Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Srovnání průběhu dvou zastupitelstev dopadá pořád stejně: První jede jako dráha, na druhém zdržují kafemlejnci

29. 10. 2022 | 5:00

Je za námi krátký týden, pro někoho navíc částečně prázdninový. Proto jen krátké ohlédnutí za ním. Předem hlásím, že se nic zvláštního nestalo. Jablonec, Česká Lípa i Semily mají od pondělí zvolená (staro)nová vedení města. Dále jednalo krajské zastupitelstvo, a byl to zase takový kvapík, že za dvě hodiny bylo hotovo, odhlasováno a schváleno, co bylo třeba.

chryzantéma
Prodloužený víkend je ve znamená Dušiček a změny času.

Čím to? Jednak nejvyššímu krajskému samosprávnímu orgánu předsedá chlapík, který se s tím nepáře, jede jak dráha a má řízení (nejen) schůze pevně v rukách.

A za druhé: Opozice v krajském zastupitelstvu umí počítat, je si vědoma své množstevní (ne)síly, tudíž neprudí, neexhibuje, názor vyjadřuje hlasováním. Vše je důkladně předjednáno ve výborech, kde se věc probere ze všech úhlů pohledu (jistě, má praxí neposkvrněná teorie) a dá se tudíž předpokládat, že je přijaté usnesení názorovým průsečíkem, na němž se výbor shodl. Pak se usnesení výboru sdělí zastupitelům, čímž se pro ně může stát  vodítkem při hlasování. Jednoduché, ne?

Jistě, ale jen pokud v zastupitelstvu nesedí političtí aktivisté, exhibicionisté, kteří si musí v přímém přenosu, byť pro pár lidí, říci svoje. Zopakovat, co už uvedli na výboru, sdělit, co si o tom myslí... Z kraje už voliči stihli tuto neproduktivní skupinu vytěsnit, v krajském městě se to pořád nedaří. Drží... Zůstalo jich tam sice aktuálně už jen šest, ovšem valná většina z nich má neodbytnou potřebu ke všemu pohovořit. Kafemlejnci.

A tak srovnání krajského a libereckého zastupitelstva dopadá už druhé období pořád stejně: Zatímco krajské po dvou hodinách končí tak, jak bylo naplánováno, to liberecké se po 120 minutách řečí, hádek o program a pseudodiskuse občanů (mnohdy jen dělání si PR, případně snaha o vyřešení problému, s kterým se nedaří pohnout roky a v diskusi na to jsou tři minuty) teprve rozjíždí.

A víme, co bude následovat: Kafemlejnek číslo 1,2,3,4, pak znovu jednička a trojka (jména lze doplnit podle probíraného tématu, min. dva kafemlejnci mají co říci pokaždé). Když náhodou, po výzvě předsedajícího, navrhnou změnu usnesení, neprojde, protože koalice má aktuálně 29 hlasů z 39. Tomu se říká utrácení času v praxi. Jako by političtí aktivisté byli placeni od minut planého řečnění. Což zatím naštěstí nejsou, ale snaží se o to fest. Kolem radnice už poletují návrhy na zvyšování odměn pro zastupitele i členy nejrůznějších radničních orgánů...

Tak to tedy prrrr. Máme aktuálně ve vedení města politický aparát rekordních rozměrů (primátor, osm náměstků, 11 členů rady) a hodně personálně bujnou radnici. Takže by bylo fajn, kdyby si s vedením města poradili i bez zvyšování desátků pro zbytek zastupitelstva. Těch pár stovek, co je ve hře, stejně nikoho nevytrhne, a diskuse nad tím zbytečně rozmělní potřebu dělat konečně něco opravdu potřebného.

Mluvící hlavy s jednojakým, i zvýšeným honorářem, k faktickému řešení přispějí velmi zřídka. Každý, kdo vstupuje do komunální politiky, musí vědět, že na tom zbohatne jen za velmi specifických okolností a určitě to nebude plkáním na plénu.

A co konkrétního přinesl poslední říjnový týden? Tak samozřejmě státní svátek rámovaný očekávaným trapasem na Hradě, kde se svých vyznamenání od svého prezidenta dočkali i lidé, po mém soudu, z kategorie kreatury, že je ani vypsat nemohu. Nerada čistím klávesnici... K letmému zhodnocení celé té maškarády mi postačí pár slov: Zeman se zase vyznamenal. Naštěstí už naposled.

V Liberci studenti doktorského programu zaměřeného na architekturu a urbanismus dostali moderní laboratoře a techniku. Dostavba a rekonstrukce prostor Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci přišla včetně DPH bezmála na 54 milionů korun, toho 12,5 milionu představovala dotace ministerstva školství. Studenti díky tomu získali vybavení pro práci se dřevem, kovem, plasty i betonem včetně 3D skeneru a 3D tisku.

Z jizerskohorského Josefova Dolu na Jablonecku zmizel jeden z brownfieldů. Z bývalé opuštěné sklářské Maxovské hutě je centrum zábavy nazvané Huť Marie. Otevřené bylo zhruba před měsícem. Nákup areálu a přestavba stály zhruba 65 milionů korun. Maxovská huť byla postavená v roce 1904, provoz sklárny skončil před více než 20 lety. Rekonstrukce trvala zhruba dva a půl roku a zvenčí se jí navrátila původní podoba.

Návštěvníci liberecké zoo se nedostanou minimálně do konce roku do pavilonu tropů. Více než 20 let starý objekt čeká několikaměsíční rekonstrukce. Za částečnou opravu pavilonu tropů zaplatí zoo kolem 1,5 milionu korun. V pavilonu například přibude nová vzduchotechnika, která má zajistit lepší cirkulaci vzduchu.

Letošní vánoční strom Liberce bude tradičně smrk ztepilý. Vybraný roste 45 let mezi dvěma domy v Husitské ulici na Jeřábu. Radnice dostala letos deset nabídek na vánoční strom. Vybraný smrk přivezou na náměstí před radnicí dobrovolní hasiči ve spolupráci s pracovníky několika firem za tři týdny, o státním svátku 17. listopadu. Měřit bude obvyklých 14 metrů. Vánoční strom se rozsvítí v pátek 25. listopadu. Tradičně na něm budou vánoční ozdoby, které vyrábějí žáci mateřských a základních škol v Liberci. Adventní program začne na náměstí 30. listopadu otevřením tržnice, jež tam bude do 23. prosince.

No vida, ještě se párkrát vyspíme a budou tu Vánoce. Ještě předtím, ze soboty na neděli, přijde změna času. Ručičky hodinek se posunou z 3:00 na 2:00.

Hezký víkend.

Alena Roubalová