Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Piráti jsou podle premiéra Fialy, který navštívil jejich forum, významnou částí vládní koalice

29. 04. 2023 | 13:18

AKTUALIZOVÁNO: Politici musí podle vicepremiéra a předsedy Pirátů Ivana Bartoše zvrátit trend strachu a frustrace, který v lidech vyvolávají aktuální krize spojené s válkou na Ukrajině a inflací. Bartoš to dnes řekl v úvodu Celostátního fóra Pirátů.

fialaPiráti
Foto z twitteru premiéra Petra Fialy

Premiér a předseda ODS Petr Fiala poté označil Piráty za významnou část vládní pětikoalice, kteří jsou navzdory názorovým rozdílům partnery v boji proti populistickým řešením krizí. K pokračujícímu spojenectví vyzvali Piráty také vicepremiér a předseda STAN Vít Rakušan a předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

"Česká republika a celý svět čelí řadě krizí, které mají dopad na kvalitu života lidí, na trvale udržitelný rozvoj, který by měl být naším cílem. V lidech se objevuje strach, deziluze, často i frustrace," řekl Bartoš. Politici by se podle něj měli snažit o to, aby se tento trend podařilo zvrátit a do života lidí se vrátila naděje a perspektiva.

Fiala delegátům pirátského sjezdu řekl, že současná vláda nezklamala v řešení žádné z dosavadních krizí, které představovala koronavirová epidemie, růst cen energií nebo dopady války na Ukrajině, a postupně naplňuje společný program. "Naše vláda při řešení žádné z těchto krizí neselhala a Piráti byli pevnou a důležitou součástí naší vlády," řekl.

Koaliční spolupráci s Piráty označil premiér za "skutečné partnerství", i když se v řadě názorů vládní strany liší. "Naše rozdíly se dají obrátit ve výhodu, pokud se dokážeme respektovat a vzájemně doplňovat," řekl Fiala. Věří v to, že se v koalici podaří zachovat atmosféru důvěry a spolupráce a že strany zůstanou spojenci pro prosazení nutných reforem veřejných financí a důchodů.

Vládní spojení pěti nejvýznamnějších demokratických sil v ČR označil Fiala za "svým způsobem mimořádné" a jako reakci na stav, kdy bývalá vláda ANO a ČSSD rezignoval na odpovědnost za budoucnost. "Extremismus a populismus, který jsme porazili ve volbách, nikam nezmizel. Naopak, vlivem současných krizí je ještě troufalejší a jeho nebezpečnost dále stoupá," řekl premiér. Podle něj jsou ve výhodě ti, kteří bezostyšně nabízejí líbivé a jednoduché odpovědi, ve výsledku nerealistické a škodlivé. "Každý z nás musí přispět k tomu, abychom republiku ochránili před těmi, kdo ji neváhají obětovat pro svůj osobní prospěch," dodal Fiala.

Podobně Pekarová Adamová na videozáznamu poukázala na potřebu zůstat v koalici "semknutí, jednotní, veřejné srozumitelní" a "nevyklízet pole těm, kteří smýšlejí radikálně a extremisticky nebo jsou populističtí". Poprosila Piráty o podporu pro nepopulární, ale nutná opatření, aby se obnovila udržitelnost veřejných financí a penzí nebo zajistila dostupnost bydlení.

Rakušan ve videozdravici uvedl, že Piráti a Starostové jsou liberálnější, a jsou si proto bližší než partneři ze stran koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. "Stále nás toho víc spojuje než rozděluje," uvedl Rakušan. Připustil, že se nepovedlo překonat některé důsledky toho, že Starostové z předloňského volebního spojenectví s Piráty získali preferenčními hlasy více poslanců.

