Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pro image kraje je dobré, když se svět o umu lidí zde tvořících kdysi i dnes dozví. Dva zápisy na dva prestižní seznamy, to je unikát

09. 12. 2023 | 5:00

6. prosinec 2023 by se měl zapsat do dějin kraje i dvou jeho největších měst tím lehce zprofanovaným zlatým písmem. Ve středu končícího týdne se totiž tradiční ruční sklářská výroba, jež je doma zejména v kraji na severovýchodě Čech, dostala na seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. A v ten samý den byly na jiný prestižní seznam, na seznam Národních kulturních památek, zapsány budovy liberecké i jablonecké radnice.

bazilika 2jbalonne
Foto týdne: O adventu k bohoslužbám opět slouží bazilika v Jablonném v Podještědí na Liberecku, která rovněž patří mezi národní kulturní památky.

V první řadě velká gratulace, v té druhé pak poděkování všem, kdo se o oba úspěchy jakkoliv zasloužili. Protože „samo se nenakope“, stojí za oběma záznamy, jež byly shodou příznivých okolností zveřejněny ve stejný den, konkrétní lidé. Nadšenci, jimž jde především o prestiž regionu.

Bez nich by ani rukodělná výroba skla ani obě radniční budovy na žádných seznamech nebyly. Sice by se svět nezbořil, ale pro image kraje je dobré, když se svět o umu rukou tvořících kdysi i dnes v našich zeměpisných šířkách dozví.

Pokračujme dobrými zprávami, když máme ten advent: Čerstvě narozenou holčičku někdo odložil v úterý, tedy na Mikuláše, do babyboxu u Krajské nemocnice v Liberci. Děvčátko je v pořádku, váží 3550 gramů a měří 49 centimetrů, dostalo jméno Jitka Prosincová. To proto, že v den, kdy chodí čert, anděl a mikuláš, má svátek Jitka a je prosinec. Holčička je devátým dítětem nalezeným v libereckém babyboxu za 15 let jeho existence. V Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2008 odloženo již 258 dětí.

Koncem týdne krajská nemocnice oznámila, že se má holčička čile k světu a už se pro ni našla rodina, do které se do Vánoc přesune. Krásná tečka hodná filmového scénáře.

Silničáři v Turnově ve středu otevřeli nově vybudovaný nájezd a sjezd od Fučíkovy ulice na silnici 10, která je součástí čtyřproudého průtahu přes toto město. Odvést by měly část dopravy ze čtvrti u vlakového nádraží a přilehlé obce Ohrazenice. Vybudování mimoúrovňové křižovatky stálo zhruba 30 milionů korun bez daně.

Zato liberecký bazén, ten je snad zakletý a hned tak se slavnostního stříhání pásky nedočká. Liberec kvůli změně zadávacích podmínek znovu musel prodloužit termín pro podávání nabídek na miliardovou rekonstrukci městského bazénu. Veřejná zakázka tak potrvá až do začátku února příštího roku. Na základě úterního rozhodnutí radních se soutěž protáhne o dalších 45 dnů, tedy do 6. února. Důvodem prodloužení je námitka jednoho ze zájemců o zakázku. Takové věci radnice musí brát vážně a konat včas, protože se chce vyhnout tahanicím po vyhlášení výsledků tendru, což by soutěž a následnou realizaci díla opožďovalo daleko více.

Radniční opozice samozřejmě nad nejnovější patálií radostně "zavrtěla chvostem", protože je jejím mottem "čím s tendrem hůř, tím pro ni líp". Škoda, že v době, kdy vládla ona, nezvládla věřejnou zakázku ani zorganizovat, natož vypsat a hned začít s modernizací. To bychom už měli bazén zrekonstruovaný a tudíž i o starost méně.

Čímž jsme se přesunuli k věcem z kategorie „mezi nebem a zemí“. Sem bezpochyby patří i pravidelné měsíční hlášení o průměrné mzdě v Libereckém kraji i celé republice. To proto, že statistika sice mluví jasně, ale těm, co na statistický průměr zdaleka nedosáhnou, hlava nebere, kdopak asi bere tu druhou půlku jejich platu. Průměrná mzda v Libereckém kraji totiž vzrostla ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně o 6,8 procenta na 38.769 korun. Podle Českého statistického úřadu si zaměstnanci polepšili v průměru o 2479 korun. Aha, jak kdo…

Doktoři asi určitě. Těm v novém roce nově z eráru připadne až 15 tisíc měsíčně, což je suma, za kterou taková školní kuchařka pracuje celý měsíc. Je to samozřejmě nesouměřitelné, nicméně do očí bijící. Zvlášť když máte další a další historky z tuzemského zdravotnictví. Nechám si je preventivně pro sebe, ale nabývám stále intenzivnějšího pocitu, že ze zákona přispívám do systému, jenž chce hrabat jen a jen pro sebe. Bez ohledu na uživatele jeho práce, pacienty.

Nejnověji mě nadzvedl nápad získat pro zdravotníky výsluhy, model uniformované složky. Řekl někdo těm mudrlantům v bílých pláštích (čímž rozhodně nemyslím lékaře jako stav, nýbrž zástupce jejich profesní komory šokující veřejnost), že výsluhy jsou především za významná omezení v pracovním i osobním životě (například politická angažovanost či možnost stávkovat pro ně neexistuje) a za povinnost nasazovat život, když je to v zájmu země? Určitě ano, ale nedbají. Výhody by chtěli ponechat všechny, omezení by se na ně ovšem vztahovat nesměla.

Naštěstí ne všichni lékaři se s nejnovějším úletem šéfa své profesní komory ztotožňují a dali to veřejně ve známost. Nejsme vojáci ani žádní chudáci, vzkázali ti, co už mají vyděračských praktik komory a odborů plné zuby.

Tak si přejme, aby vláda přestala být vůči zdravotníkům tak nehorázně měkká a nejnovější nápady zdravotnických odborů a profesní komory smetla ze stolu dřív, než hromada jejich dalších a dalších požadavků vyklíčí v nezvládnutelnou megahromadu nestydatosti. Což si slušní doktoři, jichž je většina, jak naivně stále předpokládám, rozhodně nezaslouží.

A končíme na horách. Od pondělí 25. prosince do neděle 17. března se posílí spojení z Jablonce do Jizerských hor. V sobotu, neděli, ve svátky a také o prázdninách bude z Pražské ulice v Jablonci vyjíždět linka 121, která pojede přes Hrabětice a Bedřichov zpět do Jablonce. Zvýší se také počet autobusů na lince 101 z Jablonce na Bedřichov, ve všední dny budou autobusy vyjíždět dopoledne v půlhodinovém intervalu. K cestám do hor bude možné využít také linku 104 do Horního Maxova.

Než to nastane, lze si jít už nyní zalyžovat i jinam než do Jizerek. Konkrétně v Liberci na Ještěd či do Vesce, kde už jsou vysoustruženy stopy. Nově se dá na území stotisícového města na běžkách pobíhat i na ploše ostašovského letiště. Upravené jsou i jablonecké Břízky a jilemnická Hraběnka.

V Krkonoších a v Podkrkonoší se během víkendu dají do pohybu vleky, na území kraje například v Harrachově, Rokytnici, Vysokém nad Jizerou či v Pasekách. Jezdí už Špindl i celý SkiResort Černá hora - Pec. Letos s sebou začátek lyžařské sezony opravdu hodil.

Užívejte víkendu, už druhého adventního.

Alena Roubalová