokraté volby loni na podzim vyhráli, skončili ale v opozici. Koalici vytvořilo druhé ANO, ta se ale minulý čtvrtek rozpadla.

Foto: Artur IrmaDosavadní koalice tvořená ANO, Piráty, hnutím Společně pro Jablonec a jedním zastupitelem zvoleným za Novou budoucnost pro Jablonec ztroskotala kvůli sporu o střet zájmů primátora Milana Kroupy (ANO) a dlouhodobým neshodám uvnitř koalice. Za pomoci právě hlasů opozičních občanských demokratů a Starostů pro Liberecký kraj zastupitelé odvolali dva radní zvolené za Společně pro Jablonec.

O post uvolněného radního pro rozvoj tak přišel Petr Klápště a náměstek pro ekonomiku Štěpán Matek. Agendu za ně převzal primátor Kroupa a uvedl, že další spolupráci s nimi si neumí představit. Primátor odmítá vytvoření nové koalice, byť by mu spojení s ODS a starosty zajistilo pohodlnou většinu 18 z 30 hlasů v zastupitelstvu. "Já nechci být členem žádné koalice, chci, aby se na vedení města jednoznačně podílelo celé zastupitelstvo," řekl ČTK.

I pro ODS je ale jeho střet zájmů nepřijatelný. Kroupa v pozici jednatele společnosti GREPA Networks vymáhá po městu zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018. Žádá také odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích. Kroupa ve čtvrtek řekl, že jedná o převzetí firmy. "Máme nabídku několika vhodných partnerů, kteří převezmou společnost GREPA a nabídnou její služby v lepším a širším měřítku," řekl. Vyřešit to chce do konce letošního roku.

V druhém největším městě v Libereckém kraji vyhrála loni na podzim ODS, která poslední dvě volební období ve městě vládla. Přestože v 30členném zastupitelstvu získala osm mandátů, skončila v opozici. Koalici se tehdy podařilo sestavit druhému ANO, které ve volbách získalo sedm míst v zastupitelstvu. Třetí skončili Piráti, kteří mají pět zastupitelů, čtyři získalo Společně pro Jablonec. V zastupitelstvu jsou také tři zástupci uskupení Starostové pro Liberecký kraj, dva za Novou budoucnost pro Jablonec a jeden z SPD. Sociální demokraté ani komunisté se do zastupitelstva nedostali.

čtk

Foto: Mad

K rozpadu jablonecké koalice se na facebooku vyjádřil i Martin Půta, hejtman a šéf SLK:

Určitě nejsem sám, kdo sleduje kauzu ohledně sporu současného jabloneckého primátora Milana Kroupy (ANO), respektive jeho firmy Grepa s městem Jablonec. A stejně jako vy očekávám, že se celá záležitost podaří co nejdříve objasnit a vyřeší se situace, ve které je kamerový systém padesátitisícového města již několik let povládán firmou primátora bez jakéhokoli smluvního vztahu s městem a kdy je bez patřičných smluv v městských pozemcích umístěna infrastruktura téže společnosti.

Konec koalice a odvolání dvou radních hnutí Společně pro Jablonec celý problém nevyřeší, ale jasně se ukázalo, že dosavadní koalice ANO, Pirátů, Změny a KDU-ČSL není schopna kauzu střetu zájmů vyřešit a to i přesto, že problém byl známý již při vzniku koalice v říjnu loňského roku.

Starostové tehdy volbu primátora nepodpořili, stejně tak ani vznik koalice postavené bez vítěze voleb a na hrozící problém upozorňovali. S naším volebním výsledkem a třemi zastupiteli jsme pro nové vládce města nebyli potřeba, zvláště když si zajistili podporu jednoho přeběhlíka. Počty v jabloneckém zastupitelstvu jsou jasné, ODS jako vítěz voleb má 8 zastupitelů, ANO 7 a společně s SPD potřebnou většinu 16 hlasů.

archivní fotoStarostové pro Jablonec toho se třemi zastupiteli na rozložení sil příliš mnoho nezmění. Nevidím proto žádný důvod, abychom se stali součástí vedení města, které nebude chtít vyřešit spor se společností Grepa, který vedl ke konci koalice. Proto budeme podporovat dokončení auditu celé problematiky, za nutné také považujeme nezávislé posouzení právního stavu vztahu město - firma Grepa a také vyčíslení hodnoty nezasmluvněných vztahů znaleckým posudkem zpracovaným nezávislou autoritou.

Osobně také podporuji úsilí náměstka jabloneckého primátora Jakuba Chuchlíka (Piráti) vnést do celé kauzy světlo a nezamést ji pod koberec. Zároveň si nedokážu představit, že by jakýkoli z aktivních aktérů této kauzy mohl ve vedení města pokračovat nebo se v něm nově objevit.

 
Načítám...
Napiš komentář