Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podivná je jen legenda, kterou opoziční politik osobně stvořil ve snaze očernit kupujícího  

28. 11. 2022 | 10:11

Velkou porci krystalických nepravd vypustili do veřejného prostoru Zelení, političtí aktivisté působící v libereckém zastupitelstvu pod značkou LOL. Opoziční zastupitel Jindřich Felcman, už poněkolikáté od voleb, se neštítí upravovat si fakta tak, jak potřebuje a jak se mu zlíbí.

MasarykParkTOP
Domnívat se, že realizátor oceňovaného bytového komplexu s parkovou úpravou "zaneřádí" jeho okolí parkovištěm, je hloupé jako autor této lži. Foto: archiv

V nedávno vydané tiskové zprávě tohoto politického hnutí lže už v titulku, když tvrdí, že ...firma z  daňového ráje chce stavět parkoviště v nejkrásnější části města.

Vezměme to postupně: Tisková zpráva opoziční partaje vyhroceně reaguje na fakt, že Liberec prodal pozemek u promenádní Masarykovy ulice (jedné české) společnosti, kterou vlastní (jiná) firma z „daňového ráje”. Transakcí za 1,7 milionu korun město prodalo nevhodně členitý a pro něj nevyužitelný a tudíž nepotřebný pozemek. Ten koupila firma, která jej naopak využije a která už dříve vlastnila sousední parcelu. Obchod ve čtvrtek schválilo zastupitelstvo, neboť na něm většina zastupitelů, navzdory propagandistické opoziční masáži, neshledala nic neobvyklého a podivného.

Podivná je jen legenda, kterou Felcman osobně stvořil ve snaze očernit kupujícího. Žádná legenda by ovšem nevznikla, kdyby opoziční zastupitel nezjistil, že v transakci figurují jména úhlavních třídních nepřátel jeho politické party. Tak své zjištění patřičně “přifoukl”...

Nebudu psát, co Felcman vybájil, koho to zajímá ví, kde to hledat. Já shrnu základní fakta:

Více než 400 metrů čtverečních v místě bývalé diskotéky Ďábelská Huť koupila společnost Real 3. „Kdyby si pan Felcman dal tu práci, tak by z veřejných zdrojů také zjistil, že konečnými vlastníky Real 3 jsou fyzické osoby Petr Syrovátko a Ing. Jiří Urban. Jde o nastavený byznys model, kde nikdo nic neskrývá a kdy je dnes pro transparentní financování účelových developerských společností tento model obvyklý,“ vysvětuje pro laika složitě pochopitelné reálie mluvčí SYNER Group Ondřej Paclt.

Zkrátka: Real 3 je česká akciová společnost, tedy daňový poplatník v ČR, který již dříve vlastnil vedlejší parcelu, takže logicky projevil zájem o konsolidaci se soudním pozemkem. Za faktem, že v řetězci figuruje firma se sídlem na Kypru, avšak s majiteli zveřejněnými v Evidenci skutečných vlastníků, nutno hledat standardní byznysové modely, které se dnes v rámci jednotného trhu používají pro jednotlivé developerské projekty realizované v zemích EU.

Opoziční zastupitel nad rámec všech nesmyslů uvedl, že firma pozemek potřebuje, aby tam postavila další parkovací místa pro obytný komplex, který vznikl v sousedství. Ano, ten, který je oceněn několika architektonickými cenami a titulem Stavba roku, a jehož součástí je rozsáhlý park, který developer zrealizoval na své náklady (cca 40 milionů) a poté věnoval městu.

„Jediné tvrzení od opozice zastoupené panem Felcmanem, které odpovídá skutečnosti, je fakt, že došlo k úpravě počtu bytů v projektu Villadomy DREAMS, ale nejspíš už schválně neuvádí, že současně s touto úpravou došlo až k nadstandardnímu navýšení počtu parkovacích míst umístěných uvnitř objektu díky zakladačům (typ podzemního parkování),“ konstatuje Paclt s tím, že celá Felcmanova hypotéza je pouhou snůškou nepodložených výmyslů, domněnek či dokonce lží.

„Pan Felcman je skutečně jedinou osobou, která přišla s využitím dané plochy jako parkoviště. Plánovaným záměrem to rozhodně nikdy nebylo a bylo by ostudné, kdyby zde parkoviště vzniklo tak, jak si pan Felcman vymyslel,“ uvádí mluvčí firmy, která dokáže s pozemky v nejcennější lokalitě krajského města bezesporu naložit daleko přijatelněji.

uba