Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Registrace k očkování připomíná pořadník na favorita. Hejtman by komunistům dopřál vakcínu sputnik a letenku jako bonus

20. 01. 2021 | 11:00

Velkokapacitní očkování proti covidu mimo přísně ohraničené skupiny zdravotníků a seniorů pobývajících v zařízeních sociální péče se v Libereckém kraji rozjede nejdříve v březnu. V tuto chvíli je třeba organizovat budoucí průběh, ale není důvod uvádět do chodu mechanismy k velkokapacitnímu očkování.

covidOčkování vakciny
To jsou ony - celosvětově poptávané a významně nedostatkové vakcíny proti covidu.

Není totiž čím očkovat a státem organizovaná registrace zájemců o vakcinaci, aniž by bylo možné otevřít dostatek rezervačních slotů v očkovacích zařízeních, připomíná pořadník na favorita (auto) před Listopadem 1989, kdy poptávka rovněž výrazně převyšovala nabídku.

Komunisté včera na půdě poslanecké sněmovny přišli s nápadem, že by se v Česku, kvůli nedostatkovým vakcínám prověřených evropských či amerických producentů, mělo očkovat vším, co je ve světě k dispozici, tedy i ruskými či čínskými modely vakcín. K tomu hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) na dnešní tiskové konferenci LK na dotaz našeho webu nejprve v žertu poznamenal, že by komunistům dopřál sputnik (ruský model vakciny) i s letenkou jako bonusem do země výrobce. Později, už vážně, dodal, že v ČR by se mělo očkovat vším, co projde evropskými lékovými agenturami s certifikací podle evropských norem.

K nejnovějším trendům v průběhu očkování hejtman dále na svém facebookovém profilu uvedl:

"Jsem rád, že na základě včerejšího jednání Asociace krajů České republiky s panem premiérem a ministrem zdravotnictví dojde ke změně centrálního rezervačního očkovacího systému.

Zaregistrovaným seniorům tak přijde SMS s informací, že se v následujícím týdnu uvolnila místa na očkování a v tu chvíli bude možné se v systému přihlásit. Vytvářet soutěž o čas o rychlost očkování v době, kdy je nedostatek vakcíny, nedává žádný smysl. Systém se bude muset i dál odlaďovat podle konkrétních potřeb jednotlivých krajů - se starosty jsme se včera shodli na tom, že by bylo dobré posílat více seniorů z jedné obce na jedno očkovací místo ve stejném termínu.

Zároveň vítám, že jsme včera obdrželi mimořádnou dávku dalších 1 100 vakcín, a dochází tak pomalu k nápravě nepoměru v zásobování, kdy jsme dostávali z centrály dostávali o 1/3 méně vakcín než zněla původní dohoda. To ale bohužel nic nemění na tom, že při stávajícím nízkém počtu vakcín budeme až do konce března schopni očkovat v našem kraji pouze zdravotníky, klienty a zaměstnance domovů pro seniory a dalších zařízení poskytující sociální služby a občany 80+.

Teprve potom dává smysl, aby se mohli začít registrovat další věkové skupiny obyvatel. Jsem rád, že to na našem včerejším jednání zaznělo i od pana premiéra. Původně ohlašovaný termín 1. února je tak zatím odložen na neurčito a s registrací bude možné začít až ve chvíli, kdy bude dostatečné množství vakcíny."

uba, FB M. Půty