Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Postoj „co se mě netýká, nemusí být“ napovídá, co jsou zač jeho nositelé: Ukázkoví sobci

01. 06. 2019 | 0:00

Na rovinu: Odletěla jsem do teplých krajin a přiznávám, že Inventuru píši v předstihu. Díky přeletu mi sice uniklo zasedání libereckých zastupitelů, ale umím si dost živě představit, co se tam odehrálo.

moreZapadslunce
ilustrační foto

Usuzuji podle typického aktivistického třeštění, které se od začátku týdne odehrávalo nejen na propagandistickém webu opozičních stran, jež v zastupitelstvu po prohraných volbách ještě sedí. Jistě, jde o rekonstrukci a modernizaci podchodu pod drážním tělesem, jež protíná krajské město, s rozpočtem 52 milionů.

Informovali jsme o tom už minulý týden, to ještě aktivisté, bojovníci proti všemu, co zavání maltou, spokojeně klimbali. Probrali se až teď a vrhli do mediálního prostoru neuvěřitelné příběhy, co všechno by se za 16,5 milionu, kterými na stavební akci v režii Správy dopravní a železniční cesty, musí přispět Liberec, dalo pořídit. Miliony z kasy města půjdou totiž na to, aby se podchod dočkal rozšíření, vyztužení, osvětlení a patrně i toho legendárního odbahnění…

Nebudu ty mnohdy slabomyslné názory pitvat, jen obecně podotknu, že podchod je třeba opravit a postarat se o jeho bezbariérovost. Je tudíž velice nesmyslné vtahovat do názorového kvasu fakt, že se jím dá projít i k liberecké areně. Dá, no a co? Stejně tak ke gymnáziu, ke škole U školy, bytům v okolí městského stadionu, atd. atd. Nasazovat psí hlavu velké stavební firmě, která arenu postavila, za to, že před patnácti lety rovnou neopravila podchod, když ten vůbec není součástí multifunkčního komplexu, je už samo o sobě na hlavu.

Toto propojování nepropojitelného mnohé vypovídá výhradně o myšlenkových pochodech těch, co změnařské propagandě zhltli další totálně zkažené sousto. A to si vůbec nejsem jistá, zda se k názorovým výronům zdejší protistavební fronty vůbec hodí označení myšlenkové pochody. Myšlení je v nich jako šafránu.

Když se město se svým podílem nepřipojí teď, když SDŽC do kolejiště „hrábne“, pak už se nepřidá nikdy. Oprava kolejí a podchodu za peníze státu a vylepšení podchodu za peníze města musí být v symbióze.

Z celého pseudoproblému jako sláma z bot čouhá nejen nenávist k současnému vedení radnice promítnutá ad absurdum až ke staviteli a provozovateli areny, ale zejména ryzí české sobectví. Postoj „co se mě netýká, nemusí být“ se tu naplňuje vrchovatě.

S takovou by ale pro někoho vůbec nemusela jezdit MHD, protože existuje hodně Liberečanů, kteří v tramvaji zabloudí, pro jiného by zase nemuselo hrát divadlo, neboť tam byl naposledy na školním představení. Dalším obyvatelům krajského města je zase úplně buřt stav chodníků v Ostašově, jiným je zcela volný osud bazénu, protože tam nechodí, aby zas nechytili plíseň… Vymyslet by se daly další příklady, jeden šťavnatější než druhý.

Proto tu ale máme zvolenou politickou reprezentaci, aby potřeby města vyhodnocovala a rozhodovala, kam peníze z eráru půjdou. Činila tak i předchozí reprezentace ZPLANO, která ale pro samé hádky městskou kasu jen pustě projídala, neboť se nedokázala shodnout ani na tom, jaké je venku počasí. Navzdory příznivé fázi ekonomického cyklu téměř neinvestovala, neuměla to. Mizerný výsledek v podobě špatně opraveného Lesního koupaliště a pár vyměněných oken radnice je hodně tenká náplast.

