Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prioritou Starostů v Liberci pro nové volební období je obnova lanovky na Ještěd

06. 06. 2022 | 18:39

Obnova lanovky na Ještěd, modernizace liberecké nemocnice a rekonstrukce bazénu, to jsou hlavní priority hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro nové volební období v Liberci. U příležitosti zahájení předvolební kampaně to dnes novinářům řekl lídr kandidátky a liberecký primátor Jaroslav Zámečník. V krajském městě se Starostové do komunálních voleb spojili s TOP 09 a KDU-ČSL stejně jako před čtyřmi lety.

ještědVRcholLidi
Lanovka na Ještěd vrátí na vrchol nad Libercem život a davy... Archivní foto

Strany se rozhodly pokračovat v modelu, který uspěl při volbách v roce 2018. Pro koalici tehdy hlasovalo 32,1 procenta voličů, v zastupitelstvu díky tomu společná kandidátka získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO, pro které hlasovalo 21,36 procenta a má 11 zastupitelů. Třetí byla Změna pro Liberec a má šest zastupitelů, za ní skončila ODS, která získala čtyři mandáty a do zastupitelstva se dostalo ještě uskupení Liberec otevřený lidem - LOL! a má dva zastupitele.

Na koalici se po volbách kandidátka v čele se Starosty pro Liberecký kraj dohodla s ANO a ODS, dohromady mají silnou většinu 31 hlasů. "Celé ty čtyři roky proběhly v klidu, nemuseli jsme zatěžovat veřejnost nějakými spory," řekl Zámečník a připustil, že si dokáže představit pokračování takové koalice i v příštím volebním období. Naopak odmítl spolupráci se všemi nedemokratickými stranami, jako jsou třeba komunisté, kteří se ale v minulých volbách do libereckého zastupitelstva nedostali.

V minulém volebním programu před čtyřmi lety měla koalice 181 volebních bodů, zhruba dvě třetiny z nich se podle Zámečníka podařilo splnit nebo alespoň nastartovat. "Řada těch bodů byla i s výhledem až do roku 2030, ne všechno se dalo stihnout, své udělala i koronavirová pandemie a teď válka na Ukrajině," řekl Zámečník. Například nové centrum urgentní medicíny v liberecké nemocnici se ještě stavět nezačalo, stejně jako se teprve připravuje projekt nákladné rekonstrukce městského bazénu.

Oba projekty jsou tak úkolem i pro další volební období, k prioritám přibyla také obnova lanovky na Ještěd. V novém volebním období by se ale koalice chtěla ve větší míře zaměřit i na revitalizaci sídlišť ve městě, v nichž žije 40 procent obyvatel, obnovit chce okolí vodních ploch, jako je přehrada Harcov, Vesecký rybník, ale také okolí Lužické Nisy v centru města. K prioritám patří podpora výstavby až 5000 bytů, z nichž část by financovalo i město. Pokračovat by měl projekt participativního rozpočtu, do něhož chce koalice dát v příštích čtyřech let až 50 milionů korun.

čtk