Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Při šesti uvolněných náměstcích a při tělesné konstituci některých činovníků musí být za předsednickým stolem poněkud těsno

22. 10. 2022 | 5:00

Nechutný koktejl z kyselých hroznů namíchala liberecká radniční opozice značky LOL, na niž nezbylo místo v radniční koalici pro volební cyklus 2022 - 2026, již lze bez nadsázky označit za národní frontu nové generace. Sedí v ní sedm stran a hnutí, jež se před necelým měsícem o přízeň voličů v komunálních volbách ucházely na čtyřech kandidátních listinách.

Nově zvolení uvolnění náměstci primátora Liberce; zleva Petr Židek, Ivan Langr, Jiří Janďourek, primátor Jaroslav Zámečník, Šárka Prachařová, Adam Lenert a Jiří Šolc. Foto FB Liberec.cz
Foto týdne: Nově zvolení uvolnění náměstci primátora Liberce; zleva Petr Židek, Ivan Langr, Jiří Janďourek, primátor Jaroslav Zámečník, Šárka Prachařová, Adam Lenert a Jiří Šolc. Foto FB Liberec.cz

Do radniční národní fronty, model 2022, se nevešli jen političtí exoti, v případě Liberce politicko-aktivistický LOL a Okamurův politickobyznysový projekt SPD. Na komunálně-politické kamarádění s SPD čas ještě neuzrál, témuž s LOL už čas vypršel.

Všichni tuší, co jsou ti léty v zastupitelstvu kovaní "správňáci" zač. Sice vzdělaní (lol), zato téměř s nulovou sociální inteligencí. A potřebou se soustavně nad někoho vyvyšovat. Jsou sami se sebou tak spokojení, že se stali karikaturou sebe sama. Trapnou karikaturou.

Sledujeme přehlídku sobců, kteří svět poměřují výhradně podle sebe a neváhají nakopnout každého, kdo se jejich měřítkům vymyká nebo nemá tendenci jich vůbec dosáhnout. Příklad? Jedna z nových LOL zastupitelek se na twitteru divila, proč více lidí nepřijelo na ustavující zastupitelstvo na kole, když ona ano. Mohu reagovat pouze za sebe: Protože se není kde osprchovat a sedět několik hodin na schůzi v propoceném oblečku není nic moc. Alespoň pro okolí. Ne každému to "správňáctví" prezentované zpoceným životním stylem voní... A ustavující zastupitelstvo je nadto docela slavnostní příležitost, kde to více sluší lidem v "kvádru" než v upoceném dresíku.

Nebo když další opoziční zastupitel div veřejně nevyzkoušel jednoho z budoucích náměstků z angličtiny, protože usoudil, že absence titulů před a za jménem nezaručuje dostatečnou znalost jazyka. Nebo když další z opoziční party přidrzle veřejně vyzýval starostu jediné městské čtvrti, který i nadále zůstal libereckým radním, aby svým Vratislavicím "sebral" miliony z rozpočtového určení daní a věnoval je Liberci. Má totiž už delší dobu neomalený pocit, že Vratislavice nebezpečně tyjí ze sousedství s krajským městem a vůbec nedbá, že jsou jeho nedílnou součástí.

Atd., atd.

Každopádně máme novou radniční vládu. Od úterý, kdy se konalo ustavující zastupitelstvo. Nechci zbytečně rýpat, ale pochopila jsem, proč je rada jedenáctičlenná, ale dva náměstci primátora a dva radní zůstali neuvolnění, tedy za menší peníze, bez sekretariátu a navíc i bez privilegia předsedat na stupínku v čele zasedačky číslo 11. Oni by se tam totiž nevešli. Už při počtu uvolněných náměstků 6 + primátor, a při tělesné konstituci některých činovníků, musí být za předsednickým stolem poněkud těsno. A druhá řada se tam nevejde. I tajemník, který dosud sedával na  „umpire“, nově zahřívá židli mimo "vyvýšenou stolici" (tak zní překlad slova umpire).

Na nové koalici je asi dobře, že může bez otálení navázat tam, kde její předchůdkyně skončila, rozkoukávat se musí jen zlomek nových radních. Všichni tuší, s čím bude zdržovat a na čem zbytečně bazírovat aktivistická opozice, a mohou se na to předem připravit. Proto je reálná naděje, že se kupředu pohnou největší pomníky po minulé vládě a zbyde čas i na něco nového. Záměrů a obrázků má Liberec v zásobníku dost a díky turbulentní době, jíž žijeme, přibývají i nové výzvy s termínem řešení "nejlépe ihned".

Osobně mě dost zajímá, jak se rozpohybuje agenda související s dostupným družstevním a městským bydlením, a hlavně jak bude fungovat nějaká nová agentura tento předvolební evergreen  zastřešující. Zatím máme v Liberci jednu výraznou zkušenost s družstevním bydlením realizovaným před více než čtvrt stoletím s přispěním města a státu, a dopadlo to jen tak tak. Kauze družstevních bytů byla vyčleněna celá uplynulá čtyřletka a pořád ještě není úplně hotovo. Tuším, že ještě nikdo neschválil, že se nebude platit daň z převodu, byť to bylo veřejně přislíbeno.

Shodou okolností, i bez požehnání radnice, se v tomto týdnu pod Ještědem rozjel privátní projekt družstevního bydlení. Stavbu nových bytů v Liberci a Františkově zahájila pravnučka zakladatele čtvrti - hraběte Franze Clam-Gallase. Zahrada Gallas je projektem společností Coop Development, Ungelt Partners, libereckého Stavebního bytového družstva Sever a Stavebního bytového družstva Praha. Na místě bývalé textilní továrny partneři projektu hodlají postavit přes 300 bytů. Prvních 96 družstevních bytů bude hotovo koncem roku 2024, dalších 77 o rok později.

Družstevní model se osvědčil, klienty láká, že v případě vstupu do bytového družstva nejsou dlužníky, nositelem úvěru je družstvo. Většímu zájmu o družstevní výstavbu nahrává i zhoršení dostupnosti hypoték, družstevní byty jsou navíc dostupné i pro starší lidi, kteří by hypotéku kvůli věku nedostali. To všechno funguje už dnes...

Když k tomu přičtu ohlášené developerské projekty v různé fázi rozpracovanosti, které se rýsují vně i kolem Liberce, mám pocit, že už brzy budeme ve městě byty přehazovat vidlemi.

Trochu mám obavu, jak se páni náměstci porovnají se správou majetku krajského města, když na to jsou hned tři. Ale protože jsou na stejné rovině, budou muset třecí plochy ohladit hned v zárodku, což věci a zejména posunu vpřed může jedině prospět. Například Uran i bazén doslova touží po jediném, rozhodném "pánovi", který dokáže oželet politické tanečky a říci jasné slovo, na které vzápětí naváže promyšlená a reálná, ne teoretická, záchranná mise.

A končíme v Podkrkonoší. Nějak si nevzpomínám, že bych podobnou situaci za více než třicet let, co sledují krajskou politickou scénu, zažila:  V Jilemnici na Semilsku se musí volba starosty za tři týdny opakovat. Na ustavujícím zastupitelstvu ani jeden ze dvou kandidátů neuspěl. Ve funkcích tak dál ze zákona zůstávají členové rady města zvolení pro volební období 2018 až 2022. Podle dostupných informací jde zatím o jediné z 39 měst v Libereckém kraji, kde byla volba starosty na ustavujícím zastupitelstvu neúspěšná.

Tak hezký víkend. Stromy hrajou všemi barvami a když se do toho opře podzimní slunce... nic krásnějšího venku neuvidíte.

Alena Roubalová