Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přesně před rokem se na radnici přepřáhlo. Co si vláda napsala do programového prohlášení a jak po 365 dnech koná?

20. 11. 2019 | 7:50

Přesně před rokem se vlády nad Libercem ujala koalice Starostů pro Liberecký kraj, Hnutí ANO 2011 a Občanské demokratické strany. V novinářské hantýrce se tomu říká přepřažení. K moci se po komunálních volbách dostaly strany, jež byly čtyři roky před tím v opozici. Specifická je role Hnutí ANO, které v minulé radniční vládě figurovalo, ale v sestavě, která byla později z Babišova hnutí vyobcována, takže se pro přehlednost označuje jako exANO.

primator15 (1)
Foto: Mad

Přehled primátorů (dříve předsedů MěNV) Liberce od r. 1990:

František Příhoda (předseda MěNV), 1986-1990

Jaroslav Moulis (předseda MěNV),1990

Jiří Drda (OF, poté ODS), 1990-1998

Jiří Ježek (ODS), 1998-1999

Jiří Kittner (ODS), 1999-2010

Jan Korytář (sdružení Změna pro Liberec; Strana zelených), X/2010-IV/2011

Martina Rosenbergová (ČSSD), 2011-2014

Tibor Batthyány (ANO; od 2018 hnutí Pro 2016), 2014-2018

Jaroslav Zámečník (SLK), od 2018 (vizitka ZDE)

Foto: Artur IrmaExANO v čele s dnes už bývalým primátorem Tiborem Batthyánym vládlo spolu se Změnou pro Liberec, jejíž lídr Jan Korytář byl ekonomickým a dotačním statutárním náměstkem. Koalice se v průběhu volebního období rozštěpila a každá ze stran si jela po vlastní koleji. Dělala si jen vlastní politiku, tedy to, co jí vyhovovalo. Štípla se i Změna, z níž se vyčlenil LOL reprezentovaný do té doby ikonami Změny Zuzanou Kocumovou a Jaromírem Baxou.

Změnu opustil i náměstek primátora pro školství a kulturu Ivan Langr, který přestoupil k tehdy opozičním SLK, ve funkci ale zůstal. Rozklížená koalice neměla sílu kohokoliv odvolat a tak všichni ve vedení města zůstali a pouze přežívali od výplaty k výplatě.

Během takového vládnutí, jež vešlo do dějin města pod označením ZPLANO, se Liberec nijak zvlášť nerozvíjel a navzdory ekonomickému růstu ve státě pouze přežíval. Vžitá zkratka ostatně vyjadřuje vše, co se odehrávalo. Změna si do své režie vzala jen několik líbivých projektů, kterými chtěla veřejnosti dokázat, že umí věci dotahovat do konce. Například šlo o ve finále zcela zpackanou modernizaci Lesního koupaliště. ExANO se vyčerpávalo věčnými souboji s ne/koaličním partnerem a mělo energii už jen na to, aby dohlédlo, aby Změna napáchala co nejméně nevratných škod.

Komunální volby konané začátkem října 2018 byly vysvobozením pro všechny a vzešlo z nich zastupitelstvo v novém složení. Uspěli Starostové a ANO, Změna zcela propadla.

Krajský Liberec, páté největší město v republice, se nové vlády dočkal, po komplikovaném povolebním vyjednávání, až 20. listopadu 2018. Dostalo nového primátora a novou radu města. Zvolilo je ustavující zastupitelstvo. Orgány vzešlé z dohody politických hnutí a stran na základě výsledků říjnových komunálních voleb se řízení města ujaly okamžitě. Po čtyřech letech vlády rozpuštěného ANO a rozhádané ZPL se řízení stotisícového města chopila koalice s 31 mandáty v devětatřicetičlenném zastupitelstvu. Opozice složená ze Změny a LOL má k dispozici pouhých osm křesel. Nová éra konečně odstartovala.

Ustavující zasedání začalo v úterý 20.11. 2018 úderem 15. hodiny slibem 37 nových zastupitelů, dva z ANO chyběli. Krátce po 16.20 byl Jaroslav Zámečník zvolen v pořadí osmým porevolučním primátorem Města Liberce. Dostal 28 hlasů z 37 odevzdaných, jeden hlas byl neplatný, neboť jeden z hlasujících zastupitelů nedokázal umístit číslici u jména do povinného kroužku.

Foto: Mad

Dnes je nová radniční vláda ve funkci přesně rok. Co už zvládla za 365 dní? Co se během roku přihodilo?

Foto: MadZásadní změna nastala až na sklonku prvního roku vládnutí v rovině personální. Statutárním náměstkem primátora už není Jiří Němeček z ANO. Sám od sebe a dost nečekaně rezignoval na říjnovém jednání zastupitelů, když se dohrával první větší nesoulad v koalici týkající se skokanských můstků na Ještědu. Jeho nástupcem se stal ekonomický náměstek primátora Zbyněk Karban (za ANO) a na listopadovém zastupitelstvu se mají schvalovat změny, které Němečkův odchod způsobil. ANO musí do rady dodat člověka a podle jeho zaměření se možná zpřeházejí jednotlivým náměstkům a radním gesce, budou-li s tím koaliční partneři souhlasit. Nebude to ale žádný velký třesk, vše je v režii ANO, která musí najít za Němečka odpovídající náhradu. ANO ale tradičně navenek mlčí a uvnitř se odehrávají hry jednotlivých frakcí i solitérů.

Strany nynější liberecké radniční koalice - SLK, ANO a ODS, podepsaly ve čtvrtek 15. listopadu 2018 Programové prohlášení pro období 2018 – 2022. Vymezuje základní programový rámec pro činnost Rady statutárního města Liberec v tomto volebním období. Dokument ZDE. Posuďte sami, jak si současná vláda vede a jak se jí daří naplňovat svůj vlastní stěžejní dokument.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář