Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Příběh koronavirový: Objednal, zaplatil, rozvezl. Je nutné jednat a jen o tom dlouze nemluvit, ověřil si Petr Beitl

26. 03. 2020 | 7:02

Tento příběh jsem, jako celou řadu jiných v nové době e-novinářské, našla na facebooku. Bývalého jabloneckého primátora Petra Beitla nedávno zachytila kamera veřejnoprávní televize, jak jako dobrovolník rozváží po Jablonci nákupy starším lidem. "Malá pomoc, taky pomoc," říkal. Beitl je poslancem ODS a k dobrovolnické práci si přibral ještě jeden  "melouch". Popsal ho FB profil ODS Jabonec:

beitl
Toto není reklamně-píárová fotka, to je momentka z nočního rozvozu ochranných pomůcek, které poslanec ODS na své náklady nechal dovézt do ČR. Bez kamer a fotografů. Foto z FB ODS JN

"Rozhodl se jednat a na základě dostupných informací a vlastních kontaktů objednal respirátory třídy FFP2 v hodnotě 400 tisíc korun. Dodávka přišla do ČR za necelých 7 dní od objednávky a zaslání peněz čínskému dodavateli.

Dodávka respirátorů do ČR zdaleka není tak složitá a zdlouhavá, jak se nám snaží namluvit vrcholní představitelé naší země. Jde to i bez prezidentské pomoci a dalších jednání na vládní úrovni. Navzdory rétorice pana premiéra a jeho snahám ovládnout celou situaci pro sebe a svoje zviditelnění. Poslanec ODS Petr Beitl zajistil z vlastních zdrojů během sedmi dnů dodávku čtyř tisíc respirátorů, které chce v následujících dnech rozdělit lidem v první linii.

„Vzhledem k tomu, že transakce obchodů s Čínou obsahuje určitou míru rizika, bylo mým cílem najít a ověřit dodavatelskou cestu,“ vysvětluje Petr Beitl. „Mým motivem samozřejmě je a bylo pomoci těm, kteří to potřebují a jsou v první linii – zdravotníkům, sociálním pracovníkům, pracovníkům prodejen a služeb. Tím druhotným cílem je dokázat, že to jde rychleji, než nám vláda ukazuje. Je ale nutné jednat a nemluvit o tom. Reagovat v řádu hodin a ne dnů nebo dokonce týdnů, jak jsme byli svědky,“ dodává Beitl.

První dodávka 4000 ks respirátorů dorazila na pražské letiště v pondělí večer. Během středy a čtvrtka byla díky aktivitě poslance ODS zavezena zdravotnická zařízení, městské úřady, pečovatelské služby v Libereckém kraji.

„Uvědomuji si, že v tomto množství nenabízím záchranu a spasení, ale zároveň se domnívám, že pokud se dostanou roušky a respirátory na správná místa, znamená to v současné situaci, kdy si lidé šijí roušky doma a po kusech je nabízejí na nemocniční oddělení atd., velkou pomoc,“ říká Petr Beitl.!

Respirátory pro svou obec si převzal i Vít Vomáčka, starosta Kravař na Českolipsku. „Oceňuji kroky pana Beitla. Líbí se mi, když se moc nemluví a v tichosti se dělají kroky prospěšné pro lidi. Situaci se snažíme všichni operativně řešit bez humbuku okolo. Já ve své obci a pan poslanec v regionu. Jsem rád, že to funguje a můžeme pomoct,“ konstatuje Vít Vomáčka.

Dan Ramzer, starosta Frýdlantu: "Přátelé, v noci jsem převzal první respirátory pro Frýdlant. Poté chvilka spánku a od časného rána je již distribuujeme. Moc děkuji Petr Beitl za zajištění přímé dodávky. Spolu to zvládneme!"

A když jsme u těch exprimátorských aktivit, je slušné zmínit i nynější dobročinnou aktivitu bývalého primátora Liberce Jiřího Kittera. I o něm jsem našla na facebooku zmínku, že se zapojil. Sám to ale nikam nepsal. Na svých profilech ho chválí organizátorky šití roušek, jimž do improvizované dílny pravidelně vozí hotové obědy. Nakoupí, uvaří, doveze. Jeho kuchařský um je všeobecně známý, protože jediným, čím se občas pochlubí na svém soukromém FB profilu je to, co vzniklo v jeho kuchyni.

Alena Roubalová, zdroj: FB