Ani na druhý pokus se organizátorům pirátského sjezdu nepovedlo přehrát zdravici vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky na rozdíl od příspěvku předsedkyně Evropského parlamentu Roberty Metsolaové. Za Piráty do Liberce naopak přijela předsedkyně Slovenských Pirátů Zuzana Šubová, která by ráda svou stranu letos také dostala do parlamentu.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka uvedl, že spolupráce s Piráty je "věcná a korektní" a ve vzájemném respektu k rozdílným stanoviskům. "Neděláme populistická, líbivá řešení," uvedl Jurečka, jehož projev ze záznamu se organizátorům pirátského sjezdu povedlo přehrát až po poledni na třetí pokus. Delegáti vyslechli také příspěvek předsedkyně Evropského parlamentu Roberty Metsolaové. Za Piráty do Liberce přijela předsedkyně Slovenských Pirátů Zuzana Šubová, která by ráda svou stranu letos také dostala do parlamentu.

Kateřina Stojanová z Mladého Pirátstva dnes v Liberci kritizovala kroky vlády

Předsedkyně Mladého Pirátstva Kateřina Stojanová dnes na Celostátním fóru Pirátů v Liberci kritizovala kroky vlády, jejíž součástí Piráti jsou. Některé kroky za poslední rok podle Stojanové neodpovídaly potřebám a očekáváním mladé generace. Ve veřejném prostoru také stále citelně chybí hlas mladých lidí žijících mimo velká města, kteří nemají stejné příležitosti jako ostatní, protože musí nespravedlivě překonat více překážek na cestě k dosažení jejich snů a ambicí, řekla Stojanová.

Vláda podle Stojanové zlepšení postavení mladých příliš nepomáhá. "Místo toho, aby se zaměřila na řešení skutečných problémů, zdá se být často vzdálená od reálných potřeb mladých lidí, a v lecčems, troufám si říct, dokonce hází klacky pod nohy," řekla.

Podle předsedy strany Ivana Bartoše zřejmě reagovala na některé uniklé návrhy, které jednotlivé strany vládní koalice předkládaly při debatě o konsolidaci státních financí, a které míří například na zdanění stipendií nebo zdanění studentských příjmů. "Nemyslím si, že by na tom byla nějaká shoda. Sám jsem od prváku na vysoké škole pracoval, neboť ty náklady se studiem skutečně neutáhnete z kapesného, pokud nemáte rodiče, kteří vás mohou podporovat," řekl Bartoš.

V českém daňovém systému jsou podle Bartoše výjimky, na které by se měla vláda zaměřit přednostně, zdanění příjmů studentů k nim ale nepatří. "V programu jsme zmiňovali i třeba vyšší zdanění těžby v České republice, které je významně nízké a dopady na krajinu, na život lidí, jsou naopak vysoké," řekl. Za šťastné nepovažuje například ani úvahy o snížení zdanění hazardu, "který je méně škodlivý". "My přece hledáme, kde peníze do rozpočtu získat," poznamenal.

Daně mají podle Bartoše fungovat kromě jiného jako regulační nástroj. "Věci, které jsou dobré, jako práce studentů a práce obecně, které jsou společnosti přínosné, tak vlastně daní nezatěžujete, abyste tím třeba prosadil i nějakou politiku státu, a naopak věci, které jsou společnosti škodlivé nebo mají sekundární dopady, jako jsou tabák, alkohol, ale třeba těžba, tak ty pomocí daně regulujete," řekl předseda Pirátů. Za věc k diskusi tak považuje například vyšší zdanění cukru a sladkých nápojů.

"Největší drogou České republiky není ani alkohol ani návykové látky, ale cukr. A moderní státy k tomu i takto přistupují, a sladké nápoje mají ve vyšších daňových sazbách," řekl Bartoš. Piráti podle něj naopak už na začátku krize přišli s návrhem zlevnit nebo snížit sazbu daně u ovoce a zeleniny, protože v nákladech domácností zdravé potraviny tvoří významnou položku. "A když řešíte konsolidaci domácích financí a jak vyjdete v daném měsíci, tak samozřejmě škrtáte ty nejdražší položky a to by rozhodně neměly být zdravé potravy, jako je ovoce a zelenina," dodal.

čtk