Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Opozice je kvůli územnímu plánu podivně neklidná, už si stěžovala na ministerstvu

07. 03. 2019 | 0:00

Nynější liberecká radniční vláda nebyla ve funkci ještě ani sto dní, když už na ni opozice „žalovala“ kvůli územnímu plánu na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR. Vyšlo to najevo poté, co primátor Jaroslav Zámečník zveřejnil na osobním facebookovém profilu svůj pravidelný „týdeník“, v němž veřejnost ve zkratce informuje, co dělal v uplynulých sedmi dnech.

LBC pros18 06nemocnice
Foto: Mad

„V lednu jsem dostal informaci, že někteří opoziční zastupitelé zaslali na Ministerstvo místního rozvoje (MMR) stížnost na přípravu územního plánu v Liberci. Proto jsme na MMR zavolali a odborníky na územní plán pozvali do Liberce. Nechali jsme si poradit a poté vedení města připravovalo kroky postupného dokončení územního plánu. Poté jsme k tomu přizvali i další zastupitele. Územní plán se připravuje už 11 let, náklady na zpracování přesáhly 20 milionů Kč a bylo by špatné, kdyby kdokoliv chtěl škodit při jeho dokončení,“ uvedl mj. Zámečník.

 K tomu se přihlásil opoziční zastupitel Jaromír Baxa (LOL), který do diskuse pod primátorův příspěvek napsal: „Jen pro upřesnění, nešlo o stížnost k MMR, ale o žádost o posouzení postupu, to jsou dvě rozdílné věci. Horší by bylo tvářit se, že v přípravě územního plánu bylo vše v souladu se zákonem, a to tedy nebylo.“

 Liberec má s územním plánem, jenž je pro nynější vedení města jednoznačnou prioritou, smůlu už pěkných pár let. Plán byl před vydáním již v roce 2013. Pak se ale na radnici po komunálních volbách v roce 2014 politicky přepřáhlo. Vládu Martiny Rosenbergové (toho času ČSSD) vystřídali tehdy vítězní političní aktivisté ze Změny a političtí nováčci z ANO, kteří později o svou příslušnost k sílícímu Babišovu hnutí přišli.

 V uplynulých čtyřech letech se tímto stěžejním dokumentem postupně zabývali, bez viditelného efektu a pokroku, hned dva pověření zastupitelé z koaliční vlády ZPL a exANO (2014 - 2018). Nejdříve jej měla na  povel změnařská náměstkyně primátora Karolina Hrbková a když byla pro neschopnost na krátkou dobu odvolána z funkce (aby se do ní po měsíci vrátila), vzal si jej pod křídla minulý primátor Tibor Batthyány z bývalého ANO a agenda mu už zůstala. Ani on zřejmě příliš nepokročil, protože dokončení územního plánu měly v programu snad všechny strany a hnutí, jež kandidovaly do libereckého zastupitelstva v komunálních volbách na podzim roku 2018.

 Na stížnosti, eufemisticky řečeno „žádosti o posouzení postupu“, je asi nejpikantnější to, že za ní přiznaně stojí exponent v posledních čtyřech letech v Liberci vládnoucí Změny, která evidentně pro posun v dokončení územního plánu nedokázala podniknout za 1460 dní ve vedení města nic významného. Ani v době, kdy jej měla přímo v agendě, ani později, kdy se jím zabýval partner z vypovězené koalice. Baxa se sice na sklonku volebního cyklu od Změny odštěpil a vytvořil její aktuálně hlasitější béčko s názvem LOL, ale z odpovědnosti za totální zabrždění územního plánu se vyvléci nemůže sebeintenzivnější kritikou současného stavu.

 Změna se svou nynější lol-filiálkou si v uplynulých čtyřech letech vyzkoušela, že věc, jako je územní plán, vyžaduje svůj čas. Proto je žalování na MMR už po třech měsících směšné. Nynější koalice je momentálně ve fázi mapování stavu, v němž město i územní plán převzala, a musí žonglovat s mnoha míčky najednou. Její předchůdci jim toho k řešení zanechali větší než velké množství. A nový územní plán by měl zahrnout i aktuální stav.

Už v prosinci loňského roku nynější vedení města (koalice SLK, ANO a ODS) oznámilo, že se nový územní plán Liberce bude nejspíš schvalovat až v roce 2021. Radnice podle primátora Jaroslava Zámečníka musí nejprve vyhodnotit 3300 došlých námitek. "Vypořádání zabere nějaký čas," uvedl na sklonku loňského roku, po pár dnech ve funkci. Liberec dostal 600 námitek z projednání územního plánu v roce 2018 a dalších 2700 z předchozích let. "Předpoklad je, že opakované veřejné projednání bude na přelomu let 2019 a 2020," dodal loni primátor pro ČTK.

Platnost současného územního plánu skončí v roce 2022. Na vytvoření nového, jenž by měl řešit rozvoj pátého největšího města v zemi v příštích 20 až 30 letech, pracuje radnice od roku 2007.

Alena Roubalová