Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Polistopadové kariéry obou uchazečů o Hrad jsou úctyhodné, ovšem pouze jedna se rýmuje s pozicí prezidenta republiky

27. 01. 2023 | 14:00

S úderem páteční 14. hodiny skončilo velmi absurdní divadlo s názvem Kampaň před přímou volbou prezidenta v Česku. Festival gejzírů zbytečnosti dospěl do finále. Kdo měl gracii, šarm a mozek na správném místě, vyšel z boje o křeslo na Hradě posílen. Kdo byl nepříliš bystrým outsiderem, zůstal jím do poslední minuty kampaně. Jak pravil twitter: Kdyby měla lež opravdu krátké nohy, tak má AB chodidla na čele.

prahaHrad
Tak co, kdo?

Opět dávám ohlédnutí za končícím týdnem v předstihu, protože v sobotu, po sečtení hlasů, už nikoho nebude zajímat, co se v končícím týdnu dělo na severovýchodě Čech. Mediální postor ovládnou výsledky prezidentské volby. Věřím, že z ní Liberecký kraj opět vyjde se ctí. Minulý týden národu předvedl, že naše část pohraničí není rajonem, kde by mnohokrát při nepravosti přistiženému škůdci bůhvíjak kvetla řepka. Oprava: Pšenka.

Přiznávám, že jsem se zašla podívat na Staromák, nakolik je´podpora PP od tamního publika opravdová. Usoudila jsem, že stoprocentně. Mám srovnání. Před 33 lety jsem mrzla na Václaváku i na Letné, a pocity byly srovnatelné. Pryč s tím, co škodí zemi, nabourává důstojnost.

Jednou budem dál, já vím...

Šlo nám o to v Listopadu 1989, o totéž běží i v Lednu 2023. Země se dostala na křižovatku, kam bude směřovat. Dorostly generace, které už bolševika na vlastní smysly a kůži nezažily a mají tudíž tendenci tehdejší hrůzu zlehčovat a omlouvat. Ne, ne. Tudy cesta nevede.

Asi se ušklíbnete, že si na tu správnou cestu chceme vybrat bývalého důstojníka lidové armády s komunistickou minulostí. Upřímně: Neexistuje důstojník ČSLA Pavlova ročníku narození, který by jí před Velkým třeskem neměl.

Stejně jako neexistuje pracovník zahraničního obchodu Babišova ročníku narození, který by při výsadku do kapitalistické či rozvojové ciziny nemusel být v KSČ a spolupracovat s StB k tomu. V zemích, kde nebyla česká „služebna“, se politickým dohledem nad delegáty zabývala sovětská KGB. Jen se tomu tehdy říkalo referát zvláštních úkolů...

Taková byla doba, kdo chtěl být důstojníkem, měl rudou knížku, kdo chtěl pracovat v podniku zahraničního obchodu a vyjet na delegaturu do zahraničí, měl jí taky. A v nomenklatuře byli úplně všichni vysokoškoláci, protože partaj si příslušníky tzv. pracující inteligence pečlivě hlídala a do nomenklaturní hierarchie je zařazovala automaticky. Jich se nikdo na nic neptal.

Proto pokládám za největší humus této kampaně, že AB drze poukazuje na rudou kaňkou ušpiněnou minulost PP,  přičemž sám byl potřísněn podstatně déle a intenzivněji. To je to odporné Babišovo drzé čelo velikosti několika fotbalových hřišť.

Pokud tato země nedokázala 33 let po pádu Železné opony vygenerovat a postrčit do finále prezidentské volby kandidáty bez rudé kaňky, pak je třeba u postoupivších osob posuzovat i jiné parametry, než jen předlistopadovou minulost. Od Sametové revoluce už uplynuly víc než tři desítky let, takže se všichni stihli patřičně projevit. Jak? To víme také.

Jeden nezpochybnitelnou, oceněnou službou vlasti v domácích i zahraničních nejvyšších vojenských kruzích, druhý budováním podnikatelského impéria, kdy se v náhle vzniklých kulisách divokých Devadesátek moc nehrálo v rukavičkách. Obě polistopadové kariéry jsou po mém soudu úctyhodné, ovšem pouze jedna z nich se rýmuje s pozicí prezidenta republiky.

Nadto je tu handicap AB s neuměním mluvit, naslouchat, adekvátně reagovat a krotit se. To nejsou vlastnosti, které by hlava státu měla mít. Nastal čas na pokornou profesionalitu se vším všudy, co od výkonu nejvyšší ústavní fukce našinec očekává. Málokdo je zvědavý na dalšího narcise, lempla nebo jednotku arogance.

Uvidíme zítra, jak to má většina národa. Snad to přežijeme. Prezidentskou pasáž bych si dovolila zakončit snad žertovným tweetem: Jestli bude voják na Hradě, zavleče nás prý do války. A nikdo neřeší, že v Praze bude primátorem gynekolog...

Konec žertování, jdeme na severovýchod.

Zde se koncem ledna urodilo mj. toto: Městská pohřební služba Liberce od února zdraží pohřby. Ceny jednotlivých položek stoupnou zhruba od pěti do 15 procent, důvodem jsou rostoucí náklady, zejména na plyn. Hned se vyrojila kritika, že krajské město chce na pohřbech nepatřičně vydělat.

Není to žádná novinka. Když si město před lety krematorium a hřbitov kolem něj nepříliš obratně bralo zpátky do správy od soukromé firmy, byly hlavním důvodem právě rostoucí ceny pohřbů. Tehdy si jediná exprimátorka v dějinách Liberce posteskla: "Tady aby se člověk bál i umřít" (parafráze). Uběhlo pár roků a je to tady znovu, ale jak by řekl klasik: Pekárna nečeká, pánové.

A plyn zdražuje, takže se to do ceny pro zákazníka musí zákonitě propsat. Pohřby město z kasy sanovat nemůže.

Sama teď řeším zdražení plynu, protože mi končí fixace. Je to darda, ano, ale protože existuje strop, lze si snadno dopočítat, jak to bude dál. A přizpůsobit tomu život. Tak levně, jako bylo do loňského února, hned tak nebude. Líp už bylo, a my to naštěstí zažili. A vůbec to nesouvisí s předchozí vládnoucí garniturou, která si tento slogan jednoduše ukradla pro vlastní propagandu.

Ve čtvrtek poprvé v novém roce jednali liberečtí zastupitelé. Všechno při starém. Opozice plácá a předvádí se, koalice útrpně vyčkává, až si po nekulturně-kulturních vložkách odhlasuje všechno, co si předsevzala.

Podstatné je, že po pěti letech skončil spor Liberce s firmou Interma BYTY ohledně vlastnictví 256 bytů, které jsou v šesti domech postavených ve společném projektu. Dojednanou dohodu jednomyslně schválili zastupitelé města. Liberec se tak vzdá svého podílu na domech výměnou za to, že bude moci dalších 18 let přednostně byty obsazovat nájemníky v programu sociálního bydlení za snížené nájemné. Bude v maximální výši 65 procent běžného nájemného. Zároveň město i Interma stáhnou žaloby, které podaly k soudu. "Udělá se takzvaná tlustá čára za minulostí," konstatoval s úlevou náměstek primátora, který se o zdárný konec celé anabáze velice zasloužil, Petr Židek (ODS).

Fajn, co tam máme dál...

Liberec chce mít solární panely na střechách deseti městských budov. Na připravovaný projekt za 57 milionů korun bude radnice žádat o dotaci z programu Modernizačního fondu ministerstva životního prostředí, získat chce skoro 19 milionů korun. Dky solárním panelům mohlo město uspořit šest milionů korun.Doba životnosti panelů je kolem 30 let a podle odborníků návratnost vynaložených prostředků by měla být do pěti let.

Na soláry vsadili i ve svijanském pivovaru. Pivovar připravuje vlastní fotovoltaickou elektrárnu. Letos chce do instalace solárních panelů investovat 12 milionů korun. V budoucnu by mohly panely pokrýt většinu k tomu vhodných střech v areálu společnosti. Solární energie ale není jediným alternativním zdrojem energie v pivovaru. Už před více než deseti lety při modernizaci čistírny odpadních vod vybudovali v pivovaru bioplynovou stanici, mají i kogenerační jednotky.

A´když jsme u toho, co jednou bude, pak ještě toto: Zástupci Libereckého kraje a města Liberce veřejnosti představili projekt náplavky u Lužické Nisy, který by měl zásadním způsobem změnit tuto oblast dolního centra krajského města. Stavba je rozdělena na dvě části, jednu bude financovat kraj, druhou město, dohromady by měly stát do 200 milionů korun. Stavba první, krajské části, by měla začít ještě letos na podzim. Kraj do mediálního prostoru poslal nové vizualizace, vypadá to dobře.

Takže jsem je nasdílela v pokřikem Už aby!

Obdobně se stavím i k tento týden představenému rozvoji Sport Parku Liberec, který má potenciál poporůst v areál, v němž se bude dařit ještě více sportům. To, že se samosprávy nedokážou popasovat s údržbou silnic a chodníků a vytvořit kapacitní komunikaci pro přijezd a odjezd od areálu, neznamená, že sportovní komplex, který Liberci závidí zbytek republiky, v rozvoji usne jako pohádková panna Růženka. Moudří vědí, že se každá koruna investovaná do rozšíření kapacity pro volnočasové aktivity mládeže společnosti tisíckrát vrátí.

Startuje druhé kolo prezidentských voleb. Jdem do toho...

Alena Roubalová