Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sestavy pro podzimní komunální volby se začínají rýsovat. Lídra dosud nepředstavilo jen ANO

11. 06. 2022 | 12:40

Liberecký primátor Jaroslav Zámečník bude v podzimních komunálních volbách funkci obhajovat. Do voleb znovu povede kandidátku, na níž se už podruhé Starostové pro Liberecký kraj spojili s KDU-ČSL a TOP 09. Ze stran, které se před čtyřmi lety do zastupitelstva v krajském městě dostaly, už společnou kandidátku a volební program představila opozice.

primator15
Z volby primátora v roce 2018. Archivní foto

Do voleb půjde pod hlavičkou Liberec otevřený lidem (LOL) a jejím lídrem bude Jaromír Baxa. ODS povede do voleb radní Petr Židek. Hnutí ANO jako jediné zatím kandidátku ani lídra nepředstavilo.

Členové uskupení Starostové pro Liberecký kraj, KDU-ČSL a TOP 09 se rozhodli pokračovat v modelu, který uspěl při volbách v roce 2018. Pro koalici tehdy hlasovalo 32,1 procenta voličů, v zastupitelstvu díky tomu společná kandidátka získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO, které má 11 zastupitelů. Třetí byla Změna pro Liberec a má šest zastupitelů, za ní skončila ODS se čtyřmi mandáty a do zastupitelstva se dostalo ještě uskupení Liberec otevřený lidem - LOL! a má dva zastupitele. V čele města stojí Starostové s ANO a ODS, dohromady mají 31 hlasů.

Starostové v pondělí představili kandidátku i volební program. "K mým hlavním tématům patří obnovení lanové dráhy na Ještěd, to je srdcová záležitost všech Liberečanů, za ideální stav považuju, aby bylo město majitelem lanové dráhy, a abychom ji zařadili do MHD. Také chceme, aby předzahrádky v Liberci byly už natrvalo zdarma, protože s oživením předzahrádek a nočním životem se zvýší pocit bezpečnosti ve městě," řekl Zámečník.

Před čtyřmi lety druhé hnutí ANO zatím lídra, kandidátku ani program v Liberci nepředstavilo. "Schvalování kandidátních listin pro volby do zastupitelstva obcí a kandidáta do senátu bude až koncem června," sdělila na dotaz ČTK krajská manažerka pro Liberecký kraj Jana Hajná.

V listopadu rozhodlo o lídrovi kandidátky pro komunální volby místní sdružení ODS, do voleb ji stejně jako před čtyřmi lety povede předseda libereckého sdružení a radní Petr Židek, do voleb se občanští demokraté stejně jako v roce 2018 spojili s Unií pro sport a zdraví (USZ). Kandidátku ani volební program zatím ODS nepředstavila.

Předvolební kampaň už odstartovala opozice - Změna pro Liberec a Liberec otevřený lidem (LOL). Do podzimních voleb v Liberci půjdou společně pod názvem Liberec otevřený lidem a lídrem bude za LOL Jaromír Baxa. Opozice má teď v zastupitelstvu osm mandátů z 39, z toho dva LOL a šest uskupení Změna pro Liberec, společně by chtěly posílit a získat deset mandátů. "Našim cílem je přijít na radnici a řešit věci, které lidi trápí," řekl Baxa.

Mezi priority LOL bude v kampani patřit školství, parkování na sídlištích či řešení drahých energií. Nabídnout chce obyvatelům města zapojení do projektu městské elektrárny. "Tato elektrárna bude spočívat v propojeném systému nových decentralizovaných zdrojů energie, především střešních fotovoltaických elektráren," uvedl za LOL Jan Stárek. Uskupení chce podle něj také prosazovat férovější rozdělení peněz do městských čtvrtí, zapojování veřejnosti do rozhodování či odpovědné hospodaření města.

Lídra pro komunální volby už mají i Piráti, kteří ve stotisícovém Liberci kandidují do zastupitelstva poprvé. Lídry kandidátek i programové priority představila strana na konci května v Praze. Kandidátem na primátora je v Liberci Jan Hruška. "Chci, aby se Liberec stal moderní a sebevědomou metropolí, kde je radost žít a vychovávat děti," uvedl, kromě jiného slíbil, že pokud uspěje, zasadí se, aby radnice vyhledala nevyužívané pozemky a nabídla je pro komunitní bydlení.

čtk