Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pravděpodobnost, že by se tragédie ještědské lanovky opakovala, je mizivá. Jak říká klasik – limitně se blíží nule

06. 11. 2021 | 5:00

Z letité novinářské praxe vím, že když někdo chce, aby se cosi dostalo do médií, musí jim dát podklady nebo alespoň echo sám. Žádné záhadné úniky, žádné šmírování a následná krádež dokumentů se zpravidla nekonají. Zvlášť v politice, kde téměř každý drží pod krkem každého a skoro všichni vzájemně na sebe něco vědí. Toto vousaté pravidlo platí i pro rýsující se politickou aféru – avizovaný a z mnoha stran mocně přiživovaný rozkol mezi Starosty a Piráty.

lanovkaPádHavlíček
Pád ještědské lanovky, to je nejhorší událost nikoliv končícího týdne, ale celého roku. Foto: twitter Správa železnic

A protože se v „uniklé“ pirátské analýze, která se jako z udělání v médiích objevila v době rozdělování postů v budoucí vládě, hovoří i o hejtmanovi Libereckého kraje, je to téma a i pro tuto rubriku. Jakkoliv se snažím celostátní témata z nedostatku relevantních původních informací příliš  nekomentovat. Nemám ve zvyku přispívat do hojného obsahu Agentury Jedna paní povídala. To přenechávám těm, co si na novináře, politilogy či politické analytiky jen hrají.

Hejtman nemá zapotřebí, abych mu dělala advokáta, mediálně je zdatný dost. Však ho i kvůli tomu jeho političtí oponenti bytostně nesnášejí, jak dávají nepokrytě najevo i v té nejnemožnější situaci. Ač neozdoben zářivými akademickými tituly z prestižních škol zepředu i zezadu, soustavně ty věčné čekatele na jakýkoliv politický post strká do kapsy. Co se politické práce týče. Troje vyhrané krajské volby a sílící pozice v celorepublikovém STANu je toho důkazem. A to ještě nebyl nominován na ministra! Z toho by se jeho závistiví oponenti přeskočili.

Martin Půta (SLK) v očích změnařské party, jedno jak si aktuálně říká, doživotně zhřešil tím, že její exponenty vyhodil od vesel v krajské vládě ve svém prvním volebním cyklu (2012 - 2016). „Chlápek z venkova, starosta malého města“ (jak ho dodnes vidí jeho nikam se neposouvající kritici, maloměšťácky nafoukaní Liberečáci i liberecké náplavy s nulovým politickým úspěchem), totiž rychle prohlédl, co je tahle politická sestava „za pakáž“. Pardon za hrubší výraz, ale je všeříkající. Proto se těch nejneschopnějších změnařů zbavil, resp. připravil je o "práci snů", kdy pravidelná gáže přijde za nic. Čímž si vyrobil doživotní politické nepřátele.

Dnes už nikdo neřeší, proč tak učinil. Proto stojí za připomenutí, že například jeho tehdejší statutární náměstkyně byla k práci na Kraji téměř nepoužitelná, protože víc než po kanceláři lítala po horách. Ve sportu je pořád dobrá, musela přece trénovat... Nebudu opakovat všechny historky, které se tehdy vyprávěly, kdo chce, ví. Stejně tak Půta věděl, že takto to dál nepůjde a konal. Risk se vyplatil, v krajských volbách následně, navzdory propagandistické náloži od ukřivděné Změny, vyhrál ještě dvakrát, zatímco ZPL zmizela v krajském měřítku v propadlišti dějin. Ukřivděnost, ale i závist je tudíž dvojnásobná.

Takže, když se v oné pirátské analýze, proč ze společné kandidátky voliči vykroužkovali Starosty a Piráti získali jen celkem čtyři křesla v parlamentu, objevilo tvrzení, že hejtman Půta vyzýval v Libereckém kraji k preferování kandidátů Starostů, změnaři okamžitě naskočili. Měli další důvod, proč Půtu veřejně nakopnout. Což je ale jen první část motivace.

Tou druhou je fakt, že se Zelení, v něž se změnaři aktuálně proměnili (značka ZPL nebo Změna pro cokoliv už netáhne, zprofanovala se, přežila) v místních podmínkách soustavně lísají v Pirátům, protože se po jejich zádech chtějí vrátit zpátky na výsluní. Navíc je mezi krajskými exponenty ČPS několik figur, které si se Změnou mocně zadaly. Proto ta (dosud nijak zvlášť neopětovaná) láska...

Víme, že Piráti nejsou samí Bartoši, féroví chlapi s tahem na branku a smyslem pro politický realismus. Víme, že mezi nimi najdeme i spoustu mydličů schodů, kteří moc nechtějí, aby se ČPS stala součástí vládní dvoukoaliční sestavy pěti suverénních politických stran. Líbí se jim role kafralů a hledačů neobvyklých řešení hraničících s bezpracným populismem.

I proto se na sílící propagandistickou akci Změny proti Půtovi a nevyžádaně (s nádechem polibku smrti) konanou "ve prospěch" Pirátů musíme dívat jen jako na další pokus rozklížit koaliční spolupráci, jež se, mimochodem, zdá býti "pilotně" funkční už na krajské úrovni.

A k tomu kroužkování? STAN má jednu anomálii, že se jeho krajský partner v LK jmenuje Starostové pro Liberecký kraj. Jde o nejúspěšnější „buňku“ s vlastním IČO, která už třikrát vyhrála krajské volby a velmi boduje i na komunální úrovni. Proto nikdo netlačí, aby se SLK integrovali do strukur STAN (celorepublikové hnutí Starostů a Nezávislých). Pro laika to je trochu nepřehledné, ale podstatné jsou výsledky. A ty jsou přehledné úplně.

No, a právě SLK už roky vydávají svoje noviny. Pokud mi paměť sahá, jedná se o „stranický tiskový orgán“ SLK, jak se stále  nehezky říká partajním plátkům. Pamatuji například, že před komunálními volbami v Liberci tyto noviny pomohly SLK „o parník“ uspět i v krajském městě. Byť se to nabízelo, neútočilo se v nich na předchozí hrůzostrašnou radniční reprezentaci (Změna + exANO), ale noviny SLK přišly s pozitivní vizí, kam chtějí Liberec posunout.

Tehdy, v době, kdy Změna v kombinaci s bývalými členy ANO tropila na radnici jednu hloupost za druhou, to vyznělo jako zjevení a voliči to ocenili. Už měli dost hádek a eskapád, jimiž tehdejší koaliční partneři pravidelně zásobovali veřejnost a ztrapňovali se jimi v přímých přenosech.

A právě tyto noviny, které jsou zřejmě datem založení starší než STAN, ČPS a pochopitelně i koalice obou subjektů, by měly zveřejňovat něco jiného než témata týkající se SLK?

(Pozn. aut.: Tuším, že předvolební číslo společnou kandidátku otisklo, jednotlivé články se ale logicky věnovaly tématům spojeným se SLK.)

To mohou myslet vážně jen slaboduší, politickým marketinkem nepolíbení. Proto nechápu, proč na tuto dutou konstrukci pirátská analýza vůbec naskočila. Že ji někdo sestrojil a jiný následně, z nedostatku vlastní invence, zopakoval v celostátním médiu, na věci nic nemění.

A mimochodem: PirSTAN měli v kraji viditelnou kampaň hodnou zaznamenání i v jiných než partajních médiích a sociálních sítích. A to díky velorexu. Nevím jistě, kdo řídil a kdo se vezl, ale šance na zvolení měli oba kandidáti - kluci z hadráku -  stejné. Oba byli poslanci parlamentu už v minulém období. Asi nebude chyba SLK, že pirátského poslance přeskočila trojka ze společné kandidátky, kde se Starosta – Pirát střídali velmi spořádaně.

Já osobně doufám, že Piráti do společného vládního projektu pěti demokratických stran „vidle nehodí“, protože je to jediná šance, jak se se silným mandátem vyhrabat z šíleného, krystalického babišismu – zemanismu, papalášismu, jenž se nebezpečně zabydlel v české kotlině. Je fajn, že početně se koaliční vláda obejde i bez nich, ale byla by to především špatná vizitka pirátské strany. Přece ji nerozloží jeden volební neúspěch, pár nenaplněných ambicí a šik křiklounů, na které nezbyde pěkné místo v administrativě či exekutivě? Bylo by to každopádně velké zklamání z nadějné politické síly pro budoucnost.

Konec politického hlášení. Jdeme dál:

V Liberci a v kraji dělám v médiích na nejrůznějších pozicích už přes tři desítky let. Po celou dobu se říká: Ten otvírák (hlavní článek vydání novin, úvodní zpráva ve vysílací relaci) se vymění (stopne se rotačka nebo se přeruší vysílání) jen pokud vyletí radnice do povětří, nebo spadne lanovka na Ještěd. Tak to první se ještě naštěstí nestalo, to druhé bohužel ano.

Byl poslední říjnový den, pár hodin před plánovanou odstávkou ještědské lanovky, když se Libercem rozhoukaly sirény. Zanedlouho bylo jasné, proč. Jedna z kabin ještědské lanovky se cestou dolů u jediného pilíře zřítila, druhá, jedoucí nahoru naštěstí ne, ale vysokou rychlostí se vrátila k dolní stanici, kde stihla zastavit. Na palubě bylo 14 lidí a pes, všichni vyvázli se šokem, byli dopraveni na pevnou zem tak, jak to záchranáři pravidelně nacvičují.

Druhá kabina byla naštěstí bez cestující veřejnosti, průvodčí v ní jel v krásném slunečném počasí z kopce dolů sám. Ve zdemolovaném voze, který spadl z třiceti metrů, bohužel zemřel. Myslím, že nejsem sama, koho dodnes jímá hrůza z toho, že by všechno bylo obráceně. Že by kvůli skrytému defektu na laně spadla ta druhá kabina plná lidí...

Jako člověka, který jel lanovkou na Ještěd snad tisíckrát a dolů občas také (nádherný, přibližující se výhled na město nikdy neomrzí), mě tragédie nesmírně zasáhla, protože mám pocit, že už nic nebude jako dřív. Snad to přejde, protože pravděpodobnost, že by se tragédie opakovala ještě za mého života, je mizivá. Jak říká klasik – limitně se blíží nule. Tak jo... Na Kaprun jsem taky opakovaně vyjela, i když vím, co se tam kdysi stalo.

Zveřejním tu oficiální stanovisko Českých drah, provozovatele ještědské lanovky. Tuším, že jej dosud nikdo nepublikoval: "Lanová dráha na Ještěd má předepsaný systém prohlídek, kontrol a revizí, které jsou pravidelně prováděny a vedou se o nich zápisy a protokoly. Denně se provádí vizuální prohlídka zařízení s vyzkoušením bezpečnostních prvků a každé pondělí pravidelná údržba zaměřená na odstranění případných závad, mazání zařízení a další drobné opravy. Každých 14 dní pak projde lanovka větší prohlídkou a jednou měsíčně tzv. komplexní kontrolou s protokolárními zápisy. Velké revize se provádějí na lanové dráze dvakrát do roka, vždy na jaře a na podzim mezi letní a zimní sezónou. Lana mají předepsanou defektoskopickou kontrolu, která se provádí u nosného lana každé tři roky a u menších lan, tažného a přítažného, každé dva roky. Poslední defektoskopická kontrola tažného lana proběhla v listopadu 2020. Další defektoskopickou zkoušku znalec doporučil provést do listopadu 2022. Zdroj: www.cd.cz

Skončím radostně: Po dvou letech pauzy způsobené protipandemickými opatřeními by se měl ve dnech 28. až 31. července 2022 uskutečnit v Liberci v areálu Vesec Festival Benátská! s Impulsem. Jeho program bude příští rok sázet na hvězdy tuzemské hudby a zároveň oslaví jubilea legend československé rockové muziky. Šedesát let od svého vzniku příští rok oslaví Olympic, jeho frontman Petr Janda bude mít osmdesátiny, metalový Arakain i Paľo Habera se skupinou Team budou mít 40 let od zahájení své činnosti. Festival vzhledem k riziku s případnými pandemickými problémy nepočítá s účastí zahraničních hvězd. Společná festivalová oslava šedesátin Olympiku a čtyřicetin metalové kapely Arakain se uskuteční první festivalový den.

Tak se pojďme těšit. Jednou přece už musí být líp...

Alena Roubalová