Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Primátor Zámečník nechce mít se spolkem, který hlásá, že se dá znásilnění ubránit "pepřákem", nic společného

13. 04. 2022 | 20:16

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník se rozhodl zrušit dosavadní záštitu a do budoucna i jakoukoliv podporu spolku Hnutí pro život ČR z důvodu nesouhlasu s některými jejich výroky na sociálních sítích a v médiích. Zámečník o tom informoval na pravidelné tiskové konferenci liberecké radnice.
 

k„Hnutí pro život ČR jsem jako primátor udělil před více než 2 lety záštitu pro jeden konkrétní projekt s názvem ´Nesoudíme. Pomáháme´, který spolek propagoval do veřejného prostoru prostřednictvím kampaně v médiích, ale také za přispění mnoha veřejně známých osobností.

Se záštitou jsem tehdy souhlasil, protože tento konkrétní projekt vhodně doplnil široké spektrum pomoci, které město Liberec nabízí v rámci rodinné politiky. Chtěl jsem tak přispět k šíření informací o bezplatné pomoci ženám v nouzi. Neznamená to ale, že bych souhlasil s některými aktivitami spolku, které v posledních dnech registruji hlavně v médiích a na sociálních sítích. Naopak. Po detailnější analýze postojů některých zástupců tohoto hnutí – zejména paní Rybové, jsem se rozhodl, že tomuto spolku jakoukoliv další záštitu či veřejnou podporu už neposkytnu.

Za vyloženě neetické a ´za hranou´ považuji především některé z komentářů, které se za uplynulý týden objevily na profilech sociálních sítích Hnutí pro Život ČR v souvislosti s pomocí Ukrajině, a to konkrétně ve vztahu k ženám a dívkám, které znásilnili ruští vojáci. Podobná prohlášení od zástupců tohoto spolku jsou pro mě nepřijatelná a nehodlám je akceptovat.

Proto předsedu Hnutí pro život ČR v nejbližších dnech v osobním dopise mimo jiné vyzvu, aby spolek Hnutí pro život ČR přestal používat záštitu, se kterou jsem v minulosti souhlasil,“ oznamuje primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

LB/Jana Kodymová

Poznámka redakce pro kontext: Ti, kteří nesledují sociální sítě, nemusí vědět, proč se vše výše popsané děje. Zmíněný spolek, jehož název se štítím napsat, se na netu nechal slyšet, že je zásadně proti tomu, aby znásilněné ukrajinské ženy a dívky dostávaly postkoitální antikoncepci, která částečně dokáže eliminovat hrůzy páchané ruskými vojáky na nevinných ženách.

V normálních časech je postkoitální antikoncepce druh hormonální antikoncepce, která je určena především jako „první pomoc“ po nechráněném pohlavním styku nebo po selhání jiné antikoncepční metody.

Spolek rozvinul teorii, že každá žena, pokud chce, se dokáže ubránit znásilnění například pepřovým sprejem nebo houkačkou, které mají násilníka zaplašit. To je ale velmi tragikomické, protože proti "vypatlanému bezmozkovi" mířícímu kalašnikovem na bezbrannou oběť, jsou všechny obranné pomůcky jen směšnou hračkou. A v rozbombardovaném městě, kde chybějí základní potraviny, léky i pitná voda, se pepřák nebo houkačka bezpochyby seženou jen těžko. Postkoitání antikoncepce se do postižených oblastí dostává s humanitární pomocí.

uba