Mimochodem, tramvaj: Liberecký kraj chce zachovat provoz meziměstské tramvajové linky 11 z Liberce do Jablonce nad Nisou. V letošním roce na provoz přispěje 18 miliony korun, od příštího roku se příspěvek zvýší na 25 milionů korun. Memorandum o spolufinancování provozu, na němž se dohodli zástupci Libereckého kraje a měst Liberec a Jablonec, bez diskuzí schválili krajští zastupitelé. Byť tou linkou mnoho semilských a českolipských občanů asi nejezdí. Kdyby se na tuto skutečnost aplikovala logika přátel Změny, asi by bylo všechno jinak. Vždyť z krajských peněz je financována kompletní dopravní obslužnost ve čtyřech bývalých okresech, tak proč takové „štráchy“ s jednou jedinou linkou? Naštěstí klub přátel ZPL a jejího béčka LOL slábne a může vlastně už jenom ryčet od klávesnic.

Jako čert kříži se vyhýbám komentování celostátních témat. Jenomže: Velká politika se už viditelně smísila s regionální, protesty proti premiérovi Babišovi se v úterý uskutečnily nejen v Liberci, ale i na dalších 15 místech kraje. Čím menší obec, tím menší ochrana davu a anonymita. Proto je slušné před účastníky protestních shromáždění smeknout.

Lidé svobodně vyjádřili nespokojenost se současnou vládou a je fajn, že je za to (zatím?) nečekají skotské střiky z policejních děl ani neplánovaná vyjížďka v zamřížovaném antonu daleko za město. My dříve narození jsme to už zažili. Proto nám hlava nebere, jak už se tu zase roztahují komunisté. Jedno, zda reformní, skalní, kariérní či novodobí.

Dost pobavil prezident, který kvůli tomu, aby nemusel odvolat diskutabilního ministra kultury, navrhl, aby se tak stalo až poté, kdy všechno, co ze své pozice ministr "naprášil", prošetří policie. Při rychlosti, jakou „orgány“ předvádějí v jiných kauzách, by to ale ministr měl skoro na věčné časy, bezpochyby dlouho přes mandát této vlády. V kraji o tom víme své. Hejtman už kroutí druhé volební období a občas si odskočí k soudu. Tak jsou orgány činné v trestním řízení pružné.

Minulý víkend byl volební. V krajském sčítání vyhrálo ANO před druhými Piráty a třetí koalicí STAN a TOP 09. Účast činila 28,31 procenta, byla tak výrazně vyšší než při minulých eurovolbách. Byly ale lokality, kde vládní hnutí bralo až bramborovou medaili, hlavně tam, kde se to ve volební místnosti hemžilo voličskými průkazy.

Například v rekreačních obcích, kde hlasují tam nebydlící lidé z velkých měst. V jizerskohorském Bedřichově vyhrála ODS s 26,24%, druhá skončila koalice STAN a TOP09 s 21,27% a bronz připadl České pirátské straně, jež inkasovala 19,14%. Jinde po kraji dominující ANO se v horách plných "Pražáků" muselo spokojit s 9,21% hlasů. Malá Skála nahlásila vítězství ODS s 21,49%, stříbro pro koalici STAN a TOP09 (18,92%) a těsný bronz pro Piráty (18,22%). I zde bramborová medaile zbyla na ANO, jež v malebné obci v údolí Jizery oslovilo jen 10,74% voličů. Já tam volila a neskromně si říkám, že můj hlas byl třeba i důležitý.

Čtenář promine, ale mou top událostí týdne je přerod tohoto portálu v nový GENUS. Kdo nezkusil, netuší, kolik je s tím práce a starostí. „Migrace serverů“, jak ajťáci tajuplně říkají konečným fázím, jimž rozumí pouze oni, se sice na první dobrou úplně nepodařila, ale GENUS je po zásadním faceliftu na světě a začíná psát další kapitolu své více než pětadvacetileté historie.

V době, kdy už nemusí soustavně řešit skopičiny mocných, může už zase dělat normální novinařinu, věnovat se sociálním médiím a v první řadě informovat. Však jsme si do záhlaví, bez jakéhokoli laciného přehánění a účelového přifukování, jichž nemáme zapotřebí, napsali, že každý den přinášíme nejvíce online informací z Liberce a Libereckého kraje.

Ostatně, jak to děláme na netu už 6. rokem a předtím jsme tak dvacet let činili v regionálním televizním vysílání.

Hezký víkend. Mám-li věřit meteorologům, máte i v Česku docela slušné léto.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář