Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Předvolební návštěva v Liberci a Jablonci nad Nisou Andreji Babišovi nepomohla, podporu tam nezískal ani napodruhé

28. 01. 2023 | 20:35

AKTUALIZOVÁNO: Předvolební návštěva v Liberci a Jablonci nad Nisou, kam prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) zavítal v pátek 20. ledna, mu k získání hlasů příliš nepomohla. V obou statutárních městech zvítězil s výrazným náskokem jeho protikandidát Petr Pavel. V Liberci pro něj ve druhém kole hlasovalo 63,42 procenta voličů, v Jablonci 60,73 procenta.

babisjablonec1
Z předvolebního výjezdu do Jablonce nad Nisou, foto Artur Irma

Podle údajů z www.volby.cz zvítězil Pavel v kraji ve všech okresních městech s výjimkou České Lípy, tam oba kandidáty dělilo 34 hlasů.

O tom, že nejsou obyvatelé Liberce a Jablonce Babišovi příliš nakloněni, svědčila i vysoká účast jeho odpůrců při návštěvě obou měst v minulém týdnu. Návštěvu provázely potyčky a strkanice, policie ale zasahovat nemusela. Výrazně hlasitější byli Babišovi odpůrci, kteří pískali a hlasitě skandovali "Babiše nechceme", "Vrať se domů" nebo "Už ti jede tramvaj". Dokonce mu v Jablonci zablokovali přístup na náměstí a prezidentskému kandidátovi tak nezbylo, než aby obklopen pískajícím davem prošel několika bočními ulicemi a pak z města odjel.

Ve stotisícovém Liberci, který je spojen s 31. plukem radiační chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče, zvítězil Pavel už v prvním kole, kdy mu hlas dalo 20.822 lidí, což bylo 40,06 procenta voličů. Ve druhém kole už pro něj hlasovalo 33.918 lidí, což bylo 63,42 procenta voličů. Babiš neuspěl ani v Rovensku pod Troskami, kde sídlí společnost Lipra Pork ze skupiny Agrofert, která se specializuje na chov a zpracování vepřového dobytka. I tam zvítězil Pavel, když dostal 64,5 procenta hlasů.

Pavel zvítězil v Libereckém kraji i ve všech okresech s výjimkou Českolipska, kde bodoval Babiš s podporou 51,32 procenta voličů. Pavel zvítězil v kraji ve 156 městech a obcích, Babiš v 58 zejména na Českolipsku a Frýdlantsku, naopak na Semilsku nezaznamenal jediné vítězství. Nerozhodně skončilo druhé kolo v Mařenicích na Českolipsku, kde pro každého z prezidentských kandidátů hlasovalo 115 lidí. Největší podporu měl Pavel v Bedřichově, kde mu hlas dalo 89,52 procenta voličů, Babiš v obci Kozly na Českolipsku, kde ho volilo 73,86 procenta voličů.

Celkově zvítězil v Libereckém kraji ve druhém kole prezidentských voleb Pavel, kterému dalo hlas 58,81 procenta voličů. Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Babiš dostal 41,19 procenta hlasů. Zájem o volby byl ve druhém kole vyšší než v prvním, k urnám přišlo 69,33 procenta voličů.

čtk