Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Půta zdůvodnil, proč jde na Hrad: Hra na kádrování hostů a bojkot oslav 28. října nemá vítěze, uvedl

25. 10. 2022 | 9:25

Dost "nandáno" dostal na sociálních sítích hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) poté, co přiznal, že půjde 28. října na Hrad. "Tentokrát pozvánka na oslavu 28. října dorazila. Na Pražský hrad půjdu, nechci k rozdělování společnosti přispívat ještě svým dílem. Ze způsobu, jakým pan prezident a jeho okolí zve a nezve, jsem ale zklamaný. Pevně věřím, že nový prezident/prezidentka podobné věci dělat nebude," napsal Půta na twitter.

zeman puta ofic
archivní foto z roku 2016, kdy M. Zeman navštívil LIberecký kraj.

Po prvních reakcích doplnil, že "všichni ústavní činitelé a zástupci samospráv musí být schopni respektovat výsledky voleb. 28. říjen není svátek Miloše Zemana, je to svátek republiky a naší země. Navíc jsme uprostřed bezpečnostní, energetické a ekonomické krize, kterou musíme řešit společně, ne rozděleně."

V komentářích následně dostal otázku od komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka: "Martine, fakt by to rok nepočkalo?" Půta: "Hra na kádrování hostů a bojkot oslav 28.října nemá vítěze. Poražená je celá země. Hradní pán není bohužel svůj stín schopný překročit, možná pomůže bezvýznamné gesto z druhé strany. A za rok to snad bude oslava bez těchto trapností…".

Zareagoval i Pavel Novotný (ODS), starosta pražských Řeporyjí s praxí v bulváru: "Podle mě byste nepřítomností nikoho nerozděloval, nejste upřímný. V zásadě je každému ukradené, zda půjdete. Vy jít chcete, pane Půto, tak nás tady necvičte, díky."

Ani další desítky diskutujících neskrývaly rozpaky nad Půtovým rozhodnutím. Většinou jsou názoru, že si prezident z oslavy výročí vzniku republiky dělá "soukromý mejdan" a dělat tomu stafáž znamená tuto nehoráznost legitimizovat.

Jiní zase hejtmana Půtu vyzývají k solidartě s těmi, kteří pozvánku na Hrad nedostali a přitom by jim z titulu funkce náležela bez debat. To se týká například předsedů obou komor parlamentu či předsedy Ústavního soudu. To by ovšem prezidentský úřad nesměl zastávat Miloš Zeman, který se rozhodl svůj mandát zatížit dalším společensky neúnosným trapasem. Těch ale za dvě volební období, co působil v čele státu, vygeneroval veliké množství a na veřejném mínění mu vůbec nezáleží.

Jak to shrnul další z diskutujících: Neschvaluji, ale přijdu. Je z toho trochu cítit odér alibismu, ale z druhé strany, každý má možnost volby...

